193662843 189108105 287583908

Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyve lenyűgöző betekintést nyújt a boldogság és a kreativitás titkaiba. A Flow a pozitív pszichológia egyik alapműve, több mint 20 nyelvre lefordították, és milliós példányszámban kelt el világszerte.

A tökéletes élmény pszichológiája

A boldogság kérdése az emberiség egyik legősibb és legmélyebb kérdése. A szerző a  könyvében, a “Flow”-ban, arra vállalkozik, hogy modern pszichológiai eszközök segítségével felderítse ezt a mély és rejtélyes területet. A könyv nem a boldogságélmények listáját vagy gyorsan alkalmazható tippeket mutat be, hanem egy olyan megközelítést nyújt, amely átalakíthatja az ember gondolkodását.

Boldogság, a megfoghatatlan cél

Huszonhárom évszázaddal ezelőtt Arisztotelész arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak és nők mindennél jobban keresik a boldogságot és hogy a boldogság a végső cél. Minden mást – legyen az hatalom, szépség, vagy pénz – csak akkor értékelünk, ha az boldoggá tehet bennünket. Még ha a világ leggazdagabb vagy legszebb embere is vagy  akkor is készségesen elcserélnéd ezeket valami másra, olyanra, ami boldoggá tesz . Nos, Arisztotelész kora óta sok minden megváltozott: sokkal virágzóbb korban élünk és sokkal többet tudunk a világról, de még sem tudjuk jobban, hogy érhetjük el a boldogságot.

Persze létezik az azonnali kielégülés, mint gyors örömforrás, ami azonnal boldogságot nyújt. Ilyen ha beleharapunk egy Big Mac-be, miután egész nap éheztünk, vagy az első korty kávé reggel, ami energiát ad az előttünk álló napra. Persze ezekre szükségünk van, de csak rövid távon nyújtanak örömöt számunkra. Ezzel szemben az élvezet tartósabb örömforrás, ami ambiciózus célok elérésére ösztönöz. Amikor elsajátítunk egy új készséget, kihívásokkal szembesülünk és keményen dolgozunk a céljainkért, mélyebb megelégedettséget érzünk. Ez a fajta öröm nem múlik el gyorsan, hanem inspirál és motivál minket a további fejlődésre.

Gondolj arra, amikor először próbáltál meg egy bonyolult ételt elkészíteni. Lehet, hogy eleinte zavart, hogy nem tudtad, hogyan tovább. De ha kitartó voltál és végül sikerült elkészítened az ételt, az óriási büszkeség és elégedettség érzésével töltött el. Ez az élvezet hajt minket, hogy újabb és újabb kihívások elé állítsuk magunkat. Sajnos sokszor választjuk a rövid távú élvezetet a tartós boldogság helyett. Az agyunkat Inkább alkohollal, tévézéssel kapcsoljuk ki vagy más passzív tevékenységekkel, amelyek nem igényelnek semmilyen erőfeszítést. Ezzel arra neveljük/huzalozzuk magunkat, hogy a legkönnyebb utat válasszuk és elkerüljük a kihívásokat.

Ha már felismertük a különbséget az azonnali kielégülés és az élvezet között, hogyan mondhatunk le a gyors és könnyű élvezet iránti vonzalmunkról? Nos, Csikszentmihalyi szerint a válasz a “flow” vagy az optimális pszichológiai élmény megtalálásában rejlik, mert ezek az élmények más szintre emelik az élet menetét.

“A flow egy olyan állapot, amikor teljesen belemerülünk egy tevékenységbe, úgy érezve, hogy semmi más nem számít; maga az élmény annyira intenzív és élvezetes, hogy akár jelentős áldozatokat is hajlandóak vagyunk érte vállalni, csupán a tevékenység öröméért. Ennek az élménynek az intenzitása abban rejlik, hogy rendet teremt belső világunkban, kiszabadítva minket a mindennapi aggodalmaktól és stressztől. Bár a flow élménye egyénenként eltérő lehet, az általános tapasztalat az, hogy egyedi boldogságot és elégedettséget nyújt. Legyen szó hegymászásról vagy életmentő műtétről, a flow állapotában való részvétel tiszta élvezetet nyújt, ami akkor jön létre, amikor a tevékenység és a készségszint közötti egyensúlyt sikerül elérni.”

Hogyan érezhető a flow?

 • Amikor flow-ban érezzük magunkat, teljesen elmerülünk a tevékenységben és kizárólag arra fókuszálunk.
 • A figyelem összpontosul és nem kalandozik el.
 • Az adott tevékenység éppen elég nehéz ahhoz, hogy izgalmas legyen, de nem annyira nehéz, hogy frusztrálóvá váljon.
 • A flow-ban eltöltött idő gyorsabban telik és elveszítjük az időérzékünket.
 •  Úgy érezzük, hogy teljes mértékben uraljuk a helyzetet.
 • A flow-élmény örömmel, elégedettséggel és büszkeséggel tölt el bennünket.

A flow hatásai:

 • Amikor flow-ban érezzük magunkat, magabiztosabbak és kompetensebbek leszünk és ez az életünk más területeire is kihat
 • A flow-élmény arra ösztönöz bennünket, hogy újabb kihívásokat keressünk.
 • Úrrá tudsz lenni a félelmeid, a bizonytalanságod és minden más bosszantó dolog felett, ami nyomaszt
 • A flow-élmény a boldogság egyik legfontosabb forrása.

Hogyan tudod az élvezetet megtalálni és fenntartani hosszútávon?

Nem maguk az élmények azok, amelyek objektíve élvezetesek – de mi magunk tehetjük őket azzá. Hogyan? A szabályok egyszerűek és így foglalhatók össze:

 • Legyen konkrét célod. Ha nem választod meg az életed irányát, az élet választja meg helyetted – de nem fogod élvezni a kalandot. Ha viszont világos céljaid vannak, amelyekre törekedni szeretnél, akkor előre tudod, hogy milyen kihívásokra számíthatsz és nagyobb kontrollt tudsz majd tartani az életed felett.
 • Merülj el a tevékenységben. Csikszentmihalyi arra ösztönöz bennünket, hogy ne csak felszínesen vegyünk részt a tevékenységekben, hanem merüljünk el bennük teljes mértékben. Ez a fajta elköteleződés szükséges ahhoz, hogy igazán élvezzük az életet és elérjük a céljainkat.  Képzelj el egy bulit, ahova elmentél. Ha csak a sarokban állsz és várod, hogy valaki észrevegyen, nem fogod jól érezni magad. De ha belevágsz a buliba, táncolsz, beszélgetsz, új emberekkel ismerkedsz, akkor sokkal jobban fogsz szórakozni. Ugyanez igaz az élet minden területére, akár orvosi egyetemre mész, akár a kertet rakod rendbe.  Ha csak félvállról vesszük a dolgokat, nem fogjuk megtapasztalni a teljes boldogságot.
 • Az elmerülés szorosan összekapcsolódik az összpontosítással: ahhoz, hogy elérjük a boldogságot, kiemelten fontos, hogy teljes mértékben képesek legyünk koncentrálni a jelenben zajló tevékenységekre. Ez azt jelenti, hogy tudatosan és teljes figyelemmel fordulunk az aktuális pillanat feladatai felé, kizárva ezzel a múlt eseményeiről való rágódást és a jövő miatt való aggódást. Az összpontosítás révén csupán az adott pillanatra fókuszálunk, ami hozzájárul a belső béke és elégedettség megteremtéséhez. Tanulj meg olyan lenni, mint a nehézsúlyú bunyósok, akiknek nincs is más választásuk, mint hogy nagyon figyeljenek arra, ami történik: az ő esetükben egy pillanatnyi kihagyás valószínűleg ahhoz vezet, hogy kiütéssel végzik. A boldogság ringjében sincs sok minden másképp.
 • Tanuld meg élvezni az azonnali élményt. Ez nem azt jelenti, hogy hedonista módon élvezzük az életet és csak a pillanatnak élünk. Sokkal inkább arról van szó, hogy megtanuljuk értékelni a jelenben zajló történéseket. Nincs előre meghatározott sorsunk és az élet nem mindig igazságos. Ezért fontos, hogy ne ragaszkodjunk a fix elképzelésekhez és nyitottak legyünk a változásra. Ha csak sodródunk az árral, könnyen elveszhetünk a káoszban. A “jelenben maradni” egy aktív folyamat, amely fegyelmet, kreativitást és kitartást igényel. De ha sikerül elsajátítani, a jutalom egy boldogabb és teljesebb élet lesz.

A flow egyik legfontosabb alapelve az, hogy olyan tevékenységet találjunk, amely nem túl könnyű és nem is túl nehéz. Mivel hajlamosak vagyunk unatkozni, ha valami nem jelent elég nagy kihívást, vagy feladni, ha túl nehéznek találjuk, létfontosságú, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, amely arra motivál, hogy feszegessük személyes határainkat és új dolgokat érjünk el. Ezt pedig úgy érhetjük el a legjobban, ha a személyes fejlődésre való törekvésünket olyan szenvedélyekkel és érdeklődési körrel hangoljuk össze, amelyek egyénileg változóak. Ennek során az is fontos, hogy találjunk valamit, ami eléggé érdekel ahhoz, hogy túllépjen a külső motivációkon, például a jutalom ígéretén. Mert ha belegondolunk, gyakran a külső körülmények azok, amelyekkel rávesszük magunkat, hogy olyan dolgokat tegyünk, amiket nem akarunk, pl az olyan ígéretekkel, mint: “Csak fejezd be ezt az esszét, aztán menj, vegyél egy sütit!” De mi van, ha annyira élvezünk valamit, hogy nem kell megvesztegetnünk magunkat?

Csikszentmihalyi kutatásai egy lenyűgöző pontot állapítottak meg a flow-élményről: Minden egyes eset után az ember több, mint az, aki előtte volt. Minden egyes elsajátított készség  és annak minden egyes újabb lépésének megtétele az ő szavaival élve “egyre rendkívülibb személyiséget” formál. Ez az oka annak, hogy egy idő után az élet a flow élmény nélkül statikusnak, unalmasnak és értelmetlennek tűnik. A szerző szerint a boldogság és az értelemérzet tehát növelhető, egyszerűen azzal, ha többet csinálunk abból, amit szeretünk csinálni. Viszont : Ezt is gyakorolni kell! “A flow élmény nem a szerencsén múlik, hanem a tudatos tervezésen és a kemény munkán és a flow eléréséhez ki kell lépnünk a komfortzónánkból  és kihívásokkal kell szembenéznünk.


Sokszor észre sem vesszük, de apró dolgok, mint a zaj, erős fény vagy egy-egy mobil értesítés elterelhetik a figyelmünket. Például előfordulhat, hogy belépünk egy szobába és hirtelen elfelejtjük, miért mentünk oda, végül pedig olyasmit csinálunk, amit eredetileg nem terveztünk, hiszen sok mindennapi tevékenységünket automatikusan, a tudatosságunk nélkül végezzük. Az agyunk rengeteg információt dolgoz fel másodpercenként, de sokszor az energiatakarékosság érdekében ezt a feldolgozást a tudattalanra bízza. Ezért például az olvasás vagy egy új készség megtanulása elsőre nehéz lehet, de gyakorlással könnyebbé válik. A “flow” állapotba való eljutás azt jelenti, hogy energiánkat egy adott feladatra összpontosítjuk, hogy elérjük a belső harmóniát. De sokszor az apró zavaró tényezők miatt nem tudunk koncentrálni és így nem érhetjük el ezt az állapotot. Érdemes hát megtanulni, hogyan szabadítsuk fel a figyelmünket az értelmetlen zavaró tényezőktől és hogyan összpontosítsunk a fontos dolgokra.

Az 5 alapelv, amellyel bármilyen tevékenységet flow-vá alakíthatsz át

 • Hozz létre egy fő célt és annyi részcélt, amennyi szükséges
  • Találd meg a módját az előrehaladás nyomon követésének
  • Koncentrálj az adott feladatra.  A multitaskingot felejtsd el
  • Törekedj arra, hogy minden szükséges készséget fejlessz
  • Emeld folyamatosan a tétet. Ha elérted a céljod, térj vissza az 1. lépéshez és keress még merészebb célokat.

Miért fontosak ezek az alapelvek? Mert az élet több területén is tudod hasznosítani. Most nézzük meg pontosan hol

A munka területén

Ismered azt a régi mondást, hogy “válassz olyan munkát, amit szeretsz és soha az életedben nem fogsz egy napot sem dolgozni”? Ha valaha is volt olyan hobbid, amit szerettél, vagy olyan munkád, amit utáltál, akkor tudod, hogy az idő repül, amikor jól érzed magad, de minden másodperc, amit olyasmivel töltesz, amit nem akarsz csinálni, az  óráknak tűnik. Az élet egyik legszomorúbb ténye, hogy sokan közülünk így töltjük az életünket: olyan munkában ragadunk, amit utálunk és számoljuk az órákat, amíg felszabadulunk, hogy a maradék kevés időnkben olyasmit csináljunk, amit élvezünk. Nem biztos, hogy mindenkinek egyformán könnyű, de már apró változás is, amivel a munkánkat inspirálóbbá tesszük, gyökeresen megváltoztathatják életszemléletünket. Kezdjük azzal, hogy apró alkut kötünk magunkkal.

 • Meg tudod az adott feladatot gyorsabban csinálni, mint legutóbb?  Mi az a munkáddal kapcsolatos újdonság, amit megtanulhatsz ma?

Bár nem kell szeretned a munkádat, érdekesebbé teheted a mindennapjaidat azzal, hogy apró játékokkal stimulálod az agyadat, így kevésbé fogsz beleesni az unalomba és a depresszióba. Ha egész nap ébren tartod az agyadat, flow-állapotba kerülhetsz, új értelmet találhatsz a munkádban és a munkanap végén jobban érzed majd magad.

A belső konfliktusok területén

A belső konfliktus akkor alakul ki, ha túl sok vágyunk és célunk van, amelyek nem összeegyeztethetőek. Mindegyik cél a figyelmünkért és energiánkért küzd, ami belső feszültséget és szorongást okozhat.

A konfliktus csökkentése kétféleképpen lehetséges:

 1. Cselekvéssel: Teljes mértékben belemerülünk a külső kihívásokba és a cselekvésen keresztül találunk elégedettséget.
 2. Elmélkedéssel :  Visszavonulunk a külvilágtól és elmélkedünk a céljainkon, vágyainkon és a lehetséges következményeken. Ez segíthet eldönteni, hogy melyek a legfontosabb céljaink és hogyan érhetjük el őket.

A megoldó kulcs a cselekvés és az elmélkedés egyensúlyában van:

A puszta cselekvés vak, az elmélkedés pedig tehetetlen. A belső konfliktus leküzdéséhez mindkettőre szükségünk van.  A sikeres vezetők, a tehetséges szakemberek ösztönösen tudják, hogyan kell cselekedniük és bíznak a képességeikben. Ha a tevékenység elég nagy kihívást jelent, akkor “flow” állapotba kerülhetünk, ahol a figyelem összpontosul és a belső konfliktus eltűnik. A cselekvés segít a flow állapot elérésében, míg az elmélkedés segít a céljaink priorizálásában

Ha túl sok vágyunk és célunk van, akkor nehéz kiválasztani, melyikre koncentráljunk egy adott időben. De ha kiválogatjuk a legfontosabbakat és eltávolítjuk a lényegteleneket, akkor könnyebben tudunk összpontosítani és elérni a céljainkat.

Mielőtt nagy energiákat fektetnénk egy célba, érdemes feltenni az alapvető kérdéseket: Valóban ezt akarom-e tenni? Élvezem-e ezt a munkát? Valószínű, hogy belátható időn belül élvezni fogom? Megéri-e az ár, amit nekem – és másoknak – fizetni kell érte? Képes leszek-e együtt élni magammal, ha megvalósítom?

Stressz és aggodás területén

Az idegeskedés és aggodalom mindannyiunk életének része, függetlenül attól, hogy klinikai szorongással küzdünk-e vagy sem. Legyen szó stresszes helyzet kimenetelén történő aggódásról  vagy egy veszteség feldolgozásáról, mindenki találkozik kétségekkel és aggodalmakkal. Fontos azonban, hogy hogyan kezeljük ezeket a pillanatokat.

Amikor flow-ban vagyunk, teljesen elmerülünk a tevékenységben és nem figyelünk a külső zavaró tényezőkre és nem aggódunk a múlt vagy a jövő miatt.

Az élet értelmének megteremtése

Az életnek nem feltétlenül van eleve adott értelme, de mi magunk adhatunk neki. Ehhez célt kell találnunk, ami irányt ad az életünknek és egybeolvasztja a különféle tevékenységeinket.

Amikor nincs célunk, az életünk kaotikus és értelmetlen. A szerző szerint még a sikeres karrier vagy a boldog család sem adhat tartós boldogságot, ha nem érezzük, hogy valami nagyobb dologhoz kapcsolódunk.

Az élet értelme az, hogy értelmet adjunk neki. Ez azt jelenti, hogy célt találunk, ami egyesíti a vágyainkat és irányt ad az életünknek.

A cél megtalálása nem elég. El is kell köteleződnünk a célunk mellett és tenni kell érte. Ez azt jelenti, hogy kihívásokkal kell szembenéznünk és le kell győznünk azokat. Amikor elkötelezetten követjük a célunkat és minden tevékenységünk egybeolvad egy flow élményben, akkor harmóniát teremtünk a tudatunkban. Ez a belső harmónia adja meg az igazi boldogságot és beteljesülést.

Végső összefoglaló:

Három kulcsfontosságú lépés az életed értelmének megtalálásához:

Cél: Találj egy célt, ami összhangban van a vágyaiddal és értékeiddel.

Elhatározás: Köteleződj el a célod mellett és tedd meg a szükséges lépéseket a megvalósításához.

Harmónia: Engedd, hogy a célod és a cselekedeteid összhangba kerüljenek, ez a belső harmónia adja az igazi boldogságot.

A többi összefoglalót ezen a linken éred el