193662843 189108105 287583908

Eredeti mű szerzői: Bill Burnett és Dave Evans

Az emberek értékelik a mesteri formatervezést. Legyen szó egy luxus sportautóról vagy egy dizájner ruha egyedi stílusáról, szeretjük azokat a dolgokat, amelyek arra késztetnek minket, hogy egy pillanatra megálljunk és elgondolkozzunk azon, hogy milyen jól megtervezett és kidolgozott remekművel van dolgunk. Ez elégedettséget és a teljesség érzését adja és azt sejteti, hogy a designernek kifogástalan ízlése van. Hát nem lenne nagyszerű, ha a saját életünkkel kapcsolatban is így éreznénk?

Az „ Tervezd meg az életed” könyv megmutatja hogy lehet az embernek a saját életét úgy megtervezni és megalkotni, hogy az örömteli és teljes értékű legyen, pont úgy,  mintha ha egy kifogástalan terméket alkoktnánk meg.  Ugyanaz a tervezői gondolkodás, amely a csodálatos technológiákért, termékekért felelős, felhasználható a karrier és az életünk megtervezéséhez és felépítéséhez is. Ez a kivitelezés attól függetlenül elérhető, hogy ki vagy, hol vagy, vagy épp hány éves vagy és eddig mit dologoztál. A részletes, lépésről lépésre történő útmutatások segítenek a tervezési folyamatok megértésében és követésében. Ezáltal azok, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek az élettervezés terén, könnyebben elindulhatnak a változás felé.

Az életed négy fő területe

Próbáltál már valaha útbaigazítást kérni a Google Térképen? Ha igen, akkor tudod, hogy nem írhatod be vakon az útirányt, és nem várhatod el, hogy a rendszer megadja az útvonalat; tudnod kell, hogy hol vagy, és azt is, hogy hová tartasz. Ugyanez igaz az életed megtervezésére is. Ahhoz, hogy tudd, merre tartasz, először is tudnod kell, hol állsz. Anélkül, hogy elfogadnánk a jelenlegi helyzetünket, és kidolgoznánk egy gyakorlati tervet arra vonatkozóan, hogyan jutunk el A pontból B-be, a jövőnk megtervezésére vonatkozó “terveink” csak ábrándok maradnak.

Az első lépés az, hogy meghatározzuk életünk négy kulcsfontosságú területét: egészség, munka, szórakozás és szeretet. Az egészség a legfontosabb, mert egészség nélkül nem tudod ugyanúgy élvezni az élet többi területét. Az egészség a jólét minden elemét magában foglalja, beleértve a fizikai, mentális és érzelmi egészségedet. A munka hasonlóképpen foglalkozik mindenféle munkával, amit végzel, legyen az fizetett vagy önkéntes, gyermeknevelés és házi munka is.  Hasonlóképpen, a játék minden olyan tevékenységet jelent, ami élvezetet nyújt számodra, a szeretet pedig mindenkire vonatkozik, akit szeretsz, a szerelmi partneredtől kezdve a barátaidon és a családodon át a háziállatodig. Most tehát, hogy tudjuk, mi ez a négy terület, nézzük meg, hogyan kell egyensúlyba hoznunk őket. Hogy pontosan milyen egyensúlyt választunk, az csak rajtunk múlik, de fontos, hogy ne feledjük, hogy a “csak munka és semmi szórakozás” – vagy fordítva – nem jó. Ezért inkább próbáld meg objektíven felmérni az életedet, és kezdd azzal a kérdéssel, hogy elhanyagolod-e valamelyik területet. Például annyira a munkára koncentrálsz, hogy a szeretteid most nem érzik magukat kellőképpen szeretve? Vagy olyan sok időt töltöttél játékkal, hogy elhanyagoltad a karriered? Ahhoz, hogy megértsd, hol tartasz, értékeld az életedet egy 0-tól 10-ig terjedő skálán az egyes területeken: tehát egészség, munka, szerelem és szórakozás. Tedd ezt írásban és minden terület új bekezdést kapjon.  Ne azt nézd, hogy hol kellene tartanod, vagy hogy hol akarsz lenni most, hanem azt határozd meg, hogy valójában hol tartasz.

Ezek a kérdések segíthetnek:  Mi megy jól az egyes területeken? Mi hiányzik? Miért hiányzik? Hogyan alakulna az életed, ha pozitívan állnál hozzá a dolgokhoz? Legalább 30 percet szánj erre a feladatra.

 A megfelelő probléma beazonosítása kiemelten fontos a tervezésben. Ha rossz problémára fókuszálsz, akkor még a legjobb megoldások sem segítenek. Tehát először próbáld  pontosan megfogalmazni a problémát, amely miatt nem érzed jól magát. Ne engedd, hogy az un. “gravitációs problémák”, azaz megoldhatatlan akadályok elnyomjanak. Ezek olyanok, mint a gravitáció, egyszerűen vannak és el kell fogadjuk ennek a tényét. Pl: hogyha orvos szeretnél lenni, akkor minimum 8 évig kell tanulnod hozzá . Ha ezekre a gravitációs problémákra összpontosítasz, csak falakba ütközöl, és csalódott leszel. Ezután következik a megoldás keresése és az irány megtalálása, amely segít elérni a kívánt állapotot. Az út során el kell fogadni, hogy ez egy folyamatos változásokkal teli folyamat, amely mindig új lehetőségeket nyit meg. Ez a folyamat sosem ér véget teljesen, és éppen ez teszi izgalmassá és gazdaggá az életet. Ha  tervezővé szeretnénk válni, elengedhetetlen a “cselekvésre való hajlam.” Ez azt jelenti, hogy nem ülhetünk karbatett kézzel, azon agyalva, mit szeretnénk csinálni; bele is kell vágnunk a játékba

Munka- és életszemlélet

A nagy felfedezők annak idején iránytűvel tudtak tájékozódni. És bár napjaink technológiai fejlődése gyakran arra késztet bennünket, hogy az iránytűt primitív eszköznek tekintsük, valójában az iránytű még mindig hasznos eszköz – és olyan, amely segíthet saját életpályánk útvonalának kijelölésében, ahol két vezérfonalunk lesz a munkaszemlélet és az életszemlélet. A könyv szerzői szerint az életünk és munkánk közötti harmónia megtalálása kulcsfontosságú a saját életpályánk kialakításához. Senki sem tudja igazán, mi lesz belőle, ha felnő. A helyes kérdés, amit fel kell tenni, az a ” Kivé akarok válni” és nem az ” Mi akarok lenni”.

A szerzők azt javasolják, hogy szánjunk időt arra, hogy leírjunk körülbelül 250 szót a munkákkal kapcsolatban, válaszolva olyan kérdésekre, mint milyen értéket hordoz a munkám, mit jelent a számomra a munka, mi határozza meg a jó munkát, és mi a kapcsolat a munka és a pénz között.

Hasonlóképpen, az életszemléleted az, hogyan látod az életet, milyen értékeid vannak, és hogy hogyan állsz hozzá a dolgokhoz.  Segítségképp válaszold meg a következő kérdéseket, hogy miért vagyunk itt ezen a Földön, mi a jó és a rossz, Mi az életem értelme vagy célja? Továbbá hol a helye a családnak,  a társadalomnak az életedben, valamint milyen szerepe van az örömnek, a bánatnak, az igazságosságnak, az igazságtalanságnak, a szeretetnek. Az ilyen elmélkedések segíthetnek megtalálni az egyensúlyt és irányt az életünk különböző területein. Szánj hát időt erre is és írj erről iskb 250 szót.

Ahogyan bizonyára tapasztaltad, a személyes vagy szakmai elégedetlenség gyakran akkor jelentkezik, amikor valamelyik alapvető értékünk vagy világnézetünk veszít érvényességéből.

A megoldás természetesen az, hogy olyan foglalkozást találj, amely harmonikus egyensúlyt teremt a munka és az életfelfogásod között.

Gondolj csak bele, ha például az életed középpontjában a bolygónk tiszteletben tartása áll, akkor valószínűleg kellemetlenül éreznéd magad egy olyan gyógyszeripari vállalatnál, amely káros anyagokat bocsát ki a folyókba. Ugyanígy, ha a szakmai értékrended fontos számodra, és a magas fizetésű, nagy hírnévvel bíró munkára törekszel, egy pénztárosi pozíció nem igazán lenne kielégítő. További hasznos kérdések a témában, amit megválaszolhatsz:  

  • Hol egészítik ki egymást a munkáról és az életről alkotott nézeteid?
  • Hol ütköznek?
  • Az egyik irányítja a másikat? Hogyan?

Mindegy, hogy melyik érték vezérel téged, fontos, hogy ezeket figyelembe vedd, amikor a jövőd irányát tervezed. Ha nem teszed ezt meg, könnyen lehet, hogy elégedetlenséget és bolyongást érzel majd. Most, hogy ismerjük az értékrendünk pólusait, lássuk, hogyan állíthatjuk be az értékrendünk iránytűjét.

Találd meg a flow-t

A flow egy olyan állapot, amikor valaki teljes mértékben belemerül egy tevékenységbe, elveszíti az idő érzékelését,  anélkül, hogy az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak folyamatosan elvonnák a figyelmét.

Az életünk egy hatalmas kaland, aminek minden mozzanata formál bennünket. Van, hogy észre sem vesszük, de minden cselekedetünk vagy feltölt minket energiával, vagy elszívja azt. Ahhoz, hogy ezen az úton kényelmesen haladhassunk, érdemes újratervezni az életünket, hogy megtaláljuk azokat a tevékenységeket, amik igazán feltöltenek, energiát adnak és szintén érdemes beépíteni az életünkbe.

Keresd meg azt a pontot, ahol a szenvedélyed és a megvalósíthatóság találkozik, és tervezd meg az életed olyan módon, hogy összhangban legyen az értékeiddel és körülményeiddel. Válaszd ki azt a tervet, ami legjobban illeszkedik az igényeidhez és az élethez, amit szeretnél élni.

A szerzők azt javasolják, hogy naplózd a saját tevékenységeidet (mondjuk 2-3 hétig), és rögzítsd, hogy ezek közül mikor érezted igazán jól magad, mikor voltál energikus. Minden nap végén írd le, mi történt, mit csináltál aznap, és hogyan érezted magad közben, ha lehet minél pontosabbak, ezekben rejlik ugyanis a legtöbb információ. Az is lehet, hogy azt gondolod, hogy nem szereted a meetingeket és a naplózásból kiderül majd, hogy csak a sok résztvevős meetingeket nem szereted. Lesznek olyan tevékenységek, amelyek bár elszívják az energiáid, de elengedhetetlenek. A szerzők a következőket javasolják ennek kompenzálásra:

  • Negatív energiát keltő tevékenységek köré szervezz olyat, amelyek élvezetesek és vonzóak: Példa: Ha egy hosszú, unalmas munkaprojekten kell dolgoznod, de szereted a zenét, akkor hallgasd közben a kedvenc zenéidet.
  • Jutalmazd meg magad mindig valamivel az ilyen típusú feladatok elvégzése után.
  •  Mindig gondoskodj arról, hogy jól kipihent legyél, és legyenek energiatartalékaid.

Mi van, ha megrekedtél?

Az életben mindannyian elakadunk valahol. Lehet, hogy egy olyan munkában ragadtunk, amit nem szeretünk, vagy tanulunk valamit, ami nem köt le minket. Az elakadásból való kilábalásnak egyik módja az, hogy nem sietünk az első megoldás felé, hanem inkább sok ötletet generálunk, majd kiválasztjuk a legjobbat.

A designerek prototípust készítenek prototípus után; gyakran többször is kudarcot vallanak, mielőtt rájönnek, mi az, ami működik és megoldja a problémát. Ezért ha az életedet tervezed, akkor tekints te is az életre egy kihívásként , amely folyamatos alkalmazkodást és finomítást igényel. Gondolj rá úgy, mintha kis, kipróbált ötletek segítségével tesztelnéd azokat a változtatásokat, amelyeket elterveztél, mielőtt teljesen belevágnál az életed átalakításába ..  Ezek a kérdések segíthetnek:

  1. Mi lenne az első lépés a probléma megoldása felé?
  2. Milyen kis változtatásokat próbálnál ki, hogy lásd, hogyan működnek?
  3. Milyen kis lépéseket tehetnél az életed jobbá tétele érdekében?

Szintén hasznos lehet az alternatív életbe való azonnali beleugrás helyett, ha olyan emberekkel beszélgetnél, akik hasonlóan élnek, mint ahogy te szeretnél. Figyeld meg, mit kedvelnek és mit nem az életükben, hogyan telik egy átlagos napjuk, és hogyan érték el azt a pontot, ahol most tartanak. Milyen emberekkel veszik körül maguk, milyen szokásaik Vannak?  Hisznek-e abban, hogy még évekig ezt a munkát fogják végezni, stb

Hibázni senki sem szeret, hiszen gyakran félünk a következményektől és mások ítéletétől. Ezért sokszor inkább nem is próbálkozunk. Azonban, ha designer szemmel nézünk a dolgokra, megértjük, hogy a cselekvés mindig része az előre vezető útnak, és még a hibák is értékes tapasztalatok, sőt a könyv szerzői a kudarcot a siker építőköveiként állítják be, mondván, hogy a kudarcok által nyújtott tanulságok és fejlődési lehetőségek hozzájárulnak ahhoz, hogy a siker hosszú távon elérhetővé váljon az életünkben.

Különböző  életutak megtervezése

Sok ember ismeri a megbánás fogalmát.  Akár a személyes, akár a szakmai életünkben hozott döntésekkel kapcsolatosak, biztos találunk olyat esetet, mikor azt mondhatjuk: “Ha ezt másképp csináltam volna…” vagy “Ha ez nem történt volna meg, most minden …” És mivel utólag minden világosabbnak tűnik számunkra, gyakran könnyűnek tűnik, hogy egy bizonyos döntést kiemeljünk, amely megváltoztatta volna az életünk irányát. De az igazság az, hogy ez nem ilyen egyszerű. Valójában nem létezik egyetlen, lineáris út álmaink életéhez, és a legtöbb esetben nem egyetlen döntés döntötte el a jövőnk irányát. Még ha nem is mindig látjuk őket, az életünk apró döntések és lehetőségek százaiból épül fel – azokból is, amelyeket meghozunk, és azokból is, amelyeket nem.

Ezért van szükségünk arra, hogy több különböző életet tervezzünk. Erre a szerzők konkrétan  három lehetséges élettervet javasolnak, amelyeket a  “odüsszeia terveknek” neveznek. Ezek a tervek figyelembe veszik, hogy az élet egy odüsszeia, sok-sok fordulattal az út során, és ez azt jelenti, hogy bölcs dolog felkészülni a különböző lehetséges kimenetelekre. De ahelyett, hogy “legjobb” vagy “legrosszabb” forgatókönyvként gondolnánk rájuk, egyszerűen tekintsük őket három egyenlő és lehetséges tervnek arra az esetre, ha az életünk bármilyen irányba haladna. Így meglátod majd, hogy ha megszűnik a kényszer, hogy egyetlen egyetlen utat követhetsz majd, az segít abban, hogy elkötelezettebbnek és kevésbé stresszesnek érezd magad! Hiszen iránytűre van szükséged, nem térképre

VÉGSŐ ÖSSZEFOGLALÓ

Ha egy designer mentalitásával és eszköztárával közelítesz a jövődhöz, akkor teljes értékű és kielégítő jövőt alakíthatsz ki. Csak ne felejtsd el, hogy először a jelenlegi, tényleges helyzetedre koncentrálj, majd készíts egy tervet, hogy onnan, ahol most vagy, eljuss oda, ahová szeretnél eljutni. Közben ne feledkezz meg róla, hogy a világ teljesen dinamikusan változik, így a kidologozott terveidet rendszeresen felülvizsgálva a változásokhoz kell igazítanod és nem feltétlenül csak egy forgatókönyvben érdemes gondolkozni. És még az sem gond, ha valaki nem követi 100%ssan a  saját terveit, hiszen  tudja, merre szeretne tartani az életében és az alapján könnyebben hoz döntést. Az életed megtervezéssel láthatod a  konkrét célokat és lépéseket, amelyek motiválnak majd az elérhető és személyes kihívások felé.