193662843 189108105 287583908

Bevezető

Hányszor mondod magadnak, hogy “Majd holnap megcsinálom?” vagy “Majd megcsinálom, ha jobban érzem magam?”. “Most túl fáradt vagyok”, vagy “Majd megcsinálom, csak előbb ezzel a sokkal szórakoztatóbb dolgot megnézem”? Ha olyan vagy, mint én, valószínűleg sokkal gyakrabban használod ezeket a kifogásokat, mint kellene, de később  azon kapd magad, hogy alig győzöd behozni a lemaradást, miközben azon tűnődsz, hogy mi a fenéért szívattad már megint sajátmagad. És ahogy valószínűleg észrevetted, a kifogásról kifogásra való ugrálás nem biztos, hogy jót tesz neked. Tehát, miért esünk bele a kifogások csapdájába újra és újra, és hogyan törhetjük meg ezt a kört? Erre a kérdésre kereste a választ Brian Tracy és ez az összefoglaló megmutatja, hogyan alkalmazhatod az ő javaslatait a saját életedre kivetítve.

Eredeti könyv szerzője: Brian Tracy

Írta: Alyssa Burnette, Quick read

Nincs kifogás – könyvösszefoglaló

1. fejezet A felelősség elfogadása, a siker elérése

 Előfordult már veled olyan, hogy figyeltél valakit és arra gondoltál: “Vajon  ő hogy csinálja?”? Bár lehet, hogy annak a személynek nincs több ideje, pénze vagy erőforrása, mint neked, mégis úgy tűnik, mintha ő könnyedén és többre vinnék és mi többiek, csodálkozunk rajta, és  próbáljuk kitalálni, hogy mi a titka. Pedig nincs semmi titok! Lehet, hogy kicsit fájdalmas hallani, de az igazság az, hogy a sikerük egyszerűen az önfegyelmük gyakorlásában rejlik. És akár a szomszédodról van szó, akinek minden összejött, akár egy híres cég vezérigazgatójáról, a sikeres emberek ismertető jele, hogy nem keresik a kifogásokat. De a jó hír az, hogy az önfegyelem előnyei mindenki számára elérhető, és te is elkezdheted használni őket a személyes sikered érdekében.

 Ha szeretnél a karrieredben sikeresebb lenni, egy nagyszerű módja a kezdésnek az, hogy figyelsz a saját területed szakértőire és figyelsz arra, amit mondanak. Persze, lehet, hogy a munkádhoz szükséges tudásod már megvan, de mi lenne, ha tanulnál valami újat? Hogy ezt kiderítsd, résztvehetnél workshopokon,  konferenciákon, vagy megnézheted néhány szakértő videóját, hallgathatod podcastját. Brian Tracy fogorvosa is ezt tette.

Mivel munkáját szenvedéllyel végezte, minden fogorvosi konferencián részt vett, ahol csak tudott. Így jutott el egy hongkongi konferenciára, ahol olyasvalamit tanult meg, ami a karrierjét is megváltoztatta. Itt egy japán fogorvos megosztott egy technikát, amely tartós javulást eredményez a páciens fogainak külsején. Tracy fogorvosa  magával vitte ezt az új információt az egyesült államokbeli praxisába, és elkezdte alkalmazni a saját pácienseinél. Alig néhány éven belül a praxisa robbanásszerű sikert aratott, és az USA minden területéről volt már ügyfele. 55 éves korára országos elismerésre tett szert, és elég pénzt keresett ahhoz, hogy korán nyugdíjba vonuljon.

Mivel konferenciákon részt venni és új dolgokat tanulni nem hangzik túl nehéznek, ez akár még veled is előfordulhat. De fontos észben tartani, hogy még az olyan egyszerű dolgok esetében is, mint a másoktól való tanulás, egy alapvető lépésre van szükség: a felelősségvállalásra. Ahhoz, hogy tanulhass és változtass az életeden, először be kell tudnod azonosítanod és el kell fogadnod a korlátaidat. Az egyik korlát lehet az a tény, hogy még nem rendelkezel azzal a tudással, amire szükséged van ahhoz, hogy a legjobb önmagad legyél; e tény elfogadása ugyanis lehetővéteszi, hogy alázatos légy és tanulj másoktól. De a felelősségvállalás egyben az első lépés a kifogások kiküszöbölése felé is. Bármi is hiányzik a saját életedből, bármin is szeretnél változtatni, döntő fontosságú, hogy ezt magadénak valld, ne másokat okolj a hendikepjeidért.

A szerző ezt a leckét sokkal nehezebb úton tanulta meg, és ez a felfedezés motiválta őt arra, hogy megírja a No Excuses című könyvet. Miután ugyanis 21 évesen olyan állása volt, amelyben nem volt előrejutási lehetőség, kevés pénzzel, sikertelenséggel és a személyes elégedettség érzésének teljes hiányával, rájött, hogy mindez annak a „szokásának” köszönhető, hogy a problémáiért a gyermekkorát és az iskolázatlanságát okolta. De mikor erre rájött, azonnal nekilátott, hogy változtasson mérgező berögződésein. Elkezdett önsegítő könyveket vásárolni, és mindent megtanult az önfejlesztésről, amit csak tudott. Egyre több erőfeszítést tett a munkájába, valamint élete negatív aspektusainak megváltoztatására, és új utat jelölt ki a személyes siker felé.

2. fejezet Érd el céljaidat a Hétlépéses módszer alkalmazásával

Ez a kis tanács mindenkinek szól, aki már küzdött az újévi fogadalmak betartásával. (És, legyünk őszinték, ez nagyjából mindannyiunkat érint). Íme egy praktikus módszer, amelyet egész évben alkalmazhatsz. Hétlépéses módszernek hívják, és még egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. A következőképpen működik:

 • Első lépés: Döntsd el, hogy pontosan mit szeretnél.
 • Második lépés: Írd le a konkrét célodat. Ne csak egy általános célt írj le, mint például “fogyj le” vagy “keress több pénzt”. Határozz meg egy konkrét és reális célt, például “fogyj le 25 kilót”.
 • Harmadik lépés: Tűzz ki egy reális határidőt a célod elérésére. Az, hogy nem tudjuk meghatározni, mennyi időbe és erőfeszítésbe fog kerülni valaminek az elérése, az egyik legnagyobb oka annak, hogy elhatározásaink meghiúsulnak. Ha pedig hosszú távú célt tűzöl ki magad elé, akkor a legjobb, ha apró, kezelhető részekre bontod. Önmagában az “50 kiló leadása” elég nagy feladat, de a “ma 15 perc testmozgás” már kezelhető.
 • Negyedik lépés: Írj egy listát mindarról, amire szükséged van a célod eléréséhez. (személyes tapasztalat: ez tényleg sok időt vehet igénybe és ettől a gondolattól el is mehet az egésztől a kedved… de ne tedd) Ebbe minden beletartozik, azoktól a nehézségektől kezdve, amelyekkel útközben találkozhatsz, egészen a sikerhez szükséges eszközökig.
 • Ötödik lépés: Határozd meg a leghasznosabb feladatokat, és állítsd őket fontossági sorrendbe. Írd be a naptáradba őket, és a kiemelt fontosságú feladatokat végezd el először.
 • Hatodik lépés: Kezdj hozzá most. Még ha kicsiben is kezded, legalább egy gyakorlati lépést tegyél meg most azonnal.
 • Hetedik lépés: Minden nap tegyél valamit, ami segít a célod elérésében. Ez a kis dolog  olyan egyszerű lehet, mint pl. másoktól tanácsot kérni.

Ezt tanulta meg Bob Barton. Bob gyakori résztvevője volt a szerző motivációs szemináriumainak. Mivel értékesítői karrierjében előre akart jutni, elhatározta, hogy a célja felé vezető néhány lépés egyike lesz a cégénél dolgozó vezető értékesítők figyelése, és az ő beszédmódjuk és öltözködésük leutánzása. És bár a sikeres emberek másolása segített neki egy kicsit, valódi eredményeket csak akkor kezdett látni, amikor végül személyesen megkereste őket és tanácsot kért tőlük. Így történt, hogy egy idő után az összes vezető értékesítő munkatárs elkezdte elárasztani őt tanácsokkal, a személyes tippektől kezdve a podcast és könyv ajánlásokig. És amikor Bob fegyelmezetten kihasználta ezeket a forrásokat, és valóban elolvasta és meghallgatta őket, az átalakulás elképesztő volt. Mielőtt észbe kapott volna, Bob lett a legjobb értékesítő az irodában!

3. fejezet Töltsd ki a katasztrófajelentést

Mitől félsz? Nem azokra az alapvető dolgokra gondolok, amitől nagyjából mindenki fél, mint például a pókoktól vagy a magasságtól, hanem olyan félelmekre, amelyek megakadályozzák, hogy elérd a céljaidat. Félsz a kudarctól? Félsz attól, hogy nem leszel figyelemreméltó? Bármi is legyen a félelmed, a legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy nem kell, hogy visszatartson. Bár időnként leküzdhetetlennek tűnhetnek, a félelmeink nincsenek beprogramozva az agyunkba. Mivel életünk során tanulunk meg félni bizonyos dolgoktól, a jó hír az, hogy átvehetjük az irányítást és meg is szüntethetjük ezeket. Ennek a  legjobb módja az un.  “katasztrófajelentés” kitöltése. Ez négy egyszerű lépésből áll, és így működik:

 • Első lépés: Írd le világosan a félelmed. Pontosan mitől félsz? Mit gondolsz, mi fog történni? Akár leírod, akár egyszerűen csak hangosan megfogalmazod, legyen pontosan meghatározva minden paraméter.
 • Második lépés: Határozd meg a legrosszabb forgatókönyvet. Gyakran annyira megbénít minket a félelem, hogy nem tesszük fel a “Mi lesz akkor, ha?” kérdést. Szánj tehát néhány percet arra, hogy végiggondolod, mi lenne a legrosszabb, ami történhetne, ha a félelmed valóra válna, és nézz szembe ezzel a lehetőséggel. Eközben rájöhetsz, hogy a félelmed egy kicsit irracionális, vagy hogy az egész szituáció hirtelen egy kicsit kezelhetőbbnek tűnik.
 • Harmadik lépés: találj ki megoldásokat a legrosszabb forgatókönyvre.
 • Negyedik lépés : Most, hogy ismered a lehető legrémisztőbb kimenetelt, találj ki néhány kreatív megoldást arra, hogy mit tennél, ha ez bekövetkezne. Tegyük fel például, hogy félsz egy befektetéstől, mert attól félsz, hogy rosszul sül el, és elveszíted az összes pénzed. Tehát, ha a legrosszabb esetben az a forgatókönyv, hogy elveszted a pénzed, akkor az egyik megoldás az lehet,  hogy felismerd a módját annak, hogy nyerj vissza belőle. Vagy minimalizálhatod a kockázatot, és kevesebbet fektethetsz be a jövedelmedből, így biztos lehetsz benne, hogy van egy biztonsági háló, amire tudsz támaszkodni. Bármi legyen is a legrosszabb forgatókönyv, mindig találhatsz olyan megoldást, amely segít minimalizálni a félelmed. Ennek felismerése szintén óriási lépés, mert a félelem miatti bénultság egy része abból ered, hogy nem vagyunk hajlandóak szembesülni azzal, amitől félünk.

Természetesen nem akarjuk, hogy a legrosszabb félelmeink valóra váljanak, de milyen gyakorlati lépéseket tehetünk, hogy megpróbáljuk megakadályozni, hogy megtörténjenek? Jó módszer, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy nem a félelmeink irányítanak minket – hanem mi irányítjuk őket,

Egy másik hasznos lépés, ha megtanulod,  hogy tudsz azonnal szembeszállni a félelmeiddel. A szerző szemináriumának egy másik résztvevője például kényes kapcsolatban állt a főnökével. Bár ő volt a legjobb alkalmazott, a főnöke mindig keresett alkalmat, hogy hibát találjon a munkájában, ami miatt – érthető módon – az illető sokat idegeskedett és kényelmetlenül érezte magát a munkahelyén. Hónapokig rettegett minden interakciótól a főnökével, végül kipróbálta Tracy tanácsát, és egyszerűen azt mondta neki: “Kérlek, ne beszélj velem így. Nagyon örülnék, ha másképp beszélnél velem. Ha az érzéseimet megbántják, nem tudok a munkámra koncentrálni, és nem tudom a legjobbamat nyújtani”. És bár ideges volt a főnöke reakciója miatt, a legrosszabb forgatókönyv nem következett be! Ehelyett a főnöke bocsánatot kért, és azt követően minden interakciójában tiszteletteljesen beszélt vele.

4. fejezet Akár vállalkozó, akár alkalmazott vagy, az önfegyelem határozza meg a sikert

A statisztikák azt mutatják, hogy az átlagos vállalkozó 59 órát dolgozik hetente.  Tehát, ha saját vállalkozásod van, muszáj birtokában lenned azzal az akaraterővel, következetességgel és elszántsággal, ami ennek a munkarendnek a sikeres menedzselését táplálja. Ennek fenntartásához a Continuous And Never Ending Improvement módszert kell alkalmaznod, ami a (Folyamatos és soha véget nem érő fejlesztés) rövidítése. Ez a következőképpen működik: amikor új vállalkozásba kezdesz, üzleti tervet kell írnod, és meg kell határoznod a legfontosabb dolgokat, például a célpiacot, az árképzési és marketing stratégiákat, stb. De azt is tudnod kell, hogy ez az üzleti terv nincs kőbe vésve. Sőt, eljöhet az a pont, amikor a jelenlegi stratégiád nem válik már be, és emiatt folyamatosan keresned kell az új fejlesztési lehetőségeket.

Így lehet elkerülni az olyan vállalkozási kudarcot, mint a Blockbusternek volt, amely azért omlott össze, mert nem volt hajlandó alkalmazkodni a változó piachoz. A sikeres vállalkozás az, amelyik folyamatosan fejlődik. És ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyél, mindig arra kell törekedned, hogy kihívások elé állítsd éés fejleszd magad. De ugyanez igaz minden alkalmazottra is! Bár lehet, hogy nem te vagy felelős egy egész vállalkozás fejlődéséért, de a saját fejlődésedét 100%-ban te vagy a felelős.

A szerző is erre törekedett, amikor egy ingatlanfejlesztő cégnél dolgozott. Több felelősséget kért a főnökétől, és fegyelmezetten arra törekedett, hogy minél gyorsabban és minél jobban elvégezze a feladatot. Egyszer a főnöke megkérte, hogy menjen Renóba, és kezdje el fejleszteni egy általuk megvásárolt cég ingatlanát. De ahelyett, hogy a szerző a javasoltaknak megfelelően néhány héten belül utazott volna oda, másnap odarepült. Találkozott az ügyvéddel és a mérnökkel, és végül kiderült, hogy az ingatlanhoz nem vezet víz, és nem lehet fejleszteni. Felmondta a szerződést, amely egyébként 2 millió dollárba került volna a cégének! A főnöke le volt nyűgözve, és egy éven belül a Tracyt előléptették, és 42 alkalmazottat irányított a vállalatnál.

 5 fejezet: Érd el a pénzügyi szabadságot

Azért dolgozol, mert muszáj, vagy azért mert szeretnél? Legtöbbünk a muszáj miatt és gyakran arról fantáziálunk, mit tennénk, ha teljes anyagi szabadságunk lenne. Talán vennénk egy villát, vagy minden időnket a tengerparton töltenénk. Minden percet, amit normális esetben munkával töltenénk, hirtelen csak a kedvenc tevékenységeinkkel tölthetnénk. Elég jól hangzik, nem igaz? De amit talán nem tudsz, hogy ez valójában elérhető közelségbe kerülhet! Hogyan? Nos, az első lépés a pénzügyi szabadság eléréséhez az úgynevezett késleltetett kielégítés gyakorlásával kezdődik.

Mivel a világunk gyorsabb lett, mint valaha, az elvárásunk is megnőtt , mert pont azt akarjuk kapni,  amit akarunk    csakhogy ez halálos csapás a sikerünkre. A siker ugyanis csak önfegyelemmel érhető el, az önfegyelem pedig türelmet igényel. Ezért, bár eleinte nehéz lehet elsajátítani az un. 1% módszert, mégis vedd rá magad, hogy az iránytás a kezedben lehessen.

Mindössze annyit kell tenned, hogy a jövedelmed 1%-át félreteszed, és fegyelmezd magad, hogy a maradék 99 százalékból élj. Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, aki fizetéstől fizetésig él, vagy nagy mennyiségű adósságot halmozott fel, az egy százalékos formula még mindig reális cél. Amint megtanulod, hogy a maradék 99 százalékból kezdj el élni, a megtakarítási arányt 2 százalékra növelheted, és így tovább. Minden hónapban arra fogod edzeni magad, hogy tudatosan kevesebbet költs és többet takaríts meg. És ahogy haladsz az anyagi függetlenség felé, még az esetleges adósságodat is törlesztheted, és elkezdhetsz több vagyonra szerttenni.

Az egy százalék módszerhez hasonlóan, van egy másik, un. ABCDE módszer, amelyet bevethetsz time menedzsment esetében. Ennek megkezdéséhez minden nap elején írj egy listát az összes elvégzendő feladatról. Ezután az A B C D E módszer szerint rangsorold őket. Az egyetlen szabály az, hogy nem szabad alacsonyabb értékű feladatot elvégezni, mielőtt az összes magasabb értékű feladat nincs kész. Nagy fegyelemre van szükség ahhoz, hogy kiválaszd a legfontosabb feladatokat, és azonnal nekiláss, de a következő lépések segítenek majd :

 • A: Ezek a “kötelezően elvégzendő” feladataid, amelyeket az ábécé első betűjével jelölsz, mert ezek azok a dolgok, amelyeket először meg kell tenned. Minden olyan feladatot, amelynek figyelmen kívül hagyása komoly negatív következményekkel jár, ebbe a kategóriába kell sorolni.
 • B: A “megteendő” feladatok tartoznak ide. Bár mindenképpen meg kellene tenned őket, valószínűleg nem fogsz meghalni, ha nem végzed el ezeket a dolgokat.
 • C: Ebbe a kategóriába olyan feladatok kerülnek, amelyeknek nincs következménye, ha nem végzed el őket. Pl születésnapi üdvözlést írni a nagynénédnek.
 • D: Ezek azok a feladatok, amelyeket át lehet delegálni másokra, hogy te tényleg a fontos feladatokra tudj koncentrálni. Gyakran, amikor felelősséget vállalunk, azt feltételezzük, hogy minden egyes dolgot egyedül kell elvégeznünk, de ez csak a mi képzeletünk.
 • Végül pedig az E feladatok , amelyek a céljaid szempontjából nem fontosok, így ne foglalozz velük, húzd is ki a listádról őket.

6. fejezet: Élj egészségesebb életet azzal, hogy szokásoddá teszed a  testmozgást és kiiktatod a három fehér tiltólistás terméket az étrendedből.

Manapság az emberek tovább élnek, mint valaha,a nagy kérdés az, hogy hogyan tegyük ezt. Az egyik legfontosabb összetevő az egészséges életmód, ami  azt jelenti, hogy helyesen táplálkozunk és sportolunk. A testmozgás az egyik leggyakoribb dolog, amivel kapcsolatban kifogásokat keresünk. De ha valóban egészségesek és sikeresek akarunk lenni, akkor a testmozgás beépítése az életmódunkba feltétlenül szükséges. Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása ugyanilyen fontos, és az egyik legjobb módja e szokások kialakításának hogyha a  “három fehér” tiltólistás összetevőt elkerüljük: a cukrot, a sót és a lisztet. Ez nem csak segíthet pár kiló leadásában, de növelheti az energiaszintedet. A cukros dolgok közé nem csak a desszert és a csokoládé tartozik, de az üdítő italok is és a gyümölcsjoghurt is. A fehér lisztből készült termékek alatt pedig a kenyereket, péksüteményeket és tésztákat, pizzákat kell érteni.

E program megkezdése után mindössze hat hónappal egy 32 éves floridai férfinak sikerült 22 kilót leadnia, aki addig a fogyással küzdött. Nemcsak a külseje változott meg, hanem boldogabbnak és magabiztosabbnak is érezte magát, és több randija volt, mint valaha. Az egészséges táplálkozáson túl azt is észre kell venned, hogy sosem késő elkezdeni a testmozgást. Erre tökéletes példa az a 68 éves nő, aki egy idősek otthonában élt. Soha nem volt igazán oda a testmozgásért, de egyszer megnézett egy interjút, amelyben hasonló korú maratonfutók szerepeltek. Akkor és ott eldöntötte, hogy ő is szeretne teljesíteni egy maratont. Már másnap futócipőt vásárolt, kinézett egy edzés programot, és elkezdett sétálni a környékén. Az első év végén már képes volt teljesíteni egy mini futó versenyt, és mire elérte a 75. életévét, két maratont is teljesített.

7. fejezet Fejleszd a személyes, társas kapcsolataidat

Ha nincs kifogás, nincs megbánás. Ez az egyik legjobb dolog abban, hogy ha nem kifogásokat keresel. Mert ha a halogatást, mint lehetőséget kiiktatod, és fegyelmezetten törekszel a céljaid elérésére, annál kevesebb alkalommal kell visszanézned, és azt mondanod: “Bárcsak megcsináltam volna…”.

A legtöbb megbánásunk A személyes kapcsolatainból adódik.  Vess egy pillantást a kapcsolataidra, és állapítsd meg, hogy miben kell fejlődnöd. Nem számít, min szeretnél változtatni, bármikor nemet mondhatsz a kapcsolataidra negatívan ható kifogásokra. Ez is döntés és elköteleződés kérdése…. hogy pl több időt töltesz a családoddal vagy elkezded gyakorolni a megbocsátást. A megbocsátás megtanulása az egyik legfontosabb lépés a boldogság eléréséhez, és a felelősségvállalás szempontjából is kulcsfontosságú. Mivel gyakran a szüleinket hibáztatjuk a felnőttként felmerülő problémáinkért, vagy olyan gyermekkori élményekért, amelyek a mai napig hatással vannak ránk, könnyű ezt a hibáztatást arra használni, hogy eltereljük magunkról a felelősséget.

Végül is, ha a szüleink elrontottak minket, akkor a mérgező mintáink nem igazán lehetnek a mi hibánk, nem igaz? Tévedés! Bár nem tudjuk irányítani a múltbeli tapasztalatokat, amelyek formáltak minket, 100%-ban felelősek vagyunk azért, amit ma teszünk az életünkkel, …. például ha van valaki, akinek valamiért meg kell bocsátanod, akkor azt tedd meg mielőbb, akár még ma, mert a harag az téged mérgez belülről, ő ezt nem érzi és nem is biztos, hogy tud róla. Azzal, hogy kialakítod a megbocsátás szokását azokkal szemben, akik a múltban megbántottak, megszabadulsz az érzelmi terhektől, amelyek visszatartanak a boldogságtól.

Végső összefoglaló

 A kifogások mindig velünk vannak és könnyen hasznáhatjuk őket bármire. De ha a könnyű utat választjuk, az nem hoz nekünk boldogságot és sikert. Cserébe ez a leggyorsabb módja annak, hogy egy nap arra ébredjünk, hogy boldogtalanok, beteljesületlenek vagyunk, és azon tűnődünk, hogyan jutottunk idáig. Ha vissza akarod szerezni a jövődet, és meg akarod találni a sikert, a boldogságot és az anyagi szabadságot, nemet kell mondanod a kifogásokra, és önfegyelmet kell gyakorolnod.

A többi összefoglalót ezen a linken éred el