193662843 189108105

Hozzányúltál valamilyen szerhez?

Hozzányúltál valamilyen szerhez?

Mind hozzányúlunk/hozzányúltunk már valamihez, csak mivel szinte senki nem beszél róla, ezért van olyan érzésed, hogy “csak te használod”, ami szégyennel is társulhat. Alkohol, nyugtató/altató, túlzott / vagy épp túl megvont ételfogyasztás, állandó nőzés/pasizás, túlzásba vitt sport, PC és szerencsejáték, munkafüggőség, internet, shopping, drogok, stb.

Akár el is gondolkoztál rajta, hogy függő vagy-e?

Számtalan területen kell helytállnod, ami mind felelőséggel jár, túl sokat kattog az agyad és ezek a szerek segítenek elterelni a figyelmet, csökkenteni az idegeskedést.

Ha elmész egy orvoshoz egy problémával, először feltárja, mi az oka a panaszodnak és utána kezdi el orvosolni azt. Ha elmész egy autószerelőhöz egy problémával, először feltárja, mi az oka a panaszodnak és utána kezdi el orvosolni azt, stb. Ez minden területre igaz, ha egy olyan jelenséggel találkozol, amit valahogy meg kellene oldani, de tudod, hogy ebben te laikus vagy és szakértő segítségét kéred.  

A legtöbb ember viszont, ha fent említett mentális eseteket éli át, vagy túl nagy a kihívás és azt sem tudja, hogy kezdjen bele, esetleg ideges, mert mások feldühítik , (és sorolhatnám) mégsem kér segítséget. Mert egyrészt majd ő megoldja egyedül, ciki lenne beszélni is róla, másrészt pedig ezért nem hajlandó fizetni, meg egyébként is mi van, ha nem jön össze, akkor csak kidobott pénz.

Nos, ha szert használsz akkor sem vagy egyedül, mert a szer van veled, ez a „segítő, a megoldó”, másrészt gondold végig, mennyit fizetsz az alkoholért, drogért, a randikért, a kajáért, szerencsejátékért, stb. Még az is lehet, hogy csak kifogásokat gyártasz, mert így nem kell hangosan kimondani a dolgokat.

Nem is biztos, hogy tudod, hogy miért használod a szert, csak használod … mert hatásos, mert azt adja, amire neked épp akkor szükséged van: nyugalmat, végre nem jár semmin az agyad vagy épp azt az érzést adja, hogy újra a te kezedben van a kontrol. Sőt, az is előfordulhat, hogy nem is tudod, hogy használod a szert …. mert szépen lassan annyira beépült az életedbe, hogy észre sem veszed. És itt kezdődik a függőség.

Hozzányúltál valamilyen szerhez? Semmi gond. Csak ismerd fel és ismerd be magadnak is, így nem (vagy kevésbé) fogsz azzal plusz egy problémát generálni, hogy függővé válsz.

És mit lehet tenni, ha mégis az vagy? Amit akkor tennél, ha valami nem stimmel az autóddal és belátod, hogy egyedül nem tudnád helyrehozni: 1, gyorsan kitanulod az autószerelési szakmát és kellő gyakorlatot is szerzel hozzá – de így sokára fog jól működni a kocsid. 2, felkeresed a szerelőt (ebben az esetben life coach) és bizalmat adsz neki.

Szóval, keress engem bizalommal:

e-mail: pecze.henrietta@gmail.com
mobil: +36-30-774-2847