193662843 189108105 287583908

10 módszer, hogy legyőzd a megpróbáltatásokat

Hogyan fejleszd az ellenálló képességed, azaz a rezilienciádat 

Aki valaha is véghez vitt valami figyelemre méltó dolgot az életében, az biztos találkozott már kihívásokkal és kudarcokkal is- hiszen bármi, amit érdemes megtenni, sokszor nem egyszerű. A viszontagságok leküzdése egy szükséges lépés a siker felé vezető úton.

Edmund Burke filozófus mondta: “Az, aki birkózik velünk, az erősíti az idegeinket és élesíti az ügyességünket. Az ellenfelünk a segítőnk.” Az élet egy méltó ellenfél, amelyre mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy fejlődjünk. Ha rendelkezel a megfelelő eszközökkel a megpróbáltatások leküzdéséhez, akkor a helyzetet “segítőnek” fogod fel, ahelyett, hogy hagynád, hogy megállítson céljaid elérésében és álmaid megvalósításában. Emlékezz vissza, mikor kellett utoljára valamilyen nehézséget legyőznöd. Hogy sikerült? Mit csinálnál most másképp? Most gondolj arra, amikor valakinek, akit te személyesen csodálsz, le kellett küzdenie egy nehézségeket. Ő hogyan csinálta? Mit tanulhatnál abból, ahogy ő kezelte a helyzetet? Tudod-e alkalmazni a saját életedben ezeket a tanulságokat?

1. Légy felkészült

A nehézségekkel már azelőtt kezdj el megbírkózni, mielőtt a nehéz helyzet egyáltalán bekövetkezne. Edzd az agyadat arra, hogy reziliens legyen. Vizsgáld meg a korlátozó meggyőződéseidet, hogy felfedd, mi tart vissza. Fejlessz ki egy olyan támogató rendszert, amelyre támaszkodhatsz a rosszabb időkben. Annál könnyebb lesz majd a helyzetet kezelni, minél jobban felkészült leszel. (gondolj csak a katonák, sportolók életére)

2. Gyakorold a pozitív gondolkodásmódot

Hogyan győzi le az ember a viszontagságokat? A megfelelő gondolkodásmóddal és gyakorlással. Gyakran inkább arról van szó, hogy milyen jelentést adunk egy adott szituációnak, hogyan értelmezzük azt , sem mint arról, ami ténylegesen bekövetkezett. Lépjünk egy lépést hátra, és fogalmazzuk át a problémát pozitív irányba. Próbálj észrevenni minden negatív önbeszédet, és helyettesítsd azt olyan megerősítő mondatokkal, amelyek a cél érdekében előre mozdítanak, ahelyett, hogy aláásnák azt. Minél inkább a pozitív gondolkodásmód irányába mozdulsz el, annál jobban leszel felkészült a viszontagságok leküzdésére.

3. Maradj fegyelmezett

Nehezebb időkben, úgy érezheted, hogy kicsúszik a talaj a lábad alól. Fékezd meg a kontrolvesztés továbbgyűrőzését azáltal, hogy erős pozitív szokásokat alakítasz ki, amelyeket a megpróbáltatások leküzdésének eszközeként használhatsz. Amikor ilyen szokásokat, napi/heti rutint hozol létre és aktívan gyakorlod is őket, pl a reggeli előkészületek az aznapra, a meditáció és rendszeres testmozgás, akkor mentálisan és fizikailag is felkészültebb leszel, hogy kezeld a nehézségeket. Bár nehéz lehet, de a napi rutinhoz való ragaszkodás jó és rossz időkben egyaránt rendszert és stabilitást hoz az életedbe és segít, hogy azt érezd: képes vagy legyőzni a viszontagságokat és elérni a céljaid.

4. Maradj fókuszált

Ahhoz, hogy elérd, amit akarsz az életben, muszáj fókuszáltnak maradnod. Nem számít, mi történik, mindig a célt kell szem előtt tartanod. Emlékezz arra, hogy miért akartad a célodat: ez a célod, a szenvedélyed, a belső hajtóerőd. Emlékezni arra, hogy miért akartad a célodat, ugyanolyan fontos, mint aktívan dolgozni érte. Vizualizáld azt a pillanatot, amikor már elérted az álmaidat, ez segít, hogy reálisnak és kivitelezhetőnek érezd. Ha a célodat elérhető közelségben érzed, könnyebb folyamatos, kis lépéseket tenni az eléréséért.

5. Mit tanulhatsz mindebből?

Annak felismerése, hogy az élet érted történik, nem pedig miattad, kulcsfontosságú a viszontagságok leküzdéséhez. Minden esemény az életedben megtaníthat valamire, azok, akik képesek ezekben felismerni, hogy mit tanulhatnak mindebből,  sikeresek lesznek. Azok, akik a körülményeket, a felelőséget másokra hárítják, kudarcot fognak vallani. Vállalj felelősséget azért, ami veled történt, és azért, ahogyan reagáltál a helyzetre. Készíts el egy tervet, és cselekedj ez alapján majd az éles helyzetben, így elkerülheted, hogy a jövőben ugyanabba a gödörbe ne lépj még egyszer. A hibákon és kudarcokon való rágódással csak az értékes idődből veszel el. Amikor hibákról van szó, ahogy Steve Jobs mondta: “A legjobb, ha gyorsan beismered őket, és tovább lépsz “.

6. Dolgozz a képességeiden

Gondolj a világ legsikeresebb embereire. Mindannyian időt szántak arra, hogy fejlesszék a képességeiket és a következő szintre emeljék a tehetségüket. A legnagyobb vezetők és a legsikeresebb emberek tudják, hogy mindig van hová fejlődni. Ahogy Tony Robbins mondja: “Ha nem fejlődsz, akkor haldokolsz”.

A viszontagságok leküzdése azt jelenti, hogy őszintén felmérjük saját tudásunkat és képességeinket, felismerjük és elfogadjuk a hiányosságainkat, és azon dolgozunk, hogy minden nap javítsunk rajtuk. A szakmádhoz vagy célodhoz közvetlenül kapcsolódó készségek mellett dolgozz más olyan dolgokon is, amelyek a célodtól függetlenül hasznodra válnak. Gyakorolj például világosan  és magabiztosan beszélni a nyilvánosság előtt. Fejleszd a társas kapcsolatépítés fortélyait. Bővítsd a pénzügyi ismereteidet. Ha többféle területen is felkészültnek érzed magad, jobban elhiszed magadról, hogy képes vagy legyőzni a nehézségeket.

7. Tanulj másoktól

Ha szeretnéd tudni a választ a  “Hogyan győzik le az emberek a viszontagságokat?” kérdésre, akkor keresd fel közvetlenül az illetékeseket. Gondolj azokra az ismerőseidre, akiket csodálsz, valamiért felnézel rájuk. Kérdezd meg tőlük, hogyan jutottak el odáig. Hallgasd meg a történeteiket. Hallgasd meg a példájukat a nehézségek leküzdésére. A valós példákból való tanulás mellett olvasd el (nézd meg videón) azoknak az embereknek az életrajzát, akik elérték azt, amit te szeretnél elérni az életben. Oprah Winfrey-től Bill Gates-ig rengeteg példát találhatsz a megpróbáltatások leküzdésével kapcsolatban. Keress inspiráló idézeteket, amelyeket kitehetsz a tükörre vagy a hűtőre. Az elmédet ugyanúgy kell táplálnod, mint a tested, és így meg tudod változtatni a saját mentális állapotodat.  

8. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik szintén fejlődni akarnak

A sikertörténetek segíthetnek megtanulni, hogyan győzd le a megpróbáltatásokat – de a világ összes kutatása sem segít, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik nem, vagy nem úgy fejlődnek, haladnak, ahogy te. Egy ember életminősége leggyakrabban az őt körülvevő emberek életminőségének az átlaga. Ha nem szeretnél megijedni a kihívásoktól, optimistán akarsz élni és fókuszált maradni, olyan emberekkel kell körülvenned magad, akik támogatnak téged, és aktívan dolgoznak azon, hogy ugyanezt tegyék a saját életükben. Maradj távol azoktól az emberektől, akik visszatartanak téged.

9. Kérd egy Coach segítségét

A problémák leküzdéséhez a pozitív hozzáállás, a realizmus, a szenvedély és készségek olyan megfelelő keveréke szükséges, amely a valódi életben helytálló. Egy life coach segíthet mindezt egyensúlyba hozni és a helyes úton tartani. A coachokat arra képezték ki, hogy segítsen az embereknek megtanulni azt, hogyan győzzék le a megpróbáltatásokat, és hogyan váljanak önmaguk legjobb „változatává”.

 10. Ne add fel!

Néhány jó példa a való életből a viszontagságok leküzdésére: Mick Fanning szörfös mindössze hat nappal egy cápatámadás után állt vissza a szörfdeszkájára, vagy Stephen King Carrie című klasszikus regényét 30-szor utasították vissza. Thomas Edison több ezer módszert próbált ki, mielőtt sikeresen megalkotta a villanykörtét, de soha nem adta fel. Sőt, azt mondta: “Nem vallottam kudarcot. Csak tízezer olyan módszert találtam, ami nem működik”. Ez tökéletesen összefoglalja, hogyan győzzük le a viszontagságokat.

A megpróbáltatások mindenkivel előfordulnak, de nem kell, hogy kisiklassák az életünket.

Forrás : Tony Robbins