193662843 189108105 287583908

Egy gyors és egyszerű útmutató az életed irányításához

A könyv olyan inspiráló üzenetek és tanácsok gyűjteménye, amelyek célja, hogy motiválják és bátorítsák az olvasókat, hogy teljesebb életet éljenek. A könyv úgy épül fel, mint egy “barát” által az olvasónak írt levelek sorozata, amely útmutatást nyújt ahhoz, hogyan győzzük le a félelmeinket és korlátozó meggyőződéseinket és alakítsunk ki pozitív és optimista hozzáállást önmagukhoz és a körülöttük lévő világhoz, és hogyan tegyünk lépéseket a személyes céljaink elérése érdekében.

  1. Lecke Túlterheltnek érzed magad? Hogyan fordítsd meg a dolgokat?

A szerző arra ösztönzi az olvasókat, hogy arra összpontosítsanak, amit irányítani tudnak,  ahelyett, hogy a külső körülményeket vagy más embereket hibáztatnának a problémáikért. A siker kulcsa, hogy eldöntsd, mi a legfontosabb számodra, majd minden nap konkrét lépéseket tegyél ennek érdekében. A szerző ezt személyes erőnek nevezi. Folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy arra koncentráljunk, mit akarunk, hogy a problémák helyett a megoldásokra összpontosítsunk. Már most azokra a tettekre kell figyelnünk, amelyeket ma megtehetünk, még ha ezek csak apró lépések is. Egyetlen probléma sem érinti az ember egész életét, még ha most úgy is tűnik.

  • 2 lecke A kudarc értelmezése. Mindannyiunknak vannak problémái, csalódások,  frusztrációk de az, hogy hogyan kezeljük a kudarcokat, jobban formálja az életünket, mint bármi más. Alakítsd át a kudarcról alkotott képedet, és tekintsd azt a tanulási folyamat természetes részének.

3. lecke Légy a megállíthatatlan döntéshozó. Tony Robbins szilárdan hisz abban, hogy a sorsunkat a döntéseink határozzák meg, nem pedig a körülményeink. Az, hogy hogyan élünk ma, az annak az eredménye, hogy a múltban milyen döntést hoztunk arról, hogy kikkel töltjük az időnket, miben hiszünk, stb. Ha meg akarjuk változtatni az életünket, akkor új döntéseket kell hoznunk.

4. lecke Építsd fel a hitedet . Van egy erő, amely képes irányítani minden döntésedet. Ez befolyásolja azt, hogy hogyan gondolkodsz és érzel életed minden pillanatában. Meghatározza azt is, hogy mit fogsz tenni és mit nem. Ezt hívják személyes meggyőződésnek. Robbins szerint, amint van egy meggyőződésünk, az elkezdi irányítani azt, amit látunk és érzünk. Ez az erő nagyon erős, ezért óvatosnak kell lennünk azzal, hogy mit választunk, hogy mit hiszünk, különösen önmagunkkal kapcsolatban. Végezz el egy olyan gyakorlatokat, amelyben beazonosítod,  megvizsgálod az önmagadról, másokról és a világról alkotott meggyőződéseidet. A negatív vagy korlátozó hiedelmeket Pl: mindig elkések, nincs nyelvérzékem, nem értek a számítógépekhez, kérdőjelezd meg és helyettük olyan pozitív meggyőződéseket válassz, ami támogat téged, reményt és energiát ad, így a gondolkozásmódod meg fog változni.

5. lecke Azt kapod, amire figyelsz,: a leggyorsabb módja annak, hogy megváltoztasd az érzéseidet bármivel kapcsolatban, ha megváltoztatod azt, hogy mire koncentrálsz. Még ha a dolgok nehezek is, arra kell koncentrálnod, amire ráhatásod van, amit megtehetsz, amit irányíthatsz. Amikor problémák merülnek fel, a megoldásokra kell koncentrálnunk arra, hogy hová akarunk eljutni, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, mitől félünk, miért aggódunk.

6. lecke A kérdések ereje. Ha mindig a megfelelő kérdéseket teszed fel, akkor ezzel megváltoztathatod az életedet. Tony megosztja a problémamegoldó kérdéseit, amit te is bármikor be tudsz vetni, akár kicsi, akár nagyobb probléma esetén.

  1. Mi a nagyszerű ebben a problémában?
  2. Mi nem tökéletes még?
  3. Mit vagyok hajlandó megtenni, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogyan szeretném
  4. Miről vagyok hajlandó lemondani annak érdekében, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogyan szeretném
  5. Miről nem vagyok hajlandó lemondani annak érdekében, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogyan szeretné
  6. Hogyan élvezhetem a folyamatot, miközben azt teszem, ami szükséges ahhoz, hogy úgy legyen, ahogyan szeretném ?

7. Lecke:  Amit tudnod kell a fizikai állapotodról . A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az érzéseink befolyásolják a fizikai érzetünket. De kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy ennek a fordítottja is igaz: amikor fizikailag változtatsz valamit magadon, akkor az érzelmeid is változnak. Ha mozgásodat, a gesztusodat vagy a beszédedet megváltoztatod, akkor az agyad kap egy üzenetet az idegrendszereden keresztül, ami miatt a viselkedésed is változik. Például, ha olyan a testtartásod, úgy mozogsz vagy beszélsz, mint a magabiztos emberek, akkor a te viselkedésed is magabiztosabbnak tűnik, mint amilyen eredetileg volt.  Így ha legközelebb, amikor frusztráltnak érzed magad ugorj fel, rázd meg a tested, vegyél egy mély levegőt, vágj egy buta vigyort… és tedd fel magadnak a problémamegoldó kérdéseket.  

8. lecke A siker szókincse. A konkrét szavak, amelyeket használunk  irányítják a gondolkodásunkat. És a gondolkodásunk irányítja, hogy mit érzünk és mit teszünk.  Így a szavak megváltoztatják az érzéseinket. A legtöbben nem vagyunk tudatában annak, hogy milyen szavakat használunk, amikor másokkal és önmagunkkal kommunikálunk. Légy “lenyűgözve” ahelyett, hogy csak “érdeklődnél”. Érezzük magunkat “szuperül” ahelyett, hogy “rendben” lennénk. Légy nem csak “elszánt”, hanem “megállíthatatlan”

Robbins hangsúlyozza a következetesség és a kitartás fontosságát a siker elérésében, és gyakorlati stratégiákat ad a céljainkat támogató szokások és viselkedésmódok kialakításához.
Először is: Ha ismered az értékeidet és a prioritásaidat, az segíthet abban, hogy a fontos dolgokra koncentrálj és olyan döntéseket hozz, amelyek összhangban vannak a céljaiddal és hasznáhatod őket útmutatóként az új szokások és viselkedésmódok kialakításához. Néhány gyakorlati jó tanács:
– Kezdd kicsiben: Ha egyszerre túl sok változtatást próbálsz meg végrehajtani, az megterhelő lehet, és nem akarod majd csinálni és kudarcba fulladhat. Ehelyett kezdd kis változtatásokkal, és idővel adj nagyobb lendületet. Ha például sportolni szeretnél, kezdd heti néhány alkalommal egy rövid edzéssel, és fokozatosan növeld az időtartamot és az intenzitást.
– Hozz létre egy rutint: Egy rutin kialakítása segíthet abban, hogy a helyes úton maradj, és az új viselkedésmódokat szokássá tegye. Határozd meg,  hogy mely napokon fogsz edzeni és tartsd magad ehhez, amennyire csak lehetséges.
– Használj pozitív megerősítést: Ha megjutalmazod magad a pozitív viselkedésért, az segíthet megerősíteni ezeket a szokásokat. Válassz olyan jutalmakat, amelyek összhangban vannak a céljaiddal, és értelmet adnak neked. Ha például pénzt szeretnél megtakarítani, jutalmazd meg magad egy kis finomsággal minden alkalommal, amikor egy bizonyos összeget megtakarítasz.

9 Célok, de hogyan? :  Robbins hangsúlyozza a célok leírásának fontosságát és ad néhány tanácsot a hogyanra vonatkozóan:
– Legyen konkrétak: A céloknak konkrétnak és világosan meghatározottnak kell lenniük. Az olyan homályos célok, mint például “legyél sikeres” vagy “legyél boldog” nem elég konkrétak, mert nem fogod tudni, hogy mikor érted el. Ehelyett a céloknak egyértelműnek és mérhetőnek kell lenniük, például “20%-kal növeljem a jövedelmemet a következő évben” vagy “fogyjak 10 kilót a következő három hónapban”.
– Legyenek reálisak: A céloknak reálisnak és elérhetőnek kell lenniük. A nem reális célok elkeserítőek lehetnek, és kudarcérzéshez vezethetnek, ami önmaracangoláshoz és az önbecsülés gyengülését eredményezi.
– Bontsd le a célokat részcélokká: A nagy célok nyomasztóak lehetnek, ezért a nagy célokat kisebb, kezelhető lépésekre bontsuk le. Így kevésbé lesznek ijesztőek és könnyebben elérhetők.
– Legyenek meggyőzőek: A céloknak meggyőzőnek és értelmesnek kell lenniük. Inspirálniuk és motiválniuk kell téged abban, hogy a megvalósításuk érdekében lépéseket tegyél.

10. A könyv kitér a másokkal való erős kapcsolatok kiépítésének és a családból, barátokból és kollégákból álló támogató hálózat kialakításának fontosságára is. Szerinte az erős kapcsolatok számos előnnyel járhatnak, többek között támogatással, motivációval és a valahova tartozás érzésével. Íme néhány gondolat a kapcsolatépítésről és az erős kapcsolatok ápolásáról:

– Gyakorold az aktív hallgatást: Az aktív hallgatás azt jelenti, hogy nagyon figyelünk arra, amit valaki nekünk mond, és úgy válaszolunk, hogy megmutassuk, hogy érdekel a nézőpontja.
– Mutass elismerést: A mások iránti hála és megbecsülés kifejezése segíthet a kapcsolatok erősítésében és a bizalom kiépítésében. Igyekezz megköszönni másoknak a segítséget, és ismerd el a hozzájárulásukat.
–  Légy hiteles: Ha önmagadat adod, és őszintén megosztod gondolataidat és érzéseidet, az segíthet mélyebb kapcsolatokat teremteni másokkal. Ne félj kimutatni a sebezhetőségedet, és engedd, hogy mások meglássák az igazi énedet..
– Támogass másokat lehetőségeidhez képest.

Végső összefoglaló: A könyv központi üzenete, hogy a megfelelő gondolkodásmóddal, eszközökkel és stratégiákkal bárki képes legyőzni az akadályokat és elérni céljait. A könyv végső soron arra ösztönzi az olvasókat, hogy vállaljanak felelősséget az életükért, összpontosítsanak az erősségeikre, és alakítsanak ki pozitív és optimista hozzáállást önmagukhoz és a körülöttük lévő világhoz. A könyv célja, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogy az erő, amivel bármit megváltoztathatunk, bennünk szunnyad. Felébreszthetjük ezt az erőt, és mától kezdve újra életre kelthetjük álmainkat. A pozitív gondolkodás remek kezdet, de önmagában nem elég. A siker kulcsa, hogy eldöntsd, mi a legfontosabb számodra, majd megfelelő gondolkodásmóddal, eszközökkel és stratégiákkal minden nap tegyél lépéseket annak érdekében . Ne feledd: a múlt nem egyenlő a jövővel .

A többi könyvösszefoglalót ezen a linken éred el