193662843 189108105 287583908

Tudj meg többet, csinálj többet, adj többet

Nem egyszer hallottunk már olyan történetet, hogy azok az emberek, akik hirtelen jutnak hozzá pénzhez, például nyernek a lottón vagy örökölnek, gyakran elveszítik azt. Miért? Az ok egyszerű: azt a játékot, amit nem értesz, olyan megnyerni, mint sötétben célba lőni. Bár lehet, hogy kezdetben némi szerencséd van, hosszú távon a játékot nem tudod megnyerni, mert eleve nem ismered a szabályokat.

Hogyan válhatsz és maradhatsz pénzügyileg független? Hogyan lehet ebben a játékban nyerni? Rob Moore inspiráló könyve elmagyarázza a játékszabályokat, egyszerű trükköket oszt meg a pénzügyek kezelésére, részletezi, hogyan készíts tervet egy ambiciózus jövőre. Rámutat arra is, hogy a milliomossá válás nem egy megfoghatatlan álom, ha az ember úgy gondolkodik és viselkedik, mint egy milliomos!

Sok mítosz kering a pénzzel és a gazdagsággal kapcsolatban. Például sokan úgy gondolják, hogy a világon egyszerűen nincs elég lehetőség és gazdagság mindenki számára. De a valóság az, hogy a pénznek számtalan formája van. A világgazdaságban óriási összegek forognak, és nem csak készpénz formájában. Különböző típusú pénzek, részvények, kötvények és akár kriptovaluták is részei a globális gazdaságnak. Ez azt jelenti, hogy a meggazdagodásnak számos útja van. Íme még pár pénzzel kapcsolatos mítosz:

 • Csak diplomával lehet pénzügyileg sikeresnek lenni
 • Pénzzel nem lehet boldogságot vásárolni. A szerelem, a családdal való időtöltés, a kreatív szenvedélyek és a hobbi típusú tevékenységek minden bizonnyal az élet legértékesebb dolgai közé tartoznak. De mindezeket nem élvezheted teljesen, ha hetente 50-60 órát dolgozol egy irodában.
 • Szintén tévhit, hogy nyugdíjazás pénzügyileg biztonságot jelent. Nos, becslések szerint a következő évtizedekben a várható életkor emelkedik, amely 30-40 év nyugdíjas évet is jelenthet. A saját nyugdíjas éveidről nem gondoskodni felelőtlenség lenne.
 • Egy jó bróker tud  neked segíteni a befektetéseidben. A brókerek úgy dolgoznak, hogy az általuk ajánlott befektetésekkel kapcsolatos jutalékból pénzt keressenek, ezért inkább független pénzügyi tanácsadókkal érdemes konzultálni és itt is alaposan fel kell mérni, mennyire független a független.

Mielőtt mélyebben elmerülnénk a pénzügyi Függetlenség világában, vessünk egy pillantást az alapfogalmakra:

Jövedelem: Az a pénz, amit munkával, befektetésekkel vagy más forrásokból szerezel.

Költségek: Mindennapi kiadásaidat jelenti, mint például lakhatás, élelmiszer, közlekedés és egyéb alapvető szükségletek.

Megtakarítások: A megtakarítások olyan pénzösszegek, amiket hosszú és rövid távú célokra tartogatsz.

Befektetések: Ezek olyan pénzösszegek, amiket olyan eszközökbe fektetsz, amelyek értéke idővel nő.

A pénzügyi Függetlenség elérése.

A szerző azt állítja, hogy a pénzügyi sikerhez szükség van egy jól kidolgozott pénzügyi tervre. Ez a terv segít követni a bevételeket és kiadásokat, kitűzni a pénzügyi célokat és megalapozott pénzügyi döntéseket hozni. A következő lépéseket javasolja a pénzügyi függetlenség eléréséhez:

1. Jövedelmi célok meghatározása: Először is, gondold át, mit szeretnél elérni pénzügyileg. Amikor tisztában vagy a céljaiddal, már el is indulhatsz a terv készítésében.

2. Növeld a jövedelmed: A következő lépés a jövedelmed növelése. Ehhez többféle módszer is rendelkezésre áll, például fizetésemelés, mellékállások vagy ingatlanbefektetések.

3. Csökkentsd a kiadásaid: Miután növelted a bevételeidet, kezdd csökkenteni a kiadásaidat. Hiába keres valaki az átlagnál többet, ha a kiadásai is több. Akkor tudod növelni a vagyonod, ha félre tudsz tenni a bevételeidből, még akkor is , ha az kis összeg.

4. Befektetések: Az így megtakarított pénzedet fektesd be. Ez segít növelni a vagyonodat és pénzügyi biztonságot nyújthat a jövőre nézve.  Úgy tudod maximalizálni a befektetéseid hozamát, hogy diverzifikálsz, azaz Különböző gazdasági időszakokhoz különböző befektetési eszközöket használsz. Mivel a jövőre vonatkozóan senki sem tudja pontosan, mi vár ránk, érdemes a pénzünket úgy befektetni, hogy az minden eshetőségre fel legyen készülve, és minden gazdasági szakaszban részesüljön a gazdasági növekedés előnyeiből. Az időzítés és ez a fajta  diverzifikáció kulcsfontosságúak a sikeres befektetésekhez.

5 Legyen megfelelő pénzügyi stratégiád

Egy jól kidolgozott pénzügyi stratégia alapvető a pénzügyi siker eléréséhez. De mire is épül egy ilyen stratégia? Nézzük meg néhány fontos elemét:

Pénzügyi oktatás: A pénzügyi műveltség elengedhetetlen. Ismerjük meg az alapvető pénzügyi fogalmakat, mint például a költségvetés, megtakarítás, befektetés és adósságkezelés. A pénzügyi műveltség megszerzésével az egyének megalapozott döntéseket hozhatnak a pénzükkel kapcsolatban.

Pénzügyi gondolkodásmód: Fontos, hogy azonosítsuk és kezeljük a pénzzel kapcsolatos korlátozó hiedelmeinket. Pl: nem tudok bánni a pénzzel. A pénz nem boldogít. A gazdag emberek pökhendiek. Hinned kell a pénzügyi siker lehetőségében.

Költségvetés: A költségvetés készítése alapvető lépés a pénzügyeink irányításában. Kövessük nyomon bevételeinket és kiadásainkat, bölcsen osszuk be a pénzt, és ügyeljünk arra, hogy az alapvető kiadások prioritást élvezzenek, miközben a nem lényeges kiadásokon spóroljunk.

6. Vészhelyzeti alap: Készítsünk vészhelyzeti alapot váratlan kiadásokhoz és pénzügyi nehézségek esetén. Tartsunk félre egy összeget könnyen hozzáférhető számlán, amely fedezni tudja három-hat havi megélhetési költségeinket.

7. Cselekedj: a világ összes tudása és stratégiája haszontalan cselekvés nélkül. Tanuljunk ugyan, de alkalmazzuk is a tanultakat, és változtassunk pénzügyi szokásainkon.

8. Pénzügyi célok: A világos pénzügyi célok kitűzése és rendszeres felülvizsgálata létfontosságú . Határozzunk meg konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött (SMART) célokat. Ezek segítenek motiváltan tartani magunkat és a helyes úton maradni.

9. Automatizálás: Az automatizálás segíthet a megtakarítások és befektetések rendszeres elvégzésében. Állítsunk be automatikus átutalásokat, hogy könnyebb legyen megtakarítani.

10. Folyamatos tanulás: Az élethosszig tartó tanulás fontos a pénzügyek terén. Kövessük a pénzügyi trendeket és stratégiákat, hogy alkalmazkodjunk a változó gazdasági körülményekhez.

Rögzítsd és kövesd nyomon teljes vagyonod: Fontos, hogy tartsuk nyilván vagyoni helyzetünket. Rögzítsük vagyonelemeket és kövessük nyomon azok alakulását az idővel. Ezen stratégiák és szokások segítenek abban, hogy hatékonyan kezeljük pénzügyeinket, és közelebb kerüljünk a pénzügyi célok eléréséhez.

A Pénzügyek rendszerezése

Ha kezedbe szeretnéd venni a pénzügyeid irányítását, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj azokkal a rendszerekkel amelyek sikeressé tesznek téged . Egyesek túl sokat foglalkoznak a részletekkel, és nem eléggé a nagy egészre. Mások éppen ellenkezőleg, ők nehezen értik a részleteket, de jól látják az összképet. Ahhoz azonban, hogy ura legyél saját pénzügyeidnek, mindkettőre szükséged lesz.

Szerencsére Az un.  VVKIK rendszer egy hatékony módszer a pénzügyeink rendszerezésére és a vagyonunk növelésére. Ez a rendszer angol szavak kezdőbetűiből álló mozaikszó, és  öt fő komponens alkotja:

1-2 Az első kettő a Vízió és Értékek: Elsőként fontos megértened, milyen jövőt képzelsz el magadnak, és milyen értékek vezérelnek. Lehet, hogy a család, a szabadság vagy a siker fontos neked. Ezek az értékek fogják irányítani a pénzügyi céljaid és döntéseid.

3 Kulcsfontosságú Eredményterületek (KRA-k): Ezek azok a kulcsfontosságú területek, amelyekre összpontosítanod kell ahhoz, hogy elérd a jövőképedet. Válassz ki három-hét ilyen területet, amelyek a legnagyobb hatással vannak a pénzügyeidre. Például ezek lehetnek kapcsolatok építése, marketing vagy üzleti tervezés. Minden tevékenységednek összhangban kell állnia ezekkel a KRA-kkal. Ha valaki arra kér, hogy tegyél valamit, ami nem illeszkedik ezekhez, akkor mondj nemet.

4 Jövedelemtermelő Feladatok (IGT-k): Ezek olyan feladatok, amelyek a már említett Kulcsfontosságú Eredményterületekből származnak, és a legnagyobb pénzügyi megtérülést hozzák az idődért. Fontos Azonosítani ezeket a feladatokat, mivel nem minden tevékenység hoz azonos pénzügyi eredményt.

5 Kulcsfontosságú Teljesítménymutatók (KPI-k): Ezek olyan mutatók vagy tényezők, amelyeket rendszeresen nyomon követünk annak érdekében, hogy megértsük, mi működik és mi nem a pénzügyi célod eléréséhez. A KPI-k segítenek abban, hogy finomítsd a stratégiádat és időben korrigálj.

Ez a fenti rendszer figyelembe veszi mind a hosszú távú jövőképedet és az értékeidet, mind pedig azokat a konkrét feladatokat, amelyek a pénzügyi sikeredet szolgálják. Tudatosan alkalmazva ezt a rendszert, könnyebben és hatékonyabban érhetsz el pénzügyi célokat. Tehát kezdd el bevezetni minél előbb!”

IGV-a te jövedelemtermelő értéked

A következőkben megismerheted ennek a fogalomnak a lényegét.

Sokan hiszik, hogy a gazdagság eléréséhez keményen kell dolgozni. De a kemény munka önmagában sajnos nem garantálja a meggazdagodást. Ha megnézed, hány órát dolgozol egy héten, beleértve az otthoni elfoglaltságokat és a mellékállást, talán meglepődsz, hogy mennyit keresel óránként.

Lehet, hogy néha túlórázol, hogy növeld a jövedelmed, de ezzel gyakran az értékes szabadidőd is feláldozod egy kis plusz pénzért. Először is, fontos, hogy felismerd, mennyit ér az időd. Ehhez meg kell értened a jövedelemtermelő érték fogalmát. Ennek  kiszámításához add össze a heti munkaóráidat, beleértve az otthoni munkát vagy a mellékállást is. Mondjuk, hogy hetente 55 órát dolgozol minden tevékenységed összesítve. Most nézd meg, mennyit keresel egy héten, ideértve az összes bevételt, legyen az fizetés, kamatok, ingatlanbérbeadás vagy mellékállás. Tegyük fel, hogy hetente 100 000 forintot keresel. A jövedelemtermelő érték kiszámításához csak oszd el az összeget a munkaóráid számával, ami alig több mint 1818 forintot jelent óránként.

Ez az információ kulcsfontosságú, különösen akkor, ha vagyont építesz. Ha egy lehetőség adódik, ahol óránként többet keresel, mint 1818 forint, érdemes megragadni. Amikor elfogadsz ilyen lehetőségeket, növeled az IGV-det. Ha viszont egy feladat kevesebbet fizet, mint az IGV-d, érdemes lehet inkább fizetni valakinek, hogy helyetted végezze el. Idővel észre fogod venni, hogy az IGV-d nő, és közelebb kerülsz a nagyobb vagyonhoz.

Az IGV növelése mellett érdemes megtanulni, hogyan használhatod ki az idődet és más erőforrásaidat, hogy azok minél hatékonyabban szolgálják a céljaidat. Változtasd meg a gondolkodásmódodat és ahelyett, hogy azon fáradozol, hogy minden feladatot te magad végezz el, kérdezed meg magadtól: “Hogyan lehetne ezt olcsóbban kiszervezni?” vagy “Ki tudná helyettem elvégezni ezt a feladatot?”

Ezzel a gondolkodásmóddal és a megfelelő stratégiával hamarosan észre fogod venni, hogy az jövedelemtermelő érték -d növekszik, és közelebb kerülsz a nagyobb vagyonhoz.”

Adósságkezelés

Az adóságkezelés kulcsfontosságú az egészséges pénzügyi alapok megteremtéséhez. Rob Moore hangsúlyozza, hogy az adósságokat megfelelően kezelve és csökkentve az egyén sokkal rugalmasabb és közelebb kerülhet a pénzügyi céljaihoz.

Az alapvető lépések a következők:

 1. Át kell tekinteni az összes meglévő adóságot, beleértve hitelkártyákat, kölcsönöket és hiteleket.
 2. Az adósságokat rangsorolni kell a kamatlábak alapján, és prioritásként kezelni a magasabb kamatozásúakat.
 3. Fontolóra kell venni az extra visszafizetéseket az adósságok felgyorsításához, azaz ha teheted, ne csak a törlesztést fizesd rendszeresen, hanem fizess is vissza az adóságodból.
 4. Készíteni kell egy adósságrendezési tervet, amely tartalmazza az összes adósságot és a törlesztőrészleteket. Ez segít abban, hogy átlátható legyen az adósságkezelés.
 5. Megfontolható az adósságok konszolidációja egy alacsonyabb kamatlábú hitelbe.
 6. Kontrollált költségvetés: a szerző hangsúlyozza a költségvetés kialakításának és betartásának fontosságát, mert segíthet elkerülni az új adósságok felvételét.
 7. Adósságmentesség célkitűzése: Moore ösztönzi az olvasókat, hogy állítsanak fel egy konkrét célt az adósságmentességre. A cél eléréséhez folyamatosan munkálkodjanak, és ne engedjék, hogy az adósságok gátolják a gazdagság felé vezető utat.

A KAMATOS KAMATOZÁS EREJE

Gondolj bele, melyik jobb: egy millió dollár azonnal vagy egy cent, amit minden nap megduplázunk egy hónapig? Első pillantásra az egy millió dollár vonzó lehet, de hidd el, matematikailag ennél sokkal jobb lehetőség rejlik a másodikban, mert különben több, mint 4 millió dollártól esnél el.

Miért fontos ez? Mert ez a hosszú távú kamatos kamat erejét mutatja be. Ez egy olyan folyamat,  amikor az idő során a kamatozás is kamatozik. Moore bemutatja, hogy a hosszú távú gazdagság és vagyonépítés kulcsa a kamatos kamat kihasználása. Például:

 • Ha pénzt fektetsz be, a kamatok miatt ez a pénz gyarapodik az idő előrehaladtával.
 • Az idő és a kamatozás összehangolásával kis összegek is jelentős vagyonná válhatnak hosszú távon.
 • Arra ösztönzi az embereket, hogy tegyenek befektetéseket és hosszú távú terveket, hogy élvezhessék a kamatos kamat előnyeit.

A megfelelő árpolitika

Moore könyvében a vállalkozókhoz is szól és javaslatot tesz az árazással kapcsolatban. Fontos megérteni, hogy az alacsony árak ugyanolyan károsak lehetnek, mint a magasak. Míg a magas árak elriaszthatják a kevés pénzzel rendelkező vásárlókat, addig az alacsony árak az tehetősebb vásárlók számára is alacsony minőséget sugallhatnak. Az első lépés az lehet, hogy emeld meg az árakat 10 százalékkal. Ez lehetővé teszi a növekvő infláció kezelését, miközben továbbra is nyereséget termel. Általában az ügyfelek elfogadják az ilyen mértékű áremeléseket, hasonlóan ahhoz, ahogyan nem vált ki bennük erős érzelmi reakciót, ha befektetéseik értéke 10 százalékkal nő vagy csökken. Tehát itt az ideje megfontolni az áremelést. Ezáltal lehetőséget kaphat arra, hogy tehetősebb ügyfelekkel dolgozzon, akik hosszú távon jobbak lehetnek az üzlete számára.

VÉGSŐ ÖSSZEFOGLALÓ

Ahhoz, hogy több pénzünk legyen, az első lépés a gondolkodásmód megváltoztatása. El kell hinned, hogy képes vagy több pénzt keresni, és hogy megérdemled. Ha már megvan a megfelelő gondolkodásmód, ki kell dolgoznod egy tervet, amelynek konkrétnak, mérhetőnek, elérhetőnek, relevánsnak és időhöz kötöttnek kell lennie. A terveddel kapcsolatban lépéseket is kell tenned. Ez azt jelenti, hogy célokat kell kitűznöd, költségvetést kell készíteni, és nyomon kell követned a fejlődést. Fontos megjegyezni, hogy az anyagi gyarapodáshoz időre és erőfeszítésre van szükség. Ne csüggedj, ha nem látod azonnal eredményeket. Légy kitartó, és végül el fogod érni a célodat.

A többi könyvösszefoglalót ezen a linken éred el