193662843 189108105 287583908

Hogyan jussunk el onnan, ahol épp vagyunk, oda, ahol lenni szeretnénk?

A siker olyasvalami, amit összpontosítással, elköteleződéssel és kemény munkával elérhetünk.
Bárki számára lehetséges – csak a megfelelő gondolkodásmódra van szükség.  Ez  a könyv valóban a siker alapelveit szedte egy csokorba, ,ezért ha már több száz önsegítő könyvet olvastál, akkor az alapelvek nagyrésze valószínűleg ismerős lesz. Azonban ha még új vagy ezen a  területen, akkor ez a könyv egy aranybánya számodra. Mivel legalább 100 egyéb könyvet kellene elolvasnod, hogy az itt szereplő információkhoz, tanácsokhoz hozzájuss. Az eredeti könyv 64 alapelvet tartalmaz, most a legfontosabbakat hallhatod majd, szóval vágjunk is bele:

Vállalj 100%-os felelősséget a saját életedért
A mindennapi élet zajában sokan beleesnek abba a csapdába, hogy azt gondolják egyes dolgok egyszerűen járnak nekik:  boldogság, izgalmas karrier, szeretetteljes család, jó fizetés és elegendő idő a kikapcsolódásra. Viszont ha valamelyik hiányzik, könnyen panaszkodásba menekülnek . Ez az alapelv azt hangsúlyozza, hogy a siker elérésének kulcsa az, ha teljes felelősséget vállalsz az tetteidért és minden döntésedért és ne másokat vagy körülményeket tedd felelőssé a saját helyzetedért. Senki sem mondja, hogy ez könnyű. Fegyelmet, kitartást és némi kísérletezést igényel. De legyél te az életed rendezője, és hozd létre azt, amire vágysz!

Ha megtalálod az életcélodat, jobban meg tudod határozni, mit jelent számodra a siker. Amikor tisztában vagyunk az életünk mélyebb értelmével és küldetésével, könnyebben irányíthatjuk a cselekedeteinket és döntéseinket a kívánt célok irányába. A tisztánlátás segíthet hogy az ember ne csak élje egymás után a mindennapokat , és segít elkerülni az életünk felesleges területein való ténfergést, és fókuszáltabbá tehet bennünket azokon a területeken, amelyek valóban fontosak számunkra. Ez az elv arra ösztönzi az embereket, hogy nézzenek szembe az önmagukkal és az életükkel kapcsolatos fontos kérdésekkel, és építsenek egy olyan életet, amely összhangban van a saját értékeikkel és életcéljukkal.

Döntsd el, mit akarsz

Az életünk irányítása azzal kezdődik, hogy tudatosan meghatározzuk, mire vágyunk, és mi az, amit el akarunk érni. A célkitűzés nem csak az anyagiakra vonatkozik, hanem az életünk különböző területeire is kiterjed, úgy mint munka és karrier, pénzügyek, kikapcsolódás és szabadidő, egészség és fittség, emberikapcsolatok, személyes célok, valamint hozzájárulás a nagyobb közösséghez. A célkitűzés lehetővé teszi, hogy fókuszáltabbak legyünk, és konkrét lépéseket tehessünk a céljaink elérése érdekében

Ehhez az egyik lépés egy vízió megalkotása – egy mentális kép arról, hogyan néz ki a tökéletes jövőd. Milyen lenne a tökéletes munkád? Mennyi szabadidőd lenne? Milyen barátaid lennének? Hogy nézne ki egy napod, milyen napi rutinod lenne?

Ha már megvan a víziód, bontsd le az egészet területenként kisebb célokra, amelyek ambiciózusak, konkrétak és kézzelfoghatóak és van egy határideje.  Mit akarsz elérni, és mennyi időt szánsz magadnak a megvalósításra? Például az, hogy kedvesebb legyél a beosztottaiddal, lehet, hogy jól hangzik, de ez nem konkrét, mérhető cél. Egyértelműbb cél lenne a következő: “A hét végéig hat alkalmazottat fogok elismerni a legutóbbi projektben nyújtott segítségükért”. Mivel mérni tudod a fejlődésedet, tudni fogod, mikor érted el a célodat. Ha az elképzelésed minden egyes részéhez célt határozol meg, az csökkenteni fogja a szakadékot a jelenlegi valóság és a végső siker között. Másik fontos tényező a megerősítés. Ez akkor kezdődik, amikor úgy fogalmazod meg a célodat, mintha már megvalósult volna, egy teljes mondatban. A leghatékonyabb megerősítések egyes szám első személyben szólnak, pozitívak és lényegre törőek. Például: “Imádok az autópályán autózni az új, fekete BMW-mel” szemben az “új autót akarok”-kal.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdd tisztázni, mit is akarsz igazán, ha készítesz egy listát 30 dologról, amit meg akarsz tenni, 30 dologról, amit szeretnél megszerezni, és 30 dologról, amivé válni szeretnél, mielőtt meghalsz.

A célok feldarabolása

Sokan félnek a céloktól, mivel a céljaik vagy hatalmasnak és nyomasztónak, vagy kicsinek és jelentéktelennek tűnnek. A célok elérésének titka, valamint, hogy az elért eredmény valóban jelentsen  is valamit, nem más, mint a céldarabolás. Az ötlet egyszerű: állítsd fel a reális, de nehezen elérhető célodat, majd dolgozz visszafelé, kisebb célokat tűzve ki, amelyek segítenek a nagyobb cél elérésében. A nagy célt darabold fel közepes méretűekre, azokat pedig könnyen kezelhető kisebbekre. A legjobb módszer ezekkel a célokkal úgy foglalkozni, hogy lebontod a feladatokat olyan egyszerűvé, hogy kínos lenne, ha nem tudnád teljesíteni őket.

Nagy cél: Fitt és egészséges életmód kialakítása.

Közepes célok:

  • Hetente háromszor sportolás:.
  • Egészséges étkezési szokások kialakítása:
  • Napi vízbevitel növelése:.

Ez utóbbihoz  a kisebb célok:  Vízivás emlékeztető applikáció telepítés, beállítás betartása, napi min. 2 liter folyadék bevitel, stb.

Hidd el, hogy lehetséges

Higgy abban, hogy az elérni kívánt célok és vágyak elérhetők és megvalósíthatók. A szerző hangsúlyozza, hogy a hit és a pozitív gondolkodás kulcsfontosságúak a siker elérése szempontjából. Ha eldöntötted, hogy mit akarsz, és tudod, hogy megvan benned a lehetőség, hogy elérd, képes vagy a kemény munkába fektetni, amit ez megkövetel, és tisztában vagy azzal, hogy milyen irányba akarod terelni az életedet – hogyan is lehetne lehetetlen a dolog? A belső hit és önbizalom létfontosságú ahhoz, hogy valaki képes legyen áthidalni az esetleges nehézségeket és kihívásokat .  

Higgy magadban

Képesnek kell lenned hinni magadban – a képességeidben, készségeidben és szenvedélyeidben – ahhoz, hogy meg tudd tenni szükséges lépéseket a céljaid felé, és sikeressé válj. Lesznek olyan időszakok, amikor kételkedsz magadban, azt gondolod, hogy nem vagy elég jó, de ez természetes. Ismerd fel erősségeidet, fogadd el az egyediségedet, fejleszd a gyengesédet és bízz abban, hogy megvan az erőd a kihívások leküzdésére. Kezdd el a pozitív gondolkodásmódot, dolgozz az  önbizalomhiányodon. Ne feledd, hogy ha te nem hiszel magadban, akkor senki más sem fog.

Tedd meg az első lépéseket, cselekedj

Ha kitűzöl egy célt, és hiszel abban, hogy el tudod érni, az önmagában még nem elég – ténylegesen is cselekedned kell, hogy a dolgok megtörténjenek.

Jack Canfield szavaival élve: “Nem számít, milyen ambiciózusak a céljaid, vagy milyen ragyogó terveid vannak az elérésükre, ha nem vagy hajlandó rendszeresen és következetesen cselekedni az elérésük érdekében, akkor azok valójában nem is célok – csak vágyak, fantáziák és ábrándok.” Tehát határozd meg már most, hogy mikor mihez kezdesz hozzá, és cselekedj következetesen.

Ismerd fel a félelmeid, aggályaid, de ennek ellenére vállald a kihívást

Félni természetes dolog, de fontos, hogy ne hagyd, hogy a félelem megbénítson. A félelem különböző formáiban bukkanhat fel, a “Mi van, ha nem sikerül?” vagy a “Lehet, hogy másoknak nem tetszik” gondolatok formájában. Ezek a kétségek próbálhatnak visszatartani a cselekvéstől. Azonban érdemes felismerni, hogy ezek a gondolatok értelmetlenné válnak, amint nekiveselkedsz a feladatnak, és eléred a célodat. Ne engedd, hogy a félelem megakadályozza a tetteidet – inkább használd azokat motivációnak az előtted álló kihívásokban.

A siker érdekében légy kitartó, soha ne engedj a “nem”-nek

Fel kell készülnöd a lehetséges akadályokra, és ha másoktól függsz, az esetleges elutasításra. A visszautasítás fájdalmas, és gyakran megöli a lelkesedésünket. Fogd fel az elutasítást úgy, mint egy fekvőrendőr a sikerhez vezető úton. Ha valaki nemet mond, csak próbálkozz tovább, amíg valaki igent nem mond, miközben szem előtt tartod a következő lépésedet. A Kentucky Fried Chicken alapítója, Harland Sanders több mint 300 alkalommal hallotta a “nem”-et, amikor üzleti ötletét felvetette, mielőtt valaki igent mondott volna. Ha az első elutasításnál feladta volna, ma nem lenne több mint 24 000 KFC étterem a világon! Mindannyiunknak szüksége van visszajelzésre, de fontos, hogy a negatív visszajelzéseket úgy fogd fel, mint egy motivációt arra, hogy nagyobb és jobb eredményeket érj el.

Kötelezd el magad a folyamatos és soha véget nem érő fejlődés mellett

Még ha valamiben jó is vagy, akkor is van lehetőséged fejlődni és jobbat nyújtani. Az sikeres emberek – akár az üzleti életben, akár a sportban vagy a művészetekben – elkötelezettek a folyamatos fejlődés mellett. Ha sikeresebb akarsz lenni, meg kell tanulnod megkérdezni magadtól: “Hogyan tudnám ezt még jobbá tenni?”. “Tudnám ezt szenvedélyesebben csinálni?” “Tudom-e ezt hatékonyabban csinálni?”

Emellett A sikeres emberek betartják a “nincs kivétel szabályát”, amikor a napi fegyelmükről van szó.

Vedd körül magad sikeres emberekkel

Azok az emberek, akikkel időt töltesz, jelentősen befolyásolhatják a gondolkodásmódodat, a szokásaidat és a sikered szintjét . Ha olyan emberekkel lógsz együtt, akik alulteljesítenek, hanyagok, stb te is hajlamos leszel olyan lenni, mint ők, és folyamatosan halogatni fogod a dolgokat. Azzal, hogy olyanok társaságát választod, akik sikereket értek el, megnöveli annak esélyét, hogy tanulj a tapasztalataikból, elsajátítskd a sikerorientált gondolkodásmódot és hogy motiváljanak. Megjegyzés: Ha magasabb szintű személyes normákat állítasz fel, nemcsak a körülötted lévők bánnak veled jobban, hanem hirtelen elkezdesz másokat is vonzani, akik ugyanilyen emelkedett normákkal rendelkeznek.

Takarítsd el a rendetlenségedet és a befejezetlen ügyeidet!

A megoldatlan kérdések kezelése, a befejezetlen feladatok befejezése és az elvarratlan szálak rendbetétele rendet és tisztaságot teremt az életedben. Legyen szó befejezetlen projektekről, megoldatlan konfliktusokról vagy teljesítetlen kötelezettségvállalásokról, ezeknek a területeknek a frontális kezelése hozzájárul a koncentráltabb és szervezettebb gondolkodásmódhoz. Az elkezdett projektek befejezése és a környezet rendbetétele azt az érzést kelti, hogy te irányítod az életedet, valamint jó érzéssel tölthet el, hogy sikerült valamit megcsinálnod. Cserébe a félbehagyott dolgok, az elintézetlen ügyek stresszt okozhatnak. Amikor ezeket rendezed, csökkenhet a felesleges aggodalom és szorongás, ami hozzájárulhat a lelki egészségedhez

De néha engedd ki a fékeket

Ha mindig és mindent megpróbálsz irányítani, az túl sok lehet – ezért jobb, ha néha elengeded a féket, és elfogadod , hogy nem tudsz minden átkozott dolgot irányítani, és ez teljesen rendben van.

Kérdezz és kérj

A kérdések feltevése számos új lehetőséget teremt. Ha segítséget kérsz, az nem azt jelenti, hogy gyenge vagy. Ez annak a jele, hogy bátor vagy és hogy készen állsz arra, hogy elkötelezd magad a hosszú távú siker mellett. Ha habozol, hogy kérdezz vagy kérj, mert félsz az elutasítástól – valójában már előre saját magadat hátráltatod.

Használd a visszajelzéseket a saját javadra

Miközben mindannyian szeretjük, ha pozitív visszajelzést kapunk az emberektől, és ez arra ösztönöz, hogy ugrásszerűen haladjunk előre, nyitottnak kell lennünk a negatív visszajelzésekre is, és meg kell tanulnunk, hogyan használjuk őket a saját javunkra. Minden kis kritika egy ajándék, amely segít meghozni a szükséges változtatásokat, hogy még hozzáértőbbé, hatékonyabbá és értékesebbé váljunk.

Pozitív önbeszéd

A negatív önbeszéd gyakran vezet az önbecsülés csökkenéséhez. Amikor folyamatosan azt mondjuk magunknak, hogy nem vagyunk elég jók, elég okosak, elég soványak, stb lassan elkezdjük elhinni ezt. Ez egy ördögi kör, hiszen mivel ezt hisszük, ez alapján fogunk viselkedni is, ami által bizonyosságot is nyerünk ezen feltételezésünkről. Ez persze negatívan hat az énképünkre és az érzésünkre, hogy nem vagyunk képesek elérni a céljainkat. Ha állandóan azt súgjuk magunknak, hogy valami lehetetlen vagy mi nem vagyunk hozzá elég jók, okosak kitartóak, stb akkor  könnyen elveszíthetjük a lelkesedést és az elszántságot a célok elérése érdekében. Szóval hagyd abba az ítélkezést, és kezdj el úgy beszélni magadhoz, mintha ismernéd a valódi értékedet, mintha egy barátodat szeretnéd lelkesíteni!

Ebben segít a tükörgyakorlat, ami azon az elven alapul, hogy mindannyiunknak szüksége van elismerésre, de a legfontosabb az az elismerés, amit magadnak adsz. Ha a benned lévő belső gyermeki énedet  dícséred elismerő szavakkal, akkor arra ösztönzöd, hogy további eredményeket érjen majd el. A feladat a következő:  közvetlenül lefekvés előtt állj a tükör elé, és sorolj fel minden apró dolgot tételesen, amit aznap elértél, ami jól ment, legyen az tanulás, önmegtartóztatás, egy jól sikerült meeting .  Valahogy így: Jack, ma a következőkért szeretnélek megdícsérni. Először is sikerült tegnap időben lefeküdnöd, ezért ki tudtad magad aludni, és így tovább.

Koncentrálj az alapvető erősségedre, tehetségedre

Azonosítsd be az alapvető erősségeidet. Az emberek akkor tudnak kitűnni és jelentős hatást gyakorolni, ha energiájukat arra fordítják, amihez a legjobban értenek, ahelyett, hogy túlságosan szétszórnák magukat különböző feladatokra vagy területekre, ahol esetleg nem rendelkeznek annyi adottsággal.

A siker nyomokat hagy
Az egyik nagyszerű dolog abban, hogy a bőség és a lehetőségek mai világában élünk, hogy szinte mindent, amit meg akarsz tenni, már valaki más megtette. Nem számít, hogy fogyni akarsz, vállalkozást indítani, anyagilag függetlenné válni, diadalmaskodni a mellrák felett, vagy külföldön önkénteskedni egy értelmes ügy érdekében – valaki már megtette, és nyomokat hagyott maga után könyvek, blogok és vlogok, egyetemi órák, online kurzusok, szemináriumok és workshopok formájában. Neked csak annyit kell tenned, hogy megszerzed  ezeket az információkat és használod a saját sikered érdekében.

Hozz létre tartalmas, őszinte, gyümölcsöző kapcsolatokat!

Azt kell szem előtt tartanod, hogy az emberek nem hallgatnak meg, amíg meg nem hallgatták őket. Ezért légy kíváncsi más emberekre, hogy mit éreznek, hogyan gondolkodnak, hogyan látják a világot. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb hasznot hozd ki a támogatói hálózatodból, először is meg kell alapoznod az őszinteség és a megbecsülés szilárd alapját, hogy tartalmas kapcsolatokat építhess. Az igazság kimondása ijesztő lehet. De el kell mondanunk az igazat, ha teremteni és ápolni akarjuk a másokkal való kapcsolatainkat. Szintén fontos, hogy mindig tartsuk be az ígéretünket és éljünk az elismerő szavak erejével.

“Gazdagnak” lenni sokkal többet jelent annál, mint hogy sok pénz van a bankban.

Egyetértesz azzal, hogy ” Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme”? Ha igen, akkor újra kell definiálnod, mit jelent számodra a gazdagság. A legtöbben azt gondoljuk, hogy a gazdagság csak a pénzről, a vagyonunkról vagy a birtokunkról szól. Pedig ennél sokkal többről van szó: a gazdagság szellemi, emberi és polgári aspektusokat is tartalmaz. A pénzügyi vagyon tekintetében felmerülhet a kérdés: milyen céljaim vannak a vagyonommal kapcsolatban.

Kezdd el most… Csak csináld!

És mindezek után már csak egy kis lökésre van szükséged, hogy elkezdd és belevágj! A sikeres emberek sosem halogatják a dolgaikat és használják a Nike slogenjét:  csak csináld! Csapkodj a szárnyaiddal, érezd a levegőt, és csak repülj magasan… senki sem állíthat meg abban, hogy elérd a céljaidat. A siker veled kezdődik, amennyiben hajlandó vagy nyitva hagyni előtte az ajtót. Az állomáson várni a vonatra, amely az önmegvalósításhoz vezet, időpocsékolás lehet. Márpedig az idő életünk legdrágább kincse. Ne pazarolj el éveket az életedből. Döntsd el, hogy képes vagy bármire, amit csak akarsz, és kezdj el most dolgozni érte.

A többi könyvösszefoglalót itt éred el