193662843 189108105 287583908

Étkezési zavar, mint szenvedélybetegség a nők körében

Feszített tempóban éled az életed? Ebben az esetben nemcsak az ismertebb menedzserbetegségeknek vagy kitéve, mint a stressz, álmatlanság, stb, de az ezen a területen kevésbé emlegetett étkezési problémáknak is. Ez az életmód ugyanis számos függőség kialakulását eredményezheti, mint pl alkohol, élénkítőszerek használata, szerencsejáték, szexfüggőség és még sorolhatnám. Az étkezési zavarok megléte is lehet hasonlóan stresszlevezető, vagy függőség, amely főleg a nők körében jelenik meg.

Íme néhány kérdés a témával kapcsolatban, nézzük magadra ismersz-e?

  • Ezer cikket, szakanyagot elolvastál, számos videót megnéztél már a témával kapcsolatban? Már pontosan tudod, hogy mik a tünetek, mik lehetnek a kiváltó okok a te esetedben, de még mindig nem oldódott meg a helyzet? Sőt, sokszor úgy gondolod túl sok időt töltesz ezen cikkek olvasásával, a megoldás keresésével és már ez a tény is zavar?
  • Akkor is eszel, mikor nem vagy éhes és akkor sem eszel, mikor már kopog a szemed az éhségtől? És bármelyik tábort is erősíted, az étel körül jár minden második gondolatod?
  • Túl kényes, ciki a téma ahhoz, hogy megoszd a problémát bárkivel is, beleértve a saját családodat? Vagy azért nem szeretnél róla beszélni másoknak, mert azt gondolod, úgysem érténének meg?
  • Bűntudatod van? Sokszor utálod magad, mert elveszted a kontrolt az étkezésed felett? Vagy inkább úgy érzed, akkor vagy igazán erős, stabil, ha van kontrolod az táplálkozásod felett és akkor érzed, hogy gyenge, netán lúzer vagy a saját szemedben, ha nem sikerül ezt a kontrolt megtartanod? Előfordul, hogy elönt a düh, a csalódás vagy a szégyenérzet ilyenkor?
  • Megtapasztaltad már, hogy csak onnan tudod, hogy túl vékony vagy túl molett vagy, mert mások mondták neked, de te nem ezt látod, ha tükörbe nézel?
  • Esetleg már olyan régen tart az étkezési zavarod, hogy már feladtad, hogy változtass rajta?

Étkezési zavaroknak minősül a kényszeres evés, mértéktelen étkezés, anorexia, bulimia, ortorexia. Ezek mind olyan mentális rendellenességek, amelyek az étkezési magatartás rendkívüli zavaraival járnak. Az anorexiások nem tudnak vagy nem hajlandók elegendő táplálékot magukhoz venni. Bulimiában szenvedő embernek túlzott mértékű falásrohama van, amelyet kényszeres magatartás követ, például hányás vagy hashajtók alkalmazása, esetleg túlzott testedzés az ételtől való megszabadulás érdekében. A mértéktelen evést a kontrollálatlan túlevés jellemzi. Az orthorexia pedig az egészséges táplálkozásra összpontosít már teljesen egészségtelen módon. Direkt nem szeretném jobban kifejteni az egyes esetek jellemzését, ezekről nagyon sok cikk található a neten.

A téma cseppet sem elhanyagolható, mivel évente 10200- an halnak bele közvetlenül az étkezési rendelleneségbe, azaz minden 52. percben történik egy ilyen típusú haláleset. Mégis, akiket érint, azok magukban tartják, néha el is fojtják titkukat.

Egyéb statisztikai adat a témával kapcsolatban:

• Az étkezési rendellenességek világszerte a lakosság legalább 9% -át érintik.

• Az étkezési rendellenességek a leghalálosabb mentális betegségek közé tartoznak, második helyen vannak a fájdalomcsillapítók túladagolása után.

• Az étkezési zavarokkal küzdők kb. 26% -a gondolt már az öngyilkosságra.

• A 10 éves gyermekek 81% -a fél a kövérségtől

• A serdülő lányok több, mint 35%-a próbált már valamilyen fogyókúrát, böjtölést, önindukált hányást vagy szed diétás tablettákat, hashajtókat.

Mit lehet tenni, ha téged is érint valamelyik probléma? Az mindenképpen jó hír, ha már felismerted a jelenséget. Ettől is jobb hír az, ha képes vagy magadnak be is ismerni. Majd gondolj arra, hogy egy életünk van. Ez nem a főpróba, ami után majd a következő életünkben teljesértékű, kiegyensúlyozott életet élünk. Most tudod a saját sorsodat a kezedbe venni és megadni az esélyt egy boldogabb életre. Engedd, hogy segítsek, hogy a támogatásommal könnyebben menjen a folyamat, itt tudsz elérni Nagyon kényes téma, nagy bizalom szükséges hozzá, de hidd el, hogy megéri.

Egy hely, ahol feszengés nélkül magad adhatod!!

Statisztikai adatok forrása: anad.org