193662843 189108105 287583908

Mit tehetsz, hogy elkerüld a részleges vagy teljes kiégést

Ebben a cikkben megmutatom neked azokat a megoldásokat, lehetőségeket, eszközöket amelyek bizonyítottan a leghatékonyabbak a totális kiégés elkerülésére vagy a már előre haladott állapot visszafordítására. A kiégés nagyon alattomos tud lenni, ha időben észreveszed a tüneteket, akkor lehet rajta segíteni, kezelni.

Milyen tünetek utalhatnak a kiégésre?

• Érzelmi kimerültség

o “nincs több erőm…”, „mit is csinálok én valójában?”, „üresnek érzem magam…”
o időszakos kimerültség, majd állandó kimerültség
o krónikus kimerültség: alvászavar, fáradtság, fejfájás, testi tünetek
• Deperszonalizáció
o cinikus, elszemélytelenedett viszonyulás a környezet felé, csökkenő elkötelezettség a kollégák, az ügyfelek és úgy általában az emberek iránt is
o feledékenység, koncentrációs nehézség
o közöny, fásultság, depresszió, energiátlanság, cinizmus, unalom, védekezés
o a munka öröme elvész, az értéke megkérdőjeleződik
Csökkenő teljesítőképesség
o ez a legnehezebben felismerhető, hiszen a burnout kezdeti szakaszában az érintettek rendkívül aktívak, akár hiperaktívak. Ebből kifolyólag belekerülnek a mókuskerékbe, anélkül, hogy kiborulnának. Kezdetben a csökkenés alig észrevehető, de előrehaladott állapotban biztos és konstans romlást idéz elő
o csökkenő erőfeszítés, minőségromlás
o reménytelenség, szenvedés, averzió
o bűntudat, valódi veszteségek
o negatív attitűd a család, a munkatársak és a hivatás iránt

Mit lehet tenni?

A következő tanácsok bár lehet elcsépeltnek és túl egyszerűnek tűnnek, de ha nem csak elméleti síkon alkalmazod őket, hanem a gyakorlati életben is, akkor visszakaphatod a régi éned és energiáid.

Legyen mindig megfelelő jövőképed – célkitűzések fontossága 

Bármilyen kilátástalannak is tűnik egy adott helyzetből az életünk, mindig látnunk kell magunk előtt a következő mérföldkövet.

Tartalmas emberi kapcsolatok és támogató környezet
Tartsunk fenn erős kapcsolati hálót, beszélgessünk sokat családtagjainkkal, barátainkkal és általában bárkivel! Beszéljük ki a problémáinkat, hallgassuk meg, mások miként gondolkodnak! Nem baj, ha kritikát kapunk! Az adott pillanatban rosszul eshet, de ebből is építkezhetünk.

Stresszkezelés
Néhány tipp, hogy megtaláljuk a számunkra legjobban működő stresszkezelési módszereket. Ez segít lelki és nyugalmi állapotunk szinten tartásában:
• Mondjunk nemet! Tudjuk, mire van időnk, és mi az, ami már nem fér bele! Kerüljük el a bosszantó embereket! Ha van rá módunk, csak olyanokkal tartsunk kapcsolatot, akik nem idegesítenek bennünket. Ha ez mégsem lehetséges, korlátozzuk az időtartamot a lehető legrövidebbre.
• Sport, hosszú séták
A rendszeres sport segít a reziliencia, azaz mentális ellenállóképesség fejlesztésében. Kutatások igazolják, hogy a sportolók szintje magasabb.
• Kudarcok, hibázás kezelése
Nem baj, ha valami nem sikerül. A kudarcokból tanulhatunk.
Hibázni természetes, csak arra vigyázzunk, hogy ugyanabból az okból lehetőleg ne hibázzunk újra és újra. Ne próbáljuk a problémáinkat ugyanazzal a gondolkodással megoldani, amellyel létrehoztuk őket! Tanuljunk az eseteinkből és fejlesszük a megküzdési stratégiánkat. A megoldást az jelentheti, ha nem ragadunk benne a rossz élményekben, hanem a figyelmünket tudatosan valami előre mutató gondolat vagy cselekvés felé irányítjuk.

További lehetőségek:

• Mindig csak azzal foglalkozzunk, ami előttünk van! Felesleges azon aggódni, ami még meg sem történt. • Adjunk hangot az érzéseinknek: ha valami zavar, fejezzük ki, ne tartsuk magunkban!
• Legyünk hajlandók kompromisszumot kötni: ha vitánk van valakivel, legyünk nyitottak a kompromisszumos megoldásokra, hisz valószínű, hogy mi is ezt várnánk el tőle!
• Kommunikáljunk együttműködően és asszertívan!
• Ügyeljünk az időbeosztásunkra: a rossz időgazdálkodás sok stresszel járhat. Sok bosszúságtól menekülhetünk meg, ha tervezünk és elég időt szánunk a dolgainkra.
• Nézzük a teljes képet, emelkedjünk ki a helyzetből egy elképzelt helikopterrel, és nézzünk rá nagyobb távlatokból! Mennyire fontos nekünk ez a vita, ez a probléma? Hosszú távon is meghatározó lehet-e? Ha nem, engedjük el és ne bosszankodjunk rajta.
• Legyünk óvatosak a saját belső mércénkkel, a maximalizmus ugyanis jó táptalaja a stressznek. Törekednünk kell a legjobb eredményre, de vajon az élet minden helyzetében szükség van erre, vagy esetleg érdemes lehet szelektálni?
• Koncentráljunk a jóra, ha úgy érezzük, hogy a dolgok összefogtak ellenünk! Lépjünk ki egy kicsit a helyzetből, és gondoljunk arra, mi minden jó az életünkben!
• Ne próbáljuk meg irányítani, amire nincs ráhatásunk! Mindig kérdezzük meg magunktól, hogy tudunk-e a helyzeten változtatni, vagy sem! Klasszikus példa erre az időjárás: fölösleges bosszankodni rajta, úgysem tőlünk függ.
• Bocsássunk meg! Az emberek sokszor hibáznak. Nem létezik olyan, hogy tökéletes világ vagy tökéletes személy. Fogadjuk el ezt! Bosszankodhatunk, de aztán hagyjuk, hogy a haragunk elszálljon.
• Figyeljünk az élet apró dolgaira. Itt olyasmire gondolunk, mint amilyenek a napi étkezések. Legyenek ezek is apró rituálék, engedjük meg magunknak, hogy ilyenkor kicsit kikapcsolódjunk!
• Humor. Nem lehet eléggé hangsúlyozni jótékony hatását.
• Megfelelő táplálkozás.
• Minőségi alvás.

Segítség
Merjünk segítséget kérni. Az a személy, aki egy adott helyzetben benne van, sokszor nem tud tisztán / józanul rátekinteni az adott szituációra. Ilyenkor jól jöhet egy objektív, kívülálló, elfogulatlan vélemény, amely segíthet a dolgok tisztánlátásában. Legyünk tisztában azzal, hol kaphatunk segítséget! Ha nem tudod, hogy kezdj hozzá vagy nem tudod elképzelni, hogy egyedül képes leszel kivitelezni, akkor keress bátran.

Felhasznált irodalom: Csatlós Csilla: Kiégés helyett

Fotó : https://www.ciphr.com/