193662843 189108105 287583908

50 Pozitív Szokás, Ami Megváltoztatja Az Életed – könyvösszefoglaló

Az eredeti mű szerzője: Michael Chapman

Sokan szeretnénk változtatni az életünkön, de gyakran érezzük magunkat egy kereszteződés előtt, tanácstalanul, hogy merre induljunk. 🤔 Ez a könyv olyan útmutató, ami választ ad a vágyaidra! Gondolkodásmódváltástól a mindennapi rutinokig felfedi a pozitivitás, a siker és az öröm titkait. 🌟

Nincs több tanácstalanság, hogy mit kellene tenned—minden lépés pontosan le van írva, neked csak meg kell őket fogadnod és követned kell! 🚀

Az Egészséges Élet Szokásai:

Napi séta  : A mozgás bármikor képes endorfint felszabadítani, ami energikussá tesz egész napra, és ez egy egyszerű séta is lehet.  Ha a reggeli séta nem megoldható, próbáld beiktatni a nap bármely szakaszában. Az ebédszünetet is használhatod erre a célra.

Légy aktív A modern életvitel gyakran ülő életmóddal jár, az íróasztal és az autó előtt. Chapman hangsúlyozza a folyamatos aktivitás fontosságát. Akkor is, ha dolgozol az íróasztalnál, szervezz be időközönként rövid szüneteket, sétálj egyet az irodában, vagy végezz néhány nyújtást. A televíziózás közben is mozdulj meg , pl a reklámszünetekben. Egy kis ugrálás vagy lépcsőzés is megteszi.

Rendszeres testmozgás Bár a gyaloglás kiváló, Chapman azt javasolja, rendszeresen végezz erőnléti edzéseket is. A nagy izomcsoportok, mint a mellkas, lábak és karok edzése általános egészségjavulást eredményez. Kezdj könnyű súlyokkal, majd fokozatosan növeld a terhelést ahogy az erőd fejlődik

Hobbik és Életstílus Tanácsok:

Hobbik életminőségünk javítására: Michael Chapman meggyőződése, hogy egy kiválasztott hobbi valóban javíthatja életminőségünket. Válassz olyasmit, amivel rendszeresen foglalkozhatsz, és láthatod a fejlődésedet. A fejlődés látványa csodákat tesz az önbizalommal, ösztönözve az újabb kihívások kitűzését.

Parkolj távolabb. Hányszor keressük a lehető legközelebbi parkolót? Chapman azt javasolja, parkolj minél távolabb minden üzlettől vagy célponttól. Ha munkába mész, próbálj meg néhány háztömbnyire parkolni. Egy kis extra mozgás és sétálás pozitív hatással lesz az egészségedre és a hangulatodra.

Ne felejtsd el a nyújtást : Kulcsfontosságú azért, hogy a test mozgékony maradjon, és segíthet a sérülések vagy fájdalmak gyógyulásában. 5 perc nyújtás már csodára képes.

Keress társat Ha nehezen tudod magad rávenni valamire, különösen új dolgokra, akkor csatlakozz egy csapathoz vagy találj egy edzőtársat. Az elszámoltathatóság segíthet minden nap aktívan lenni.

Szórakoztató edzések.  Mozgás nem kell, hogy unalmas legyen. Találd meg, mi az, amit élvezel a fitneszben, és azt csináld. Ha a teremben való edzés unalmas, próbálj meg egy olyan zenét választani, ami inspirál. “Ha azt teszed, amit élvezel, boldogabb leszel, és könnyebb lesz beiktatnod a rendszeres mozgást.”

Lelki szokások: Az élet megváltoztatása a gondolkodásmód megváltoztatásával

A Negativitás kiiktatása: Michael Chapman szerint a világszemlélet megváltoztatása lehet az életed legmeghatározóbb tényezője. Ha jelenleg a negativitás felé hajlasz, mindig a rossz dolgokat veszed észre, itt az ideje mentális változásnak. Kezdd el keresni a pozitívumokat és az örömforrásokat az életedben. Ha észreveszed, hogy negatívan szemléled a dolgokat, próbáld meg azonnal megváltoztatni a gondolkodásmódodat. Kérdezd meg magadtól, mi a jó a helyzetben, és fókuszálj a pozitívumokra.

A Siker gondolatok:  Chapman azt javasolja, hogy szánj időt arra, hogy elgondolkozz a siker természetéről, és vizualizáld, hogyan néz ki számodra. A képzelet ereje motivációt nyújthat, hogy mindent megtégy a céljaidért. “A képzelet már önmagában is erőteljes eszköz, amikor láthatod, hogy mi vár rád a jövőben.”

Gondolkodj, mielőtt cselekednél Mielőtt cselekednél, gondolkodj el a lehetséges eredményekről. Chapman szerint ez általában arra sarkall, hogy a jó oldalt lássuk, és általánosságban pozitívabbak legyünk. Ha hajlamos vagy vakon cselekedni, akkor az eredmény nem biztos, hogy előnyös lesz számodra.

Pozitivitás Felismerése: Már hangsúlyoztuk, mennyire fontos, hogy pozitívak maradjunk és pozitívan lássuk a világot. Chapman szerint ugyanilyen fontos azonban az is, hogy felismerjük azokat a pillanatokat, amikor pozitívak vagyunk. Ennek tudatosítása segíthet növelni a pozitív attitűdödet, és arra ösztönöz, hogy gyakrabban keress pozitív szempontokat az életedben.

Kérdőjelezd meg a feltételezéseid: Az életünk során mindannyian megtapasztaltuk, hogy a feltételezéseink néha tévesek lehetnek. Chapman hangsúlyozza a saját feltételezéseink kritikus vizsgálatának fontosságát. Ezáltal folyamatosan tanulhatunk és alkalmazkodhatunk. Ha tévedsz, fogadd el, mint egy tanulási lehetőséget.

Fogadd el a sikert és a kudarcokat: Elfogadni mindent, beleértve a sikert és a kudarcokat is, elengedhetetlen. A sikerek ünneplése segít fenntartani a pozitív hozzáállást és folyamatos fejlődést eredményez.

Vizsgáld meg a kudarcot: A kudarcok felismerése és felülvizsgálata is fontos. Chapman azt javasolja, hogy szánj időt arra, hogy megértsd, mi ment rosszul és miért. A problémák felismerése lehetőséget ad a jobb felkészülésre és a jövőbeli problémák elkerülésére.

Agytorna . Az agy rendszeres tornáztatása kulcsfontosságú az éberség és a fejlődés szempontjából. Chapman azt ajánlja, hogy rendszeresen játssz elmejátékokat önmagaddal, fokozva az agy kihívásait, és ösztönözve a fejlődést.

A Vonzás ereje: Az álmodozás és a kívánságok kitalálása nemcsak szórakoztató, de Chapman szerint segít abban, hogy elérjük a vágyainkat. A gyakori gondolkodás egy cél körül elősegíti annak megvalósulását.

Érzelmi szokások: Az érzelmek tudatos kezelése

Meditáció: A meditáció , legyen az rövid vagy hosszú időtartamú, irányított vagy önálló ,  hatása segít megtalálni a lelki egyensúlyt,.

Légzés: A légzés automatikus cselekvés, de Chapman szerint érdemes néha tudatosan mélyebben lélegezni. Az időnkénti lassú, mély légzés pozitívan befolyásolhatja a mentális állapotot és a stresszszintet.

Az Érzelmek Művészete Élvezd Az Élettel Való Kapcsolatodat

Érzelmek tudatos kezelése: Chapman rávilágít arra, mennyire könnyű elveszni az érzelmeink áradatában. Az érzelmeink azonosításának és felismerésének fontosságát hangsúlyozza, különösen erős érzelem esetén. A néhány szóval történő leírás segít megérteni, mi keltette fel az érzést, és mik a mögöttes okok. Rendszeres gyakorlással önmagunkról sokat tanulhatunk.

Perspektívaváltás: A hétköznapi problémák gyakran torzított perspektívát eredményezhetnek. Chapman javasolja, hogy szánj időt a dolgok tágabb kontextusba helyezésére. Kérdezd meg magad, tényleg világvége van-e, vagy csak egy kihívás, amit inkább elkerülnél. Ez a gyakorlat segít a tanulásban és abban, hogy hatékonyabban kezeld az élet kihívásait.

Szünetek fontossága: Az állandó munka és koncentráció csökkenése általános probléma lehet. Chapman arra ösztönzi, hogy vegyél rövid szüneteket a nap során. Lépj el attól, amit éppen csinálsz, és szánj időt saját magadra. A rövid pihenő után felfrissült leszel, készen állva a további kihívásokra. Ez a megközelítés segít megőrizni a koncentrációt és növelni a hatékonyságot.

Táplálkozás: Az egészséges étkezésnek nagyobb szerepe van az életünkben, mint gondolnánk. Chapman hangsúlyozza, hogy “az vagy, amit eszel,” és megmutatja az étel és az érzések közötti szoros kapcsolatot. Az egészséges étrend, gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, sovány fehérjékben és összetett szénhidrátokban, nemcsak erőt és boldogságot ad, de a munkahelyi teljesítményünket is javítja. Ismerd fel, mely ételek tesznek jót neked, és iktasd be azokat az étrendedbe!

Negatív érzelmek kezelése: Chapman megérteti velünk, hogy néha elkerülhetetlen, hogy szomorúnak érezzük magunkat. Fontos megérteni, hogy ezek az érzések átmenetiek és múlóak. Ne hagyd figyelmen kívül őket; inkább fogadd el és kezeld. Légy tudatában annak, hogy ezek az érzések elmúlnak, és ahelyett, hogy küzdenél ellenük, engedd meg magadnak, hogy átélhesd őket. Hamarosan észre fogod venni a fényt a sötétség után.

Természet ereje: Chapman hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy rendszeresen lépjünk ki a természetbe. Arra buzdít mindenkit, hogy fedezze fel a friss levegőt, élvezze a virágok illatát és hallgassa a madarak énekét. Ezt célszerű minden zavaró tényező nélkül tenni, például mobiltelefon nélkül, hogy teljes mértékben elmerülhessünk a környezetünkben.

Életmódbeli szokások

Értékek Értsd meg azokat az értékeket, amelyeket vallasz, mivel ezek befolyásolják döntéseid és cselekedeteidet27, . “Ha döntéseinket az értékeink alapján hozzuk meg, mentálisan erősebbek leszünk, és elkötelezettebben követjük céljainkat és álmainkat.”

Mi a szenvedélyed? Az életed megváltozhat, ha rájössz, mi a szenvedélyed. Ha megérted, mi motivál téged, és mit szeretnél hosszú távon csinálni, könnyebben tervezheted meg és hozhatod meg döntéseidet.

Legyen víziód A saját víziód meghatározása fontos lépés az életben, pl az, hogy kivé akarsz válni. Inspirálódhatsz mások sikerétől is, és használhatod azt a víziódat építéshez.

Inspiráld magad Ha úgy érzed, hogy elakadtál, tekints vissza arra az időre, amikor igazán sikeresnek érezted magad. Használd ezeket az emlékeket arra, hogy előre lépj,  és tűzd ki a következő célokat.

Meggyőződésid megkérdőjelezése.  Ugyanúgy, mint a feltételezéseidet, a hiedelmeidet is  is meg kell kérdőjelezned. Chapman javasolja, hogy vitázz magaddal. Kérdőjelezd meg önmagadat folyamatosan, hogy nyitott maradj a személyes fejlődésre.

Engedd el A fogyasztói életmód sokszor arra kényszerít minket, hogy túl sok mindent vásároljunk és birtokoljunk. Sokszor azzal azonosítjuk magunkat, amink van.  Chapman azt ajánlja, hogy szabaduljunk meg mindentől, ami nem szolgálja boldogságunkat, gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e bizonyos dolgokra, és ha nem, búcsúzzunk el tőle.


Egyszerűsíts. Az előző témakörre építve, amely a tulajdonok egyszerűsítéséről szólt, ezt a megközelítést alkalmazhatod az életedre és mindennapi rutinodra is. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy egyszerűsítsd a napjaidat, szabadulj meg minden zavarótól, ami elvonhatja a figyelmedet, és csökkentsd a felesleges teendőkkel eltöltött időt.

Tűzd ki céloddá a produktivitást az életedben és a munkádban

Célok A célok kitűzése rendkívül fontos. Chapman azt javasolja, hogy először koncentrálj a legkeményebb és legnagyobb kihívást jelentő célokra. Bár lehet, hogy különböző területeken számos célod van, kezdd a legambiciózusabbakkal, és indulj el azok elérésének útján. Később hálás leszel a kezdeti nehézségekért.

Egy projekt elkezdése A terv és cél meghatározása egyik leghatékonyabb módja annak, hogy fenntartsd a motivációt. Rendszeresen dolgozz a terveiden és céloidon, lásd a fejlődést, és minden reggel azzal kezd a napot, hogy átgondolod, hogy haladj előre azok megvalósítása felé.

Szokások fejlesztése

Termelékenység Vizsgáld meg munkahelyi viselkedésed és hangulatodat . Vizsgáld meg az ingerültség okait, és gondold át, mi lehet az, ami megakadályoz a hatékony munkavégzésben. Így képes leszel azonosítani a problémákat és megoldásokat találni.

Feladatok csoportosítása A szakértők gyakran javasolják, hogy hasonló feladatokat csoportosítsd. Az e-mailek vagy más feladatok kötegelt kezelésével hatékonyabb lehetsz,  megtalálod a ritmust és gyorsabban haladsz.

Prioritások megállapítása Határozd meg a prioritásaidat a céljaiddal összhangban. Chapman azt ajánlja, hogy minden hét elején határozz meg három fő prioritást, és ügyelj arra, hogy naponta ezekre összpontosíts.

Ki korán kel… A korai kelés az egyik leghatékonyabb módszer a produktivitás növelésére. Ha egy órával előbb ébredsz, akkor olyan tevékenységeket tudsz elvégezni, amelyekre másképp nem lenne időd. Próbáld ki ezt a szokást, és tapasztald meg, milyen eredményeket érhetsz el.

Tanulj meg nemet mondani Könnyű túlvállalni magad, és olyan feladatokkal vagy tevékenységekkel ársztod el saját magad, amelyeket valójában nem akartál vállalni. Tanuld meg hatékonyan elutasítani a felesleges lehetőségeket, és mondj egyszerűen nemet. Az ilyen lépésekkel visszanyerheted az irányítást az életed felett, és szabadabbnak érezheted magad.

A többi könyvösszefoglalót ezen a linken éred el