193662843 189108105 287583908

A tudatalatti ereje: A tudatalattid működésének hatása a mindennapjaidra és hogyan változtass rajta a jobb életminőség érdekében

Szeretnéd élni azt az életet, amire mindig vágytál, de úgy érzed, elakadtál, megrekedtél az életben? Ne aggódj, soha nem késő változtatni. Az tudatalattid újraprogramozásával fókuszáltabb és elszántabb lehetsz, megtervezheted az életed, amit valójában élni szeretnél és meg is tudod valósítani e technika segítségével. A legtöbbünknek van némi elképzelése arról, hogy milyen az az élet, amit megérdemlünk, amit szeretnénk. És ha a jelenlegi helyzetünk eltér az általunk kijelölt úttól, akkor gyakran frusztráltak és idegesek leszünk. Ez az elégedetlenségünk viszont olyan erőteljes is lehet, hogy  változásra ösztönözhet bennünket.

Sajnos, a tudatalattink ellenünk is dolgozhat, és sokan közülünk a frusztrációnkat és a feldúltságunkat saját magunk ellen fordítjuk, ezzel szabotálva a lehetséges sikereinket. Mivel azt gondoljuk jobbat érdemlünk, néhány napig talán elkezdünk kicsit keményebben dolgozni. De ahelyett, hogy tartós változásra törekednénk, inkább visszaesünk oda, ahová szerintünk tartozunk – a karrierünk, a pénzügyeink, a kapcsolataink, az egészségünk, az általános közérzetünk terén. A siker kulcsa a tudatalattid – amit át tudsz programozni. Aktív irányítással megváltoztathatod a gondolkodásmódodat és a fókuszodat, és az életed egyre jobban fog közelíteni a vágyott állapot felé.

MI AZ A TUDATALATTI?
A tudatos elme az a része az elménknek, amely tudatosan észleli és feldolgozza a külvilág által nyújtott információkat, és amely felelős a gondolkodásért, döntéshozatalért és cselekvésért. A tudatalatti az elménk azon része, amely anélkül hoz döntéseket, hogy aktívan gondolkodnunk kellene rajtuk, hatással van mindenre, amit gondolunk, mondunk és teszünk. Elraktározza a meggyőződéseinket és értékeinket, meghatározza az emlékeinket és figyeli a körülöttünk lévő információkat, eldöntve, hogy mit küldjön a tudatos elmének, és mit tároljon el későbbre. Az élet minden pillanatát befolyásolja, és sokszor ezzel nem is vagyunk tisztában. A tudatalattid működése határozza meg, hogy miért cselekszel úgy, ahogy cselekszel, miért érzel úgy, ahogy érzel, és miért gondolod azt, amit gondolsz. Ezért ha szeretnél ezekben valamilyen változást elérni, akkor a tudatalattidban is fontos változást indukálni, azaz a jelenlegi programját átírni.  Ez általában körülbelül három-négy hétig tart, de attól is függ, hogy mennyire mélyen gyökerezik a viselkedésünk, amit meg akarunk változtatni, és mennyire ragaszkodunk korlátozó meggyőződéseinkhez. Többet olvashatsz a tudatalattid működéséről ide kattintva.

A GONDOLKODÁSMÓD MEGVÁLTOZTATÁSA
Ahhoz, hogy megtanuld, hogyan programozd át az elmédet a siker érdekében, három lépést kell tenned, amelyek megváltoztatják a gondolkodásmódodat, és a megfelelő irányba terelik a figyelmedet.

1. LÉPÉS: DÖNTÉS

Az első lépés, hogy határozottan eldöntsd, mit akarsz. Hagyd abba a túlgondolkodást és koncentrálj a céljaidra. Képzeld el, hogy milyen életet szeretnél élni és milyen eredményeket akarsz elérni. Minél jobban tudsz a részletekre koncentrálni, annál erősebb lesz az elképzelésed, és létrejön egy tudatalatti elmetérkép, amely támogatja a céljaid elérését.

Például: Idézd fel egy vitádat a pároddal. Amikor heves vitába keveredünk egy szerettünkkel, gyakran szem elől tévesztjük magát a nézeteltérést, és arra koncentrálunk, hogy meghallgassanak minket – hogy miénk legyen az utolsó szó, hogy nyerjünk. Már nem figyelünk a hangnemünkre és nem vagyunk gyengédek a partnerünkkel, hanem elkezdjük ellenfélként kezelni. Emiatt a vita valami egészen másba csap át. Ehelyett állítsd meg magad, és kérdezd meg: Miért vitatkozom egyáltalán?”. Nem azért veszekedtek, hogy veszekedjetek, hanem azért, mert nem értetek egyet valamiben és szeretnétek megoldást találni. Amikor a “győzelem” utáni vágy elvonja a figyelmedet, szem elől téveszted a tényleges problémát.

A tudatalatti átprogramozása azzal kezdődik, hogy eldöntöd, mit akarsz – most és a jövőben – és erre koncentrálsz. Ahová a figyelmedet helyezed, oda áramlik az energia. Ezért nézd meg, hogy min szeretnél változtatni, döntsd el, hogyan változtatsz, milyen lépéseket kell megtenned és ezeket állítsd célkeresztbe.

2. LÉPÉS: ELKÖTELEZŐDÉS
Miután eldöntötted, hogy mit akarsz, a tudatalatti átprogramozás következő lépése, hogy elkötelezetten kitartasz az elképzelésid mellett, még akkor is, ha félsz egy kicsit, vagy kevés az önbizalmad.  A félelem az egyik legnagyobb csapda, ami visszatartja az embereket a cselekvéstől. (Nem tudok csajozni, mi van, ha beégek, stb)  Mindannyian félünk – félünk az elutasítástól, a kudarctól, a sikertől, a fájdalomtól vagy az ismeretlentől. Ha nem teszel semmit, ez a félelem pontosan ott marad, ahol van, nem fogsz mozdulni ezért mindig ebben a félelemben fogsz élni. Lehet, hogy nem fogsz rosszabbul járni, de jobban sem. És ez a félelem mindig jelen lesz az elméd hátsó részében s mindig visszatart, hogy elérd a céljaid. A cselekvés hiánya időt ad a negativitásnak és megmérgezi a gondolataidat: “Még jó, hogy nem próbálkoztam. Soha nem sikerült volna.” Az egyetlen módja annak, hogy megbirkózz a félelemmel és átprogramozd az elmédet, ha szembeszállsz vele, ha beleállsz a szituba. A szemébe kell nézned, és cselekedned kell ellene. Félsz a kudarctól? Nézd a dolgot a következőképpen: A kudarc tanulság. Ha csinálsz valamit és kudarcot vallasz, tudni fogod, mi az, ami nem működik. Legközelebb már megalapozottabban, tájékozottabban tudsz majd hozzáállni.

Az agyad átprogramozása azt jelenti, hogy áttörsz az olyan negatív önbeszédet,  mint a “nem megy”. Gondolj erre ugyanúgy, mintha izmot építenél az edzőteremben. Eleinte nehéznek és talán még megerőltetőnek is fog tűnni. De ha kicsiben kezded és minden nap csinálod, fokozatosan erősebb leszel. Amikor teljes mértékben elkötelezed magad, kizárva minden más lehetőséget, akkor mindig szintet fogsz lépni …. szintet fogsz lépni a saját szemedben is, és elhiszed magadról, hogy képes vagy rá. Ez a tudatalatti programozás igazi ereje.

3. LÉPÉS: MEGOLDÁS KERESÉS

Az agyad hatékony átprogramozásának egyik kulcsa a rugalmasság. Ha túl merev vagy a gondolkodásodban, akkor korlátozod a lehetőségeidet, és nem tudsz alternatív megoldásokat találni. Mivel az életed sok tényező befolyásolja és sokszor kiszámíthatatlan, nem tudod 100%-an te uralni azt és valószínűleg nem mindig az történik, amit eredetileg terveztél. Ezért fontos, hogy rugalmasan kezeld az élet kihívásait, tanulj a hibáidból és használd a negatív tapasztalatokat a változás hajtóerejeként. Amikor az elmédet arra programozod, hogy a megoldásra fókuszáljon a probléma helyett,  képessé válsz arra, hogy rugalmasan reagálj ezekre a problémákra. Minden akadály és nehézség más, és különböző megközelítést igényelnek. Az igazi erő azonban belülről fakad. A kudarc tanulsággá válik, amely tanácsot ad, hogyan lehetsz jobb a jövőben. Bármilyen elakadás lehetőséget nyújthat az új, kreatív megoldásokra, amikre előtte azért nem volt szükséged, mert maga a probléma sem létezett előtte.

5 TIPP A TUDATALATTID ÁTPROGRAMOZÁSÁHOZ

1. KREÁLJ MEGERŐSÍTŐ MEGGYŐZŐDÉSEKET
A korlátozó meggyőződéseink visszatartanak minket attól, amit az életben szeretnénk. Ezek alapulhatnak a múltbeli tapasztalatokon, az általad átélt negatív eseményeken vagy a jövődről alkotott hibás elképzeléseden. Ha kérdőre vonod a helyességüket, felcserélheted őket olyan megerősítő meggyőződésekkel, amelyek segítenek neked elérni a céljaidat. Ez lehet a “Szüleim elváltak, tehát a genetikai kódomban benne van, hogy nem lehet boldog párkapcsolatom” felváltása a “Megérdemlek egy egészséges kapcsolatot valakivel, akit szeretek” -re. Amikor megváltoztatod az önbeszédeidet, megváltoztatod a világodat.

2. FOGADD EL A BIZONYTALANSÁGOT

Nem mi irányítjuk az életet – az egyetlen dolog, amit irányíthatunk, az a cselekedeteink és a reakcióink. Engedjük el a bizonyosság iránti igényt, és fogadjuk el a bizonytalanság szépségét. Az élet olyan, mint egy utazás, és amikor nem ragaszkodunk a kiszámíthatósághoz, akkor örömmel élhetjük meg az utazás élményét

3. ÖSSZPONTOSÍTS A HÁLÁRA
Amikor a hálát és a megbecsülést választjuk a kritika és a félelem helyett, a pozitívumokra helyezzük a hangsúlyt.  Ez átprogramozza az agyadat, hogy többet vegyen észre abból, amid van, és kevesebbet abból, amid nincs.

4. FIGYELD A KÖRNYEZETED

Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen környezetben élünk, mert a tudatalattink állandóan befogadja a külső információkat és ezek befolyásolják a gondolkodásunkat és viselkedésünket. A napi hírekből, a mérgező emberekből és a közösségi médiából származó negatívumok mélyreható hatást gyakorolhatnak a tudatalattidra anélkül, hogy tudnád. Érdemes olyan emberekkel, könyvekkel, videókkal és zenékkel körülvenni magunkat, amelyek erőt adnak és pozitív hatással vannak az életünkre.

5. VIZUALIZÁLJ
Végül, használj vizualizációt, amely segít megteremteni a kívánt jövőt, és konkrét célokat állítani magad elé. A vizualizációval összpontosítasz a pozitív kimenetelre, és segítesz magadnak abban, hogy elérd a céljaidat. Ha az elmédet pozitív gondolatokkal és elképzelésekkel átprogramozod, az segít abban, hogy magabiztosan és boldogan élj. Hogyan néz ki a te tökéletes napod? Hogyan fog sikerülni, hogy fog lezajlani a munkahelyi prezentációd? Pontosan hogyan szeretnéd, ha az első randi menne? Válassz ki valamit, aminek a megvalósítása mellett valóban elkötelezted magad és minden nap 10-15 percet tölts azzal, hogy úgy vizualizálod, mintha már megtörtént volna. A tudatalattid úgy fogja magába szívni a képzeletedben megjelenő érzéseket, mintha azok valóságosak lennének, és ezzel megadja neked azt a belső önbizalmat, amire szükséged van ahhoz, hogy valóra váltsd őket.

Forrás: Tony Robbins