193662843 189108105 287583908

Eredeti mű szerzője : Mel Robbins

Írta : Lea Schullery, Quick read

A szerző, Mel Robbins azt mutatja be nekünk Az öt másodperces szabály című könyvében, hogy hogyan tudod megváltoztatni a saját életed egy egyszerű eszközt alkalmazva.  Mindössze öt másodperc alatt megtanulhatsz élni, szeretni, dolgozni, és növelheted az önbizalmadat és a bátorságodat.

A szabály lényege, hogy az emberek az ösztöneikre hagyatkozva cselekedjenek saját céljaik elérése érdekében, ahelyett, hogy hagynák elszalasztani a lehetőséget, vagy hogy az önbizalomhiány visszatartaná őket. A szabály szerint, ha ösztönösen megérezzük, hogy meg kell tennünk valamit, számoljunk vissza 5-től 1-ig, majd azonnal cselekedjünk. Az ötlet lényege, hogy a visszaszámlálás elég időt ad az agyadnak, hogy legyőzze a halogatásra hajlamos természetét, ugyanakkor nem hagyja, hogy túlgondold vagy lebeszéld magad a cselekvésről. Az 5 másodperces szabály egy egyszerű, mégis hatékony eszköz, amely segít az embereknek legyőzni a félelmet, a hezitálást és átvenni az irányítást az életük felett. A hangsúly a gyors, határozott cselekvésen van, a túlgondolás és aggódás helyett.

1: AZ 5 MÁSODPERCES SZABÁLY FELFEDEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE!

2009-ben Mel Robbins 41 éves volt, mikor azzal küzdött , hogy megtalálja az egyensúlyt az életében, mivel élete mélypontján volt, nem keresett elég pénzt és boldogtalan volt mind a karrierjében, mind a házasságában. Azon kapta magát, hogy szinte minden reggel nehezen kel ki az ágyból, és megrekedt egy “szokáshurokban”, és már annyiszor nyomta meg a szundi gombot, hogy ez a szokása rutinná vált .  Ez időtájt az önbizalma lefelé ívelő spirálba került és ő kezdte elveszíteni a reményt, hogy valaha is megleli a boldogságot.

Egy nap azonban egy tévéreklámot nézett, amelyben egy rakéta 5-4-3-2-1-re elstartolt… abban a pillanatban Mel megvilágosodott. Elhatározta, hogy másnap reggel olyan gyorsan “kilövi” magát az ágyból, hogy nem lesz ideje lebeszélni magát róla. Másnap reggel pontosan ezt tette, visszaszámolt öttől egyig, és kilőtte magát az ágyból, nem törődött a szokásos reggeli negatív, lehúzó gondolataival, s abban a pillanatban felfedezett egy szabályt, amely a mantrájává vált, és megváltoztatta az életét.

Miért működik ez az 5 másodperces szabály? Nos, amikor visszafelé számolsz, mentálisan sebességet váltasz az elmédben, megszakítva az alapértelmezett gondolkodásodat, sémádat., ez pedig eltereli az elmédet a kifogásokról. Ez lesz a “kezdő rituálé”, amely aktiválja a prefrontális kéregállományt, és segít a viselkedés megváltoztatásában. A prefrontális kéreg az agynak az a része, amely a fókuszálásért, a változásért és a tudatos cselekvésért felelős.

Az 5-4-3-2-1 szabály elindítása olyan mintát hoz létre az elmédben, amely folyamatos gyakorlással elpusztítja az olyan gondolkodási mintákat, mint az aggódás, az önbizalomhiány és a félelem. Ez olyan kezdeti rituálé, amely a rossz alapértelmezett mintákat új, pozitív mintákkal helyettesíti, így átprogramozza az elmédet! Ahhoz, hogy megváltoztasd egy rossz szokásod mintáját, le kell cserélned azt, és itt jön a képbe az 5 másodperces szabály. Változtasd meg a döntéseidet. Változtasd meg az életed

2 FEJEZET: A BÁTORSÁG EREJE

A történelem során mindig is láttunk embereket, akik felemelték szavukat a világ igazságtalanságai ellen. Ilyen volt pl Martin Luther King Jr. aki, felszólalt az általa és a fekete közösség által tapasztalt egyenlőtlenségek miatt, de hogyan lehetett erre képes? Hogyan volt képes szembenézni a félelmével? Egyszerűen volt hajtóereje. Nos, lehet, hogy nem akarod minden idők egyik legnagyobb polgárjogi mozgalmát elindítani, lehet, hogy csak arra vágysz, hogy reggel korán kelj ki az ágyból, vagy fizetésemelést kérj a főnöködtől, ezekhez mind egy dologra van szükség: bátorságra.

Először is itt van Rosa Parks története, aki nem volt hajlandó átadni a buszon elfoglalt helyét egy fehér utasnak. Az adott pillanatban Rosa kiállt magáért és az a döntése, hogy nem adta át a helyét, egy olyan kis tett volt, amely elindította az amerikai polgárjogi mozgalmat, és arra tanít minket, hogy nem a nagy lépések változtatnak meg mindent az életünkben. Néhány nappal Rosa Park letartóztatása után az emberek tiltakozást kezdtek szervezni a szegregált buszok ellen, és egy fiatal prédikátort jelöltek ki a tiltakozás vezetésére. Ő volt Martin Luther King Jr. Mint láthatod, Rosa visszautasítása, hogy feladja a helyét, egy kis lépés volt egy olyan mozgalom elindítása felé, amely megváltoztatta a történelem menetét. Hasonlóképpen, egy apró bátor tett is segíthet elindítani egy láncreakciót az életedben, amely elvezethet az álmaidhoz.

A kérdés: mikor kezdj el cselekedni a változás érdekében? Most azonnal! Az élet tele van kifogásokkal arra, hogy ne kezdj el dolgozni az álmaidért. Ez azért van, mert az élet tele van félelemmel. Félelem az elutasítástól, az ítélkezéstől, vagy egyszerűen attól, hogy tévedsz. De ezek a félelmek fognak téged korlátozni, visszatartani. Soha nincs “megfelelő idő” arra, hogy valamibe belekezdj. Soha nem lesz egy jel, ami azt mondja, hogy itt az idő, kezdd el! vágj bele! De te megteremtheted magadnak ezt a jelet az 5 másodperces szabállyal, szóval ha jelet keresel, akkor ez lesz az.  Mint a Nike szlogenje: “Just Do It!”

3. FEJEZET: SOSEM LESZ KEDVED HOZZÁ

Hányszor cselekszel a megérzéseid alapján? Azt tervezed, hogy munka után elmész az edzőterembe, de amint kilépsz az irodából, fáradtnak érzed magad, ezért nem mész el. Vagy talán kapsz egy gúnyos e-mailt a munkahelyeden, amire azonnal válaszolsz, mert az illető rálépett a tyúkszemedre és dühös vagy. És bár ezek az érzések jogosak, rá fogsz jönni, hogy az életben szinte minden egyes döntést az érzéseid alapján hozol meg, de ahogy abban a pillanatban reagálsz, az nem biztos, hogy jó.  Jobb lenne, ha edzenél egy kicsit, vagy átgondolnád azt az e-mailt, és kigondolnád a megfelelő választ, mielőtt elküldöd, nem igaz? Ha megérted, hogy az érzéseid milyen szerepet játszanak a döntéshozatalban, képes leszel legyőzni őket, és jobb döntéseket hozhatsz.

Antonio Damasio idegtudós szerint az emberek “érző gépek, amelyek gondolkodnak”, nem pedig “gondolkodó gépek, amelyek éreznek”, és az esetek 95%-ában az érzelmeink alapján hozunk döntéseket. Vizsgálatot végzett olyan agykárosodott emberekkel, akik nem voltak képesek érzelmeket megtapasztalni vagy döntéseket hozni. Bár képesek voltak mérlegelni a döntéseik előnyeit és hátrányait, mégsem tudták meghozni azokat. Emiatt gondolja Damasio, hogy mi emberek “érzünk és cselekszünk”, szemben a “gondolkodunk és cselekszünk” módszerrel.

Az érzések csupán üzenetek,  javaslatok, amelyeket meg kell tanulnunk kezelni. Nem tudod irányítani, hogyan érzel, de mindig megválaszthatod, hogyan cselekszel … például az 5 másodperces szabály segítségével. Ez a szabály egy olyan cselekvési eszköz, amely a viselkedésed megváltoztatásához vezethet.

Ahhoz, hogy az 5 másodperces szabály segítségével elkezdd gyakorolni a bátorságot, az önbizalmat, cselekedned is kell annak ellenére, hogy mit érzel. Lehet, hogy fáradtnak érzed magad, és úgy érzed, hogy reggel nem tudsz korábban felkelni. Nos, akkor talán kezdd ezzel az egyszerű kihívással. Állítsd be az ébresztőt 30 perccel korábban, majd 5-4-3-2-1 lökd ki magad az ágyból. Biztos, hogy nem lesz kedved hozzá, de ha egyszer ezt teljesíted, az agyad ráébred, hogy más apró feladatokat is el tudsz végezni majd a nap során, ami egy láncreakciót indít el az saját magadról hitt képességeidben és így az önbizalmadban is.

4. FEJEZET: VÁLJ A LEGPRODUKTÍVABB EMBERRÉ, AKIT ISMERSZ

Az egyik legnagyobb küzdelem, amellyel emberként szembesülünk, hogy megtaláljuk a motivációt a különböző dolgok elvégzéséhez. Nehéz megtalálni a módját annak, hogy produktívvá váljunk és véget vessünk a halogatásnak. Elvonja a figyelmünket a telefonunk, a közösségi oldalak stb. és úgy tűnik, hogy soha nem tudunk mindent elvégezni, amit elterveztünk. Nos, ebben kíván segíteni az 5 másodperces szabály. Az egészséged javítását, a hatékonyságod növelését és a halogatás megszüntetését segítő stratégiákkal megtanulhatod, hogyan válhatsz a legproduktívabb emberré, akit ismersz .

Pusztán az, hogy elkezdesz gondolkodni az egészségesebb életmód kialakításán, nem fog segíteni az egészségesebb életmód elérésében. Ezért a cselekvés fontos lépés az egészséges test és elme eléréséhez. Miért nem sikerül elérned az egészséges életmóddal kapcsolatos céljaidat? Mivel az egészséges életmóddal kapcsolatos érzéseid befolyásolják a céljaidat, pl Ez nehéz. Drága. Sok munkát igényel a fenntartása. Ezek mind kifogások, amelyeket arra használunk, hogy úgy érezzük, az egészségesebbé válás nehéz. De ha egyszer rájössz, hogy az egészségesebbé válás titka az 5-4-3-3-2-1-GO!, akkor rájössz, hogy az egészet csak az érzéseid nehezítik meg. A testmozgás 100%-ban mentális dolog, és ha az 5 másodperces szabály segítségével hárítani tudod a kifogásokat, akkor a sóvárgást és a lustaságot legyőzve megváltoztathatod az egészségedet. Emlékezz, nem kell, hogy kedved legyen hozzá, csak meg kell tenned.

A produktivitás elsősorban egy dologról szól: a fókuszálásról. Ezért egy olyan világban, ahol a figyelemelterelés folyamatosan körülvesz minket, kulcsfontosságú, hogy kezeljük a figyelemelterelést, és ne pazaroljuk az időnket lényegtelen dolgokra. Soha ne feledd, hogy a céljaid fontosabbak, mint a push értesítések. Tehát 5-4-3-3-2-1 – távolítsd el a zavaró tényezőket. Ilyen egyszerű.

Az egyik legjobb módja a produktivitás növelésének a reggeli rutint kordában tartani 

A szerző  azt a reggeli stratégiát alkalmazza, hogy fél nyolc előtt 30 percet szán arra, hogy megtervezze a napját.  Azzal, hogy megtervezed a napodat, elkezdesz a megfelelő dolgokra összpontosítani, amelyek lehetővé teszik, hogy produktívabb és sikeresebb legyél. Csökkentsd a zavaró tényezőket azzal, hogy nem nézed meg a híreket, közösségi médiát addig, amíg nem tervezed meg a napod és tedd szokásoddá, hogy leírod az aznapi céljaid.  42%-kal nagyobb valószínűséggel éred el a céljaid, ha lejegyzed őket. A reggeli rutinod alakítsd a saját egyéniségedre szabva, de mindenképp úgy, következetes lehess  vele.

5 FEJEZET: LÉGY A LEGBOLDOGABB EMBER, AKIT ISMERSZ

A  mai társadalomban elég gyakori a félelemmel és szorongással való küzdelem. Ha folyamatosan azon pörögsz, hogy a legjobb önmagad legyél, a legjobb döntéseket hozd és aggódsz, hogy nem vagy elég jó a munkádban vagy a kapcsolataidban, akkor könnyen beleeshetsz a negatív gondolatok spiráljába. A szerző is küzdött a félelemmel és a szorongással, és úgy döntött, hogy megnézi, vajon az 5 másodperces szabály segít-e megbirkózni vele. A folyamat végén Mel abbahagyta a szorongás elleni gyógyszerszedést, és nem volt többé pánikrohama sem. Hogy csinálta ezt? Megtanulta irányítani az elméjét, a gondolatait és kezelni a félelmeit.

Felnőttként azon kapjuk magunkat, hogy túl sok időt és energiát töltünk azzal, hogy olyan dolgok miatt aggódunk, amire nincs ráhatásunk. A kutatások azt mutatják, hogy az életük végéhez közeledő emberek legjobban azt bánták meg, hogy túl sok időt töltöttek aggódással.  Csak egy életed van, és azt élvezned kell. De hogyan lehet abbahagyni az aggódást? Mel azt a megoldást kínálja, hogy ha azon kapod magad, hogy már megint kezdesz aggódni, akkor nyerd vissza a mentális kontrollt az 5-től való visszaszámlálással. 5-4-3-2-1 – változtasd meg gondolataid irányát, koncentrálj  a megoldásra és ne a problémára. Ha megfogadod ezt a tanácsot, akkor először azt fogod észrvenni magadon, hogy milyen gyakran kezdesz aggódni, de ha betartod az 5 másodperces szabályt, képes lesz pozitívabban gondolkodni. A visszafelé számolás képes kirántani a megszokott sémáidból, emlékeztet arra, hogy jelen légy és segít váltani az aggodalomról a fókuszra.

6. FEJEZET: VÁLJ A LEGTELJESEBB EMBERRÉ, AKIT ISMERSZ

A bátorság erejéről már beszéltünk a második részben, de most itt az ideje, hogy megtanuld, hogy az 5 másodperces szabály hogyan segít abban, hogy magabiztosabb légy.  Bár azt hihetnéd, hogy az önbizalom velünk született adottság, de valójában egy olyan készség, amit te magad erősíthetsz. A magabiztosságot a mindennapi apró dolgok teremtik meg, ahogyan következetesen építed a bizalmat önmagadban. Valójában ezek az apró dolgok egyáltalán nem kicsik, mivel összeadódnak.

Néhányan talán arra gondolnak, hogy “én introvertált vagyok” vagy “ez nem jön nekem természetesen”. Ha te is ide tartozol, akkor ne feledd, hogy semmi sem jön magától, és hogy a személyiséged változtatható. Ha emlékezteted magad erre,  az lehetővé teszi számodra, hogy konkrét lépésekkel, cselekedeteiddel  javítsd, megváltoztasd vagy gazdagítsd életed minden aspektusát.

Minél többet gyakorlod az 5 másodperces szabályt, annál jobban nő a hited saját magadban. Ehhez kezdetben elég csak nagyon kis dolgokkal kapcsolatban használnod,  és a bátor apró cselekedetek gyakorlásával önbizalmat, önuralmat és büszkeségérzetet fogsz szerezni, amitől nagyon jól fogod érezni magad.

Hogy a jó boszorkányt idézzem az Óz, a nagy varázslóból: “Mindig is megvolt benned az erő, kedvesem, csak meg kellett tanulnod a saját javadra fordítani “. Nos,  Mel Robbins úgy véli, hogy benned is megvan az erő, a hatalom ahhoz, hogy hegyeket mozdíts meg, de ez a hatalom nem fog csak úgy az öledbe hullani. Szükség lesz hozzá bátorságra és cselekvésre. Csak egy életed van, úgyhogy hozd ki belőle a legtöbbet. Lehet, hogy a múltat nem tudod megváltoztatni, de sosem késő egy jobb jövőért dolgozni, és ezt mindössze öt másodperc alatt megteheted.

7. FEJEZET: VÉGSŐ ÖSSZEFOGLALÓ

Az elméd az egyetlen dolog, ami visszatart téged álmaid megvalósításától és céljaid elérésétől. A gondolkodásmód megváltoztatása megadhatja neked az erőt, hogy átvedd az irányítást az életed felett, és a legboldogabb, legtermékenyebb és legteljesebb emberré válj, akit ismersz. Azonban nem elég csak gondolkodni vagy elmondani az embereknek az álmaidat, lépned is kell. Ne feledd, hogy a személyiséged és a gondolkodásmódod nem fix, el tudsz mozdulni egy hatékonyabb irányba, és elkezdheted megvalósítani az álmaidat, és mindezt öt másodperc alatt megteheted.

A többi könyvösszefoglalót ezen a linken éred el