193662843 189108105 287583908

Könyvösszefoglaló, Az eredeti mű szerzője: WENDY T. BEHARY

Sokan ismerünk olyan embereket, akikben nárcisztikus hajlamot fedezünk fel, de nem feltétlenül rendelkeznek klinikai diagnózissal. Ez nem jelenti azt, hogy a környezetükben élők ne szenvednének a viselkedésük következményeitől, hiszen gyakran érezhetik magukat leértékelve, elutasítva, sőt, a saját valóságukat is megkérdőjelezve. Bárki, aki munkatársként, házastársként, családtagként kénytelen együtt lenni nárcisztikus személyiséggel, gyakran érezheti magát lemerülve, megalázva, manipulálva. A kapcsolat megszakítása, vagy a menekülés  nem mindig megoldás. Nézzük hát mit tehetünk, ha ilyen emberrel van dolgunk.

Honnan ismerhető fel  A NÁRCISZTIKUS?

Ha a következő jegyből legalább 10 igaz egy személyre, akkor valószínűleg nárcisztikussal van dolgunk

 • Csak magára koncentrál: Úgy viselkedik, mintha minden róla szólna.
 • Minden jár neki: Ő szabja meg a szabályokat, és ő is szegi meg őket.
 • Lenéző: Lekezel és goromba veled.
 • Követelőző:
 • Gyanakvó: A kedvességed mögött hátsó szándékot felételez
 • Perfekcionista: Nagyon magasra teszi a lécet; és csak az a jó, amit ő annak gondol.
 • Felsőbbrendűnek érzi magát hozzád és másokhoz képest; könnyen megunja a dolgokat.
 • Folyamatos dicséretet és elismerést vár el.
 • Nem érdekli az, hogy mit érzel, vagy nem képes megérteni, nincs benne empátia
 • Nem tud őszintén bocsánatot kérni.
 • Kompulzív (túlzottan elmerül a részletekben és apróságokban)
 • Függőségre hajlamos: Nem tud megszabadulni a rossz szokásoktól; ezeket használja a saját megnyugtatására
 • Kerüli az érzéseket
 • Ragaszkodik a meggyőződéseihez, nem enged belőlük

A nárcisztikus személyiség kialakulásának lehetséges okai

 • A elkényeztetett gyerek: A szülei nem tanították meg neki megfelelően, hogyan kezelje a nehézségeket vagy a kellemetlenségeket. Lehet, hogy mindent megadtak neki, amit csak akart. Felnőtt korában ezért úgy beszél, mintha minden területen (külső, intelligencia, teljesítmények) felsőbbrendű lenne másoknál. Különleges bánásmódot vár szinte mindenkitől, vagy úgy viselkedik, mintha a szabályok nem vonatkoznának rá. Félbeszakít másokat beszélgetés közben, feltételezve, hogy az ő szavai sokkal fontosabbak. Dührohamot kap vagy elzárkózik, ha nem tud valamit megoldani, vagy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretné. Hosszú monológokban beszél

 • A függő gyerek: A szülők ahelyett, hogy megtanították és bátorították volna a gyermeket az életkorának megfelelő készségek fejlesztésére a feladatok ellátásához és a társas interakciókhoz, lehet, hogy ők csináltak meg mindent helyette.
 • A magányos gyerek: A szülei elvárták tőle, hogy a legjobb legyen, azt az üzenetet közvetítve, hogy ha nem tökéletes, akkor hibás, elégtelen és nem szerethető. a gyermek olyan életstratégiát fejlesztett ki, amelyet az “nem fogok senkire sem szorulni”, “majd megmutatom nektek” elvek jellemeznek.
 • Ha legalább az egyik szülője nárcisztikus   volt, és ezt a mintát tanulta meg
 • Vagy mindezek ezek egyvelege : és abban nyilvánul meg, hogy Könnyen megsértődik,  Folyamatosan bókokra, elismerésre és szívességekre van szüksége és úgy érzi, hogy az emberek bántani, megalázni vagy kihasználni akarják őt.

Milyen viselkedés mintáik lehetnek még:

 • Gyakran kritizálják és leértékelik mások teljesítményét, külsejét, vagy akár intelligenciáját.
 • Hajlamosak figyelmen kívül hagyni mások érzéseit és igényeit. Gyakran elutasítják a dicséretet, a segítséget, sőt, még a szeretetet is.
 • Manipulálnak, Hazudnak, elhallgatnak információkat, érzelmi zsarolást alkalmaznak, hogy elérjék a céljaikat
 • Gyakran torzítják a valóságot, hogy megfeleljen a saját elképzeléseiknek.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú nárcisztikus személyiséggel van dolgod az életedben, ne feledd, hogy nem tudod irányítani a viselkedését, de a saját reakcióidat és döntéseidet igen. Nem valószínű, hogy változtatni fognak a viselkedésükön, még akkor sem, ha szembesítik őket a negatív következményekkel. Ezt nehéz lehet elfogadni, különösen olyan közeli kapcsolatokban, ahol valaki reménykedik a javulásban. De ennek az igazságnak a felismerése fontos lépés ahhoz, hogy saját jólétünket előtérbe helyezzük, és megtanuljunk megbirkózni a nárcisztikus kapcsolatok kihívásaival. A nárcisztikus vonások széles spektrumon mozognak, és nem feltétlenül jelentenek klinikai rendellenességet. Mégis, jelentős hatással lehetnek a környezetükben élőkre. A nárcisztikus személyiségek különböző típusokba sorolhatóak, melyek felismerése segíthet a velük való interakciók kezelésében.

A leggyakoribb típusait:

 • Grandiózus nárcisztikus: túlzott önérzet és az állandó csodálat iránti igény jellemezi Magabiztosnak, karizmatikusnak tűnhet, de hiányzik belőle az empátia, és kihasználja másokat.
 • Sebezhető nárcisztikus: Félénknek, introvertáltabbnak tűnnek, de jellemző rájuk a passzív-agresszív viselkedés vagy az áldozat szerepének eljátszása, hogy szimpátiát és figyelmet szerezzenek .A nárcizmusnak ezt a típusát különösen nagy kihívás lehet felismerni, mivel gyakran önzetlenséggel álcázza magát
 • Közösségi nárcisztikus: Befolyásos pozícióban vannak, önzetlennek tűnnek, de manipulálnak másokkal.
 • Rosszindulatú nárcisztikus: Agresszív,  rendszeresen lekicsinyelhetnek és alááshatnak másokat, mérgező és ellenséges környezetet teremtve mindenki számára
 • Magasan funkcionáló nárcisztikus: Sikeres a karrierben, de nárcisztikus a kapcsolataiban.
 • Intellektuális nárcisztikus: Intellektusával büszkélkedik, felsőbbrendűnek érzi magát másoknál.
 • Szomatikus nárcisztikus: aki túlzottan el van foglalva a külső megjelenésével
 • Rejtett nárcisztikus : Időnként a nárcisztikusok álcázásban jelennek meg, és finom, de nagyszólamú nemeslelkűséggel próbálnak lenyűgözni. Ezek az erkölcsileg önigazult mártírok örökké hangoztatják a világban való „helyes” és „helytelen” életmódot. A rejtett nárcisztikusok gyorsan a segítségedre sietnek, és lelkesen keresik a megoldást minden problémádr és a „kellene” és „muszáj”, „mindig” és „soha”, „minden vagy semmi” kifejezésekkel operálnak, és azt hangoztatják, hogy a világ egy jobb hely lenne, ha az emberek csak odafigyelnének és betartanák a szabályokat (természetesen az ő szabályaikat).

Az Egészséges nárciszizmus

Mielőtt megijednél, hogy az eddig hallottak alapján könnyen lehet, hogy te is viseled a nárcisztikus jeleket, szögezzük le, hogy a nárciszmus valóban széles skálán mozog, Nem minden esetben rossz a nárciszizmus, az egészséges változata az önérvényesítés, asszertivitás és az önbecsülés magvait tartalmazza, melyet a szülők segíthetnek kialakítani. A legfőbb különbség a kettő között az empátiára és a rugalmasságra való képesség.

Jellemzői:

 • Empatikus: Rezgésre képesek mások belső világára.
 • Vonzó társaság: Karizmatikusak, társasági érzékkel rendelkeznek, és kellemes társasági lények.
 • Vezetői képességek: Képesek megfogalmazni egy célt vagy víziót, és irányt szabni másokkal együttműködve.
 • Önbizalommal teliek: Biztosak magukban, és elkötelezettek a nagylelkűség és az őszinteség mellett.
 • Elismerésre vágynak: A pozitív visszajelzés hajtja őket, és arra vannak motiválva, hogy változást hozzanak létre.
 • Képesek érvényesíteni az érdekeiket, asszertív módon. Ez fontos az egészséges kapcsolatok kialakításához és fenntartásához.
 • Szembesítenek: Felelősségre vonnak másokat, de anélkül, hogy lelki romlást okoznának.
 • Bölcsen , okosan érzékelik a helyzeteket és képesek megkülönböztetni, hogy mely félelmük alaptalan , és melyeknek van valóságtartalma.

Szociopaták vs nárcisztikusok A szociopaták önelégültnek tűnnek, és ezért hasonlíthatnak egy nárcisztikus személyiségű emberre, de a szociopaták jellemzően agresszívebbek és fondorlatosabbak, és a fájdalom okozásából tényleges örömet merítenek, a jó és a rossz közötti különbségtétel érzése nélkül. Néha hiányzik belőlük az, amit az idegtudósok neuromorális architektúrának neveznének az agyban.

Sémák jelentősége

A sémák olyan belső működési minták, amelyeket korai tapasztalataink alakítanak ki, és hatással vannak érzéseinkre, gondolkodásunkra és viselkedésünkre. Ezek a minták gyakran diszfunkcionálissá válnak, ha az alapvető szükségleteinket nem elégítették ki megfelelően gyermek- és serdülőkorban. Ahhoz, hogy megértsük, miért reagálunk bizonyos helyzetekre , így a nárcisztikus emberekre,  úgy, ahogy, és ahhoz hogy megértsük , miért reagálnak a nárcisztikus emberek bizonyos helyzetekre úgy ahogy, fel kell tárnunk a mögöttes sémákat . A Young-féle sématerápia tizennyolc korai maladaptív sémát azonosít, amelyek különböző életcsapdák formájában jelenhetnek meg felnőttkorban.

Mivel nagyon hosszadalmas lenne itt most mind meghallgatni, így nem olvasom fel mind a 18 sémát és annak jellemzőt, de, ha szeretnéd őket megismerni a leírásban megtalálod hozzá a linket. Illetve ugyanitt szintén megtudhatod, hogy A 18 sémából melyeket erősíti fel bennünk a nárcisztikus és így megtudod, miért bukunk ki olyan könnyen.  

A nárcisztikusok lehetséges sémái :

Mint mindenkinek, sekik is vannak saját ” hiedelmeik” a fejükben, amiket magukról és a világról gondolnak és amelyek befolyásolják a viselkedésüket.

Érzelmi megfosztottság: Úgy érzik, hogy senki sem szereti őket igazán úgy, ahogy vannak. Emiatt úgy döntenek, hogy nem is szorulnak senkire. Mindent megtesznek, hogy tökéletesek és sikeresek legyenek, és hogy mindent egyedül csináljanak.

Bizalmatlanság/bántalmazás: Vannak, akik azt gondolják, hogy mások csak azért kedvesek hozzájuk, mert valamit akarnak tőlük. Emiatt igazi közeledést nem engednek meg, és mindig gyanakodnak mások szándékaira.

Hiányosság/szégyen: Mélyen belül úgy érzi, hogy nem szerethető, és szégyelli magukat. Ezt a felismerést úgy tartják távol a tudatától, hogy addiktív önnyugtató tevékenységeknek, függőségeknek hódol (beleértve a munkamániát is), elismerést követel a kiemelkedő teljesítményéért, és úgy tesz, mintha különleges bánásmódra lenne joga.

Alávetettség: Az ilyen ember mindig irányítani akar másokat, mert fél attól, hogy őt irányítják.

Szüntelen követelmények: Nincs ideje spontán módon cselekedni, mert attól fél, hogy nem lesz tökéletes. Mindig a legjobban akar teljesíteni..

Jogosultság. Úgy érzik, hogy különlegesek, és nem vonatkoznak rájuk a szabályok. Nagy álmokat kergetnek, és úgy gondolják, hogy ők a legfontosabbak.

Elégtelen önkontroll: Nem fogadják el a határokat, és nehezen viselik, ha nem kaphatnak meg valamit azonnal. Mindent azonnal akarnak megkapni.

Elismerésre vágyás:  Az elismerés, a státusz és mások figyelmének állandó keresése. Ez általában a magányossága és a hiányérzete túlkompenzálása.

Milyen folyamaton mész keresztül, mikor rájössz, hogy egy nárcisztikussal van dolgod

 1. Megfigyelés: Észreveszed, hogy a kapcsolatban te adsz jóval többet, és a másik személy inkább csak elvesz. Te gyakran bocsánatot kérsz, ha valami nem jó, míg ő másokat hibáztat.
 2. Értékelés: Látod, hogy ez a helyzet igazságtalan, és ez rosszul érint téged, szomorú vagy és szorongsz emiatt.
 3. Azonosítás: Elkezded észrevenni a nemkívánatos sémákat, mintákat..
 4. Megkülönböztetés: Megtanulod, hogy a múlt és a jelen között van különbség. Tudod, hogy már nem vagy gyermek, hanem felnőtt, aki ki tud állni magáért. Felismered, hogy te is fontos vagy, és nem kell mindig másokat helyezned előtérbe.

Tipikus nárcisztikus viselkedés, és az arra adott válaszod:

 1. Hirtelen eltűnés: A nárcisztikus személy először azt ígéri, hogy mindig figyel rád, de aztán hirtelen eltűnik. Ez miatt magányosnak és bizonytalannak érezheted magad, mint amikor gyerekként is voltak bizonytalan kapcsolataid.
 2. A csapda: Amikor arra kér, hogy mondd el a véleményedet, de utána élesen bírál. Ez emlékeztethet arra, amikor gyerekként próbáltál megfelelni, de sosem volt jó.
 3. Dr. Jekyll és Mr. Hyde: Amikor mások előtt megvéd téged, de később, mikor nem látja senki, durván bánik veled. Ez bosszantó lehet, és úgy érezheted, mintha csak arra használna, hogy jól nézzen ki mások előtt, nem törődve igazán veled.
 4. Az ördög ügyvédje: Amikor azt mondja, hogy beszélnetek kell, ami vitába vagy versengésbe fullad. Ha nem értesz vele egyet, akkor egész éjszaka hallgathatod a prédikációját.

Harcolni, menekülni, lefagyni és azon túl

Ha lehetőséged van rá, akkor kerüld a nárcisztikussal való együttlétet a saját magad érdekében. De nem mindes esetben lehet választani a menekülést, kikerülést. Hogyan kezeld hát  a konfliktusokat a nárcisztikusokkal ha eddig a Harcolni, menekülni, lefagyni hármast használtad nehéz helyzetekben, konfliktusok esetében?

 • Harc: Ha valaki támad vagy figyelmen kívül hagyja az igényeinket, dühösen vissza szoktunk vágni. Ez viszont csak ront a helyzeten, mert kiabálásba vagy visszahúzódásba fajul. Ehelyett meg kell tanulnunk kiállni magunkért úgy, hogy nem támadunk. Például a “Majd megmutatom!” gondolat helyett azt kellene mondanunk: “Szeretném, ha átgondoltabban beszélnél velem „
 • Menekülés: Amikor nehézség van, el szoktunk szaladni a helyzet elől. De benne van a pakliban, hogy minél jobban menekülünk, a másik annál jobban üldöz minket. Végül sarokba szorítva érezzük magunkat. Rendben van, ha egy időre szünetet szeretnénk, de a problémát meg kellene oldani. A “Viszlát később!” gondolat helyett azt kellene mondanunk: ” tudom, hogy ez fontos neked, nekem is az. Most viszont túlságosan elborítottak az érzések, egy kis időre szükségem van, hogy összeszedjem magam, így később jobban tudunk beszélgetni. Lehet, hogy neked is segít egy kis szünet.”
 • Lefagyás: Ha fenyegetve érezzük magunkat, lebénulhatunk, és inkább beleegyezünk mindenbe, amit a másik mond. Ez viszont csak arra jó, hogy a másik még jobban kritizáljon. Hasznos lehet, ha ilyenkor van egy betanult mondatunk. Az ” igazad van, minden az én hibám” gondolat helyett azt kellene mondanunk: “Lehet, hogy nem vagyok tökéletes, de ez nem csak az én hibám.”

Hogyan lehet határokat szabni, őszintén kommunikálni, és megakadályozni, hogy a nárcisztikus kihasználjon minket

Hibák és felelősség: Fontos, hogy különbséget tegyünk a hiba és a felelősség között. A nárcisztikusok gyakran hibáztatnak másokat a saját hibáikért. Fontos, hogy megértsük a viselkedésüket, de nem szabad hagyni, hogy manipuláljanak minket.

Határok szabása: Fontos, hogy világosan kifejezzük a szükségleteinket és az elvárásainkat. Fontos, hogy kiálljunk magunkért, és ne hagyjuk, hogy kihasználjanak minket.

Viszonosság: A kapcsolatokban fontos, hogy kölcsönösen tiszteletben tartsuk egymást. A nárcisztikusok gyakran elvárják, hogy mások tegyenek meg mindent értük, de ők nem hajlandóak viszonzást adni.

Pozitív visszajelzés: Mindenkinek jólesik, ha dicsérik. A nárcisztikusoknak is fontos, hogy érezzék, értékeljük a jó szándékú próbálkozásaikat. Fontos, hogy megerősítsük a pozitív viselkedést.

Őszinteség: Az őszinteség fontos egy kapcsolatban. A nárcisztikusok gyakran hazudnak vagy elhallgatnak dolgokat, hogy manipuláljanak másokat. Fontos, hogy őszinték legyünk velük, és elvárjuk tőlük ugyanezt.

Mit tehetsz, ha vezetőként, kollegaként nárcisztikus emberrel kell együtt dolgoznod?

1, Fontos, hogy felismerd a nárcisztikus személyiségzavar jellemzőit, és hogyan nyilvánulhat meg a munkahelyi környezetben.

 • Nagyravágyóak és önteltek: Túlzottan magabiztosak a képességeikben és eredményeikben, és gyakran leértékelik mások munkáját.
 • Követelőzőek és manipulatívak: Elvárják a különleges bánásmódot és a dicséretet, és hajlamosak másokat manipulálni a céljaik elérése érdekében.
 • Hiányzik belőlük az empátia: Nehezen tudnak azonosulni mások érzéseivel és igényeivel, és gyakran érzéketlen vagy bántó megjegyzéseket tesznek.
 • Nehezen viselik a kritikát: Érzékenyek a negatív visszajelzésekre, és dühösen vagy agresszíven reagálhatnak rájuk.
 • 2. Állíts be egyértelmű elvárásokat és határokat: Fontos, hogy világosan kommunikáld a beosztottal a munkavégzés elvárásait és a viselkedési normákat. Mondj nemet, ha szükséges Légy határozott és következetes a határok betartásában, és ne hagyd, hogy a beosztott manipuláljon vagy kihasználjon.
 • Legyél objektív: Tartsd szem előtt a céljaidat és az üzleti célokat, és ne hagyd, hogy a nárcisztikus beosztott személyes ambíciói vagy hatalomvágya befolyásolják a döntéseidet.

3. A kollegával való interakció során a teljesítményére és az eredményeire összpontosíts, ne a személyiségére. Dicsérd meg a beosztottat a jó munkáért, de adj konstruktív visszajelzést is a területeken, ahol fejlődnie kell.

  A többi könyvösszefoglalót ezen a linken éred el