193662843 189108105 287583908

Mit tehetsz, hogy elkerüld a részleges vagy teljes kiégést

Ebben a cikkben megmutatom neked azokat a megoldásokat, lehetőségeket, eszközöket amelyek bizonyítottan a leghatékonyabbak a totális kiégés elkerülésére vagy a már előre haladott állapot visszafordítására. A kiégés nagyon alattomos tud lenni, ha időben észreveszed a tüneteket, akkor lehet rajta segíteni, kezelni

Milyen tünetek utalhatnak a kiégésre?

Érzelmi kimerültség
o “nincs több erőm…”, „mit is csinálok én valójában?”, „üresnek érzem magam…”
o időszakos kimerültség, majd állandó kimerültség
o krónikus kimerültség: alvászavar, fáradtság, fejfájás, testi tünetek
• Deperszonalizáció
o cinikus, elszemélytelenedett viszonyulás a környezet felé, csökkenő elkötelezettség a kollégák, az ügyfelek és úgy általában az emberek iránt is
o feledékenység, koncentrációs nehézség
o közöny, fásultság, depresszió, energiátlanság, cinizmus, unalom, védekezés
o a munka öröme elvész, az értéke megkérdőjeleződik
Csökkenő teljesítőképesség
o ez a legnehezebben felismerhető, hiszen a burnout kezdeti szakaszában az érintettek rendkívül aktívak, akár hiperaktívak. Ebből kifolyólag belekerülnek a mókuskerékbe, anélkül, hogy kiborulnának. Kezdetben a csökkenés alig észrevehető, de előrehaladott állapotban biztos és konstans romlást idéz elő
o csökkenő erőfeszítés, minőségromlás
o reménytelenség, szenvedés, averzió
o bűntudat, valódi veszteségek
o negatív attitűd a család, a munkatársak és a hivatás iránt

Mit lehet tenni?

A következő tanácsok bár lehet elcsépeltnek és túl egyszerűnek tűnnek, de ha nem csak elméleti síkon alkalmazod őket, hanem a gyakorlati életben is, akkor visszakaphatod a régi éned és energiáid. Ha nem tudod, hogy kezdj hozzá vagy nem tudod elképzelni, hogy egyedül képes leszel kivitelezni, akkor keress bátran.

Legyen mindig megfelelő jövőképed, célkitűzések fontossága Bármilyen kilátástalannak is tűnik egy adott helyzetből az életünk, mindig látnunk kell magunk előtt a következő mérföldkövet.

Tartalmas emberi kapcsolatok és támogató környezet
Tartsunk fenn erős kapcsolati hálót, beszélgessünk sokat családtagjainkkal, barátainkkal és általában bárkivel! Beszéljük ki a problémáinkat, hallgassuk meg, mások miként gondolkodnak! Nem baj, ha kritikát kapunk! Az adott pillanatban rosszul eshet, de ebből is építkezhetünk.

Stresszkezelés
Néhány tipp, hogy megtaláljuk a számunkra legjobban működő stresszkezelési módszereket. Ez segít lelki és nyugalmi állapotunk szinten tartásában:
• Mondjunk nemet! Tudjuk, mire van időnk, és mi az, ami már nem fér bele! Kerüljük el a bosszantó embereket! Ha van rá módunk, csak olyanokkal tartsunk kapcsolatot, akik nem idegesítenek bennünket. Ha ez mégsem lehetséges, korlátozzuk az időtartamot a lehető legrövidebbre.
• Sport, hosszú séták
A rendszeres sport segít a reziliencia, azaz mentális ellenállóképesség fejlesztésében. Kutatások igazolják, hogy a sportolók szintje magasabb.
• Kudarcok, hibázás kezelése
Nem baj, ha valami nem sikerül. A kudarcokból tanulhatunk.
Hibázni természetes, csak arra vigyázzunk, hogy ugyanabból az okból lehetőleg ne hibázzunk újra és újra. Ne próbáljuk a problémáinkat ugyanazzal a gondolkodással megoldani, amellyel létrehoztuk őket! Tanuljunk az eseteinkből és fejlesszük a megküzdési stratégiánkat. A megoldást az jelentheti, ha nem ragadunk benne a rossz élményekben, hanem a figyelmünket tudatosan valami előre mutató gondolat vagy cselekvés felé irányítjuk.

További lehetőségek:

• Mindig csak azzal foglalkozzunk, ami előttünk van! Felesleges azon aggódni, ami még meg sem történt. • Adjunk hangot az érzéseinknek: ha valami zavar, fejezzük ki, ne tartsuk magunkban!
• Legyünk hajlandók kompromisszumot kötni: ha vitánk van valakivel, legyünk nyitottak a kompromisszumos megoldásokra, hisz valószínű, hogy mi is ezt várnánk el tőle!
• Kommunikáljunk együttműködően és asszertívan!
• Ügyeljünk az időbeosztásunkra: a rossz időgazdálkodás sok stresszel járhat. Sok bosszúságtól menekülhetünk meg, ha tervezünk és elég időt szánunk a dolgainkra.
• Nézzük a teljes képet, emelkedjünk ki a helyzetből egy elképzelt helikopterrel, és nézzünk rá nagyobb távlatokból! Mennyire fontos nekünk ez a vita, ez a probléma? Hosszú távon is meghatározó lehet-e? Ha nem, engedjük el és ne bosszankodjunk rajta.
• Legyünk óvatosak a saját belső mércénkkel, a maximalizmus ugyanis jó táptalaja a stressznek. Törekednünk kell a legjobb eredményre, de vajon az élet minden helyzetében szükség van erre, vagy esetleg érdemes lehet szelektálni?
• Koncentráljunk a jóra, ha úgy érezzük, hogy a dolgok összefogtak ellenünk! Lépjünk ki egy kicsit a helyzetből, és gondoljunk arra, mi minden jó az életünkben!
• Ne próbáljuk meg irányítani, amire nincs ráhatásunk! Mindig kérdezzük meg magunktól, hogy tudunk-e a helyzeten változtatni, vagy sem! Klasszikus példa erre az időjárás: fölösleges bosszankodni rajta, úgysem tőlünk függ.
• Bocsássunk meg! Az emberek sokszor hibáznak. Nem létezik olyan, hogy tökéletes világ vagy tökéletes személy. Fogadjuk el ezt! Bosszankodhatunk, de aztán hagyjuk, hogy a haragunk elszálljon.
• Figyeljünk az élet apró dolgaira. Itt olyasmire gondolunk, mint amilyenek a napi étkezések. Legyenek ezek is apró rituálék, engedjük meg magunknak, hogy ilyenkor kicsit kikapcsolódjunk!
• Humor. Nem lehet eléggé hangsúlyozni jótékony hatását.
• Megfelelő táplálkozás.
• Minőségi alvás.

Segítség
Merjünk segítséget kérni. Az a személy, aki egy adott helyzetben benne van, sokszor nem tud tisztán / józanul rátekinteni az adott szituációra. Ilyenkor jól jöhet egy objektív, kívülálló, elfogulatlan vélemény, amely segíthet a dolgok tisztánlátásában. Legyünk tisztában azzal, hol kaphatunk segítséget!

Felhasznált irodalom:

Csatlós Csilla: Kiégés helyett