193662843 189108105 287583908

A 18 Korai maladaptív sémák közül a nárcisztikus leginkább az alábbi sémákat erősiti fel a másik emberben:

**Önfeláldozás**: Néha nehéz kérni valamit, amire szükséged van, mert úgy érzed, hogy nem érdemled meg. A nárcisztikus emberek miatt még nehezebb lehet, mert rosszul érezheted magad, ha kérdezel vagy kifejezed a saját igényeidet.

**Alávetettség**: Ha egy nárcisztikus ember van a közeledben, nehéz lehet bátran kiállni magadért, mert ijesztőnek tűnhetnek, és ezért inkább elhallgatod a saját véleményed vagy érzéseid.

**Elhagyatottság/instabilitás**: Ha félünk attól, hogy egyedül maradunk vagy elutasítanak minket, hajlamosak lehetünk eltűrni egy nárcisztikus ember nehéz viselkedését és korlátozásait.

**Hiányosság/szégyen**: Ha úgy érzed, hogy nem vagy elég jó vagy vonzó, könnyen hihetsz el rossz dolgokat, amiket egy nárcisztikus ember mond, és magadat hibáztathatod, ha ő nem boldog veled.

**Érzelmi gátlás**: Néha megtanuljuk, hogy jobb, ha nem mutatjuk ki az érzéseinket, és nagyon visszafogottak vagyunk. Egy nárcisztikus ember viszont hajlamos a kitörésre, míg te csendben maradsz és bánkódsz magadban.

**Érzelmi megfosztottság**: Ha úgy gondolod, hogy senki sem tudja kielégíteni az érzelmi szükségleteidet, vagy szeretni és megérteni téged, akkor egy nárcisztikus ember ebben megerősít a viselkedésével.

**Bizalmatlanság/bántalmazás**: Ha egy nárcisztikus ember rosszul bánik veled, ez olyanmint egy régi, rossz emlék újrajátszása.  Már Tudod, hogyan kell elviselni, és úgy érzed, lehetetlen ellene harcolni. Még ha megpróbálsz is harcolni, a végén általában beadod a derekad.

**Szüntelen követelmények**: Ha egy nárcisztikus emberrel vagy, úgy érezheted, hogy mindig tökéletesnek kell lenned, és ezért feláldozod a szórakozást és a spontaneitást, hogy megfelelj az ő elvárásaiknak.

És íme korai maladaptív sémák pontokba szedve

 1. Elhagyatottság/instabilitás.
 2. Bizalmatlanság / visszaélés.
 3. Érzelmi megfosztottság.
 4. Hibásság/szégyen.
 5. Társadalmi elszigeteltség/elidegenedés.
 6. Függőség/függetlenség.
 7. Károsodással vagy betegséggel szembeni sebezhetőség.
 8. Ellenségeskedés/fejletlen én.
 9. Kudarc.
 10. Jogosultság/grandiozitás.
 11. Elégtelen önkontroll/önfegyelem.
 12. Alávetettség.
 13. Önfeláldozás.
 14. Jóváhagyáskeresés/elismeréskeresés.
 15. Negativitás/pesszimizmus.
 16. Érzelmi gátlás.
 17. Könyörtelen mércék
 18. Büntető készenlét

Forrás: DISARMING THE NARCISSIST – SURVIVING & THRIVING WITH THE SELF-ABSORBED BY WENDY T. BEHARY