193662843 189108105 287583908

80/20 szabály – hatékonyságnövelés

Forradalmasítsd az Életed az 80/20-as Szabállyal: Kevesebb Energia, Nagyobb Hatás

A világunk tele van olyan kifejezésekkel, mint “csak nagyban gondolkodj” vagy “mindent vagy semmit”. De gondoltál már arra, hogy talán a ‘nagyobb’ nem mindig ‘jobb’? Valójában, az egyszerűség gyakran többet ér, mint gondolnánk és az 80-20-as szabály is ezt tanítja nekünk.

Senki sem szeretné úgy érezni, hogy száz különböző irányba húzzák, vagy hogy sosem marad ideje semmire. Az 80-20-as szabály alkalmazásával ezek a problémák a múlté lehetnek.

Mi is az az 80/20-as Szabály?

Az 80-20-as szabály, más néven a Pareto-elv, egy olyan időtálló elv, amely szerint a tevékenységeid csupán 20%-a eredményezi a teljesítményed 80%-át. Egyszerűen fogalmazva, a legtöbb eredmény kevés erőfeszítésből származik. Ez az elv arra ösztönöz, hogy a legtermékenyebb feladatokra koncentrálj, ezzel is maximalizálva a hatékonyságodat. Az 80-20-as szabályt bátran alkalmazhatod nemcsak a munkahelyi célokra, hanem személyes területeken is, mint például pénzügyek kezelése vagy új készségek elsajátítása.

Az 80-20-as szabály felhívja a figyelmet arra, hogy felül kell vizsgálnunk néhány régi mítoszt a produktivitásról. Elsőként, elfelejthetjük azt a tévhitet, hogy minden egyforma fontosságú – ez egyszerűen nem igaz. Másodszor, a multitasking, vagyis az egyidejűleg több feladat végzésének mítosza: ha egyszerre próbálsz mindenre figyelni, valójában semmire sem tudsz igazán koncentrálni.

Időnként úgy tűnik, mintha bizonyos emberek sokkal többet érnének el ugyanazzal az idővel, mint mások. “Az egyik ok, amiért kevesen érünk el nagy dolgokat, az az, hogy nem irányítjuk a figyelmünket, nem összpontosítjuk erőinket.” Az 80-20 szabály éppen ezt a jelenséget magyarázza és kínál rá megoldást. Megértve ezt az elvet, rájössz, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeknek nincs kevesebb kötelezettsége, vagy nem a szerencse gyermekei. Egyszerűen jobban koncentrálnak.

Gary Keller, amikor a Pareto-elvet elemzi könyvében, azt írja: “A Hold elérhető, ha mindent rangsorolsz és minden energiádat a legfontosabb dolog megvalósítására fordítod”. Hangsúlyozza, hogy a különleges sikerek a fókuszon alapulnak, nem pedig egyszerre több dolog megvalósításán.

Hogyan alkalmazhatod az 80-20 szabályt

A legfontosabb, hogy tudd, mire akarsz fókuszálni. A háttérzaj kiküszöbölésével és a legfontosabb 20%-ra való koncentrálással rendkívüli változásokat érhetsz el az életedben. Nézzük, hogyan kezdheted:

  1. Határozd meg a céljaidat: A cél az, ami irányt szab minden döntésednek és változásnak. Ha nem ismered pontosan a céljaidat, nem tudsz hatékonyan cselekedni. Legyen szó családdal töltött időről, világbejárásról, vagy egy vállalkozás elindításáról, a célod a motivációd és iránytűd kell, hogy legyen.
  2. Priorizálj: Azonosítsd, mi akadályozza a céljaid elérését, legyen szó pénzügyi akadályokról, időhiányról, vagy a szükséges készségek hiányáról. Írj le öt dolgot, amit már ma megtehetsz a céljaid felépítéséhez, majd sorold őket fontosság szerint.
  3. Készíts konkrét lépéseket: A prioritások meghatározása után létre kell hoznod cselekvési tervet. SMART-célok, amelyek konkrétak, mérhetőek, elérhetőek, reálisak és időkeretekkel ellátottak, segítenek ebben. Kötelezd el magad ezek betartására.

Az 80-20 szabály alkalmazása lehet a kulcsa annak, hogy kevesebb erőfeszítéssel, de több fókuszálással elérhesd céljaidat, legyen szó személyes ambíciókról vagy üzleti vállalkozásokról.

Forrás: Tony Robbins