193662843 189108105 287583908

Miért nem sikerül az újévi fogadalmakat betartani?

7 tipp, hogy az idén végre teljesüljön a kívánságod

A Szilveszter sokunk számára több mint ünnepnap, ezért nemcsak az év ünnepeként tekintünk rá, hanem az újrakezdés lehetőségére is. Mindannyiunk életének vannak olyan területei, amelyeken változtatni szeretnénk: vannak, akik elhatározzák, hogy egészségesebben élnek, míg mások megfogadják, hogy munkahelyükön lesznek sikeresebbek. És bár elhatározásaik őszinték, nem tart sokáig, hogy többen közülük feladják őket vagy teljesen megfeledkeznek róluk.

Miért olyan nehéz megvalósítani? Miért tesznek az emberek újévi fogadalmakat, ha nem tartják be?

Az újévi fogadalmak kudarcának okai egy dologban rejlenek: a célmeghatározás stratégiájában. A kívánt eredmények elérése és követése hosszútávú folyamat, nem pedig rövidtávú vagy évente egyszeri elhatározás, amit gyakran az ünneplés jegyében akarunk meghozni, anélkül, hogy átgondolnánk, mi kell ezek megvalósításához.

Újévi fogadalom versus célok

Melyek a legjobb újévi fogadalmak? Mielőtt erre válaszolunk, ismerned kell a különbséget az fogadalom és a cél között. A fogadalom egy olyan elhatározás, hogy a jövőben megteszel vagy épp nem teszel meg bizonyos dolgokat: például lefekvés előtt nem eszel fagylaltot. A cél olyan kiszámított lépések sorozata, amelyek lényege, hogy segítsenek elérni a kívánt megoldást: például, ha magas a koleszterinszinted, akkora célod az, hogy adott időn belül az a megfelelő határérték alá csökkenjen és konzultálsz egy szakemberrel, aki elmondja lépésről lépésre, hogy mit kell tenned ehhez.

A megfelelő célok kitűzésének titka pedig abban rejlik, hogy tudd, miért akarod, amit akarsz. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes fejlődésről, a legjobb újévi fogadalmak mögött kell, hogy álljon cél, szenvedély (a „miérted”) és jövőkép.

Hogyan sikerül betartani az újévi fogadalmat?

A megvalósításhoz stratégiára van szükség. A következő hét pont ebben segít.

1. Dönts és légy elkötelezett

A világ összes divatos fogadalma sem fog működni, ha nem vagy hajlandó valódi változásban gondolkozni. Döntsd el most, hogy mely aspektusait változtatod meg az életednek, majd kötelezd el magad amellett, hogy ez megtörténik.

2. Írd le

Írd le a célodat: de nem számítógépen, hanem papíron vagy naplóban. Ugyanis ha leírsz valamit, akkor kristálytisztán meg tudod fogalmazni, hogy mit is szeretnél pontosan és ha mindezt fizikailag papíralapon teszed, akkor jobban fogsz rá emlékezni is.

3. Találd meg a „miért” -edet

Lehet, hogy az az újévi fogadalmad az, hogy előléptessenek a munkahelyeden. De miért? Szeretnél a saját szakterületedről többet megtudni? Több pénzt szeretnél keresni, hogy jobban el tudd látni családod vagy több pénzt szeretnél inkább megtakarítani, hogy pénzügyileg függetlenebb légy? Ha megérted, miért akarod a célodat, megtalálod a módját annak elérésére – még akkor is, ha a dolgok kihívást jelentenek.

4. Nyerj bizonyosságot és cselekedj

Nem baj, ha kezdetben fogalmad sincs arról, hogyan fogod elérni a célodat, de ahhoz, hogy elérd, teljesen bizonyosnak kell lenned abban, hogy képes vagy rá és hinned kell magadban, hogy meg tudod csinálni. A siker kulcsa: ha nem vagy teljesen eltökélt és elkötelezett, akkor annak ellenére sem tudod betartani újévi fogadalmad, hogy a kitűzött a célokhoz már stratégiai terveid is vannak.

5. Mérd a fejlődést

Az újévi fogadalmak meghiúsulásának fő oka az, hogy nem elég konkrétak. Bár mindig jó nagyot álmodni, ezeket az álmokat un. SMART célokra kell lebontani. A konkrét, mérhető, elérhető, reális és egy adott időkerethez tartozó célok lehetővé teszik az előrehaladást, a fejlődés nyomon követését, és kulcsfontosságúak a sikerhez.

Ha az újévi fogadalmad az, hogy egészségesebb leszel, mi alapján méred? Hogy mennyi kalóriát fogyasztasz egy nap? Vagy minden nap öt kilométert gyalogolsz? Egy hónapig nem eszel csokoládét?

6. Ne add fel

Fel kell készülnöd arra, hogy az idő előrehaladtával megpróbáltatások érnek és elvesztheted a fókuszt a célodról. Ha meginognál vagy ha úgy érzed, hogy teljesen kudarcot vallottál: ne add fel! Ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést: „Mibe fog kerülni, ha nem érem el ezt a célt?” Elszalasztok egy hihetetlen karrierlehetőséget, csalódást okozok a gyermekeimnek, vagy elszalasztom azt az életet, amit szeretnék?

7. Ünnepeld meg a sikert

Ne felejtsd el megünnepelni az út során elért sikereket, még a kicsiket is. Így a következő lépések is élvezetessé válnak, hiszen nem nehezedik rád a tökéletességre való törekvés súlya.

Forrás : T. Robbins