193662843 189108105 287583908

A szándék ereje

A szándék az a készség, amit bárcsak mindenki megtanulhatna, mert ez olyan, mintha egy kapcsolót használnánk az érzéseink irányításához; kikapcsolnánk a küzdelmet, és bekapcsolnánk a belső békét . Ha megtanuljuk használni a szándékot, az energia, amit eddig érzelmekkel vívott harcra szántunk, az általunk élni kívánt élet felé tudnánk irányítani.


A (benned lévő) szándék  hatása a negatív érzelmekre

Bármennyire is próbálkozunk elkerülni a fájdalmas érzéseket, ez egyszerűen nem lehetséges. Az érzelmek, a fizikai érzetek és a gondolatok mind részei annak, akik vagyunk. Elengedhetetlenek ahhoz, hogy képesek legyünk élni, szeretni, másokhoz kapcsolódni és gondoskodni. Egy pillanatra hasonlítsuk ezeket az érzelmeket egy téglához. Ez a tégla megtestesítheti akár a  szomorúságot, vagy krónikus fájdalomat, vagy szorongást. Amikor felbukkan, el akarjuk kerülni, megpróbálunk nem gondolni rá , az pont olyan, mintha ezt a téglát karnyújtásnyira tartanánk. De ez kimerítő, a karod fáj. Csak úgy tudod (távol) tartani a téglát, hogy keményebben próbálkozol, egyre több energiát, több akaraterőt fektetsz bele. De ez nem fenntartható, és minél jobban próbálod tartani, annál jobban kimerülsz. A depresszióban és szorongásos zavarokban szenvedő emberek, vagy néha a krónikus fájdalmakkal, (fülzúgással vagy egyéb izomfeszültséggel) küzdő emberek nem lusták. Gyakran ők azok, akik a legjobban igyekeznek küzdeni az érzéseik ellen, rengeteg energiát és figyelmet fektetnek az egész folyamatba, mégis gyakran a tetteik visszafelé sülnek el, és végül kimerülten érzik magukat és a helyzetüket kilátástalannak.

Mit jelent a szándék?

A szándék azt jelenti, hogy ha egy adott szituációba kerülsz, nem lépsz ki belőle, hanem maradsz, és aktívan foglalkozol vele. Ha a negatív érzelmekről van szó, nem azt jelenti, hogy “kedveled” ezeket az érzéseket vagy “kívánod” őket, hanem azt jelenti, hogy döntést hozol arról, hogy hagyod, hogy valóban megtapasztald őket. Tehát hajlandó vagy engedni, hogy jelen legyenek, még akkor is, ha kellemetlen vagy fájdalmas. A hajlandóság egy gyakorlati készség, amely elsajátítható. De hogyan tehetjük ezt? Körülírással és ítélkezésmentesen.  Ne minősítsd, hogy jó vagy rossz, inkább használj leíró szavakat, mint például: kellemetlen, fájdalmas, érzékeny, éles, meleg, stb. Az érzések normális részei az életnek, és mindnek fontos funkciója van. Normális, egészséges és fontos dolog érzelmeket érezni. Ez az élet gyönyörű része. A mentális betegségből való gyógyuláshoz vezető út az, hogy megtanulunk átmenni rajtuk, nem pedig elkerülni őket. Ha érdekel, hogy az akaraterő – szándék kettős közül melyiket érdemes táplálnod, akkor olvasd el erről szóló cikkemet ide kattintva.

 Mit nem jelent a szándék?

A szándék nem azt jelenti, hogy fájdalmat akarok érezni. Nem azt, hogy szeretjük a fájdalmat, vagy egyetértünk vele. Nem azt jelenti, hogy azt szeretném, hogy fájdalomról szóljon az életem. De paradox módon ez az az út, amely a legnagyobb valószínűséggel megszabadít az intenzív fájdalmas érzelmektől. Hiszen az elfojtás olyan lehet, mint egy összenyomott rugó, amit hosszú ideig lenyomunk, de az eredeti alakját fogja visszanyerni, nem számít, milyen sokáig és milyen mértékben lett összenyomva. Az elfojtás hasonlíthat egy alvó vulkánhoz is, amely látszólag nyugodt, de valójában a láva alatt feszülő nyomás fokozatosan növekszik. Amikor a nyomás eléri a kritikus pontot, a vulkán kitör . Ha nem engedjük meg magunknak, hogy szembenézzünk a negatív érzéseinkkel, ha elfojtjuk őket, azok a tudatunk mélyén továbbra is jelen vannak és befolyásolják viselkedésünket és életünket.

És minél több időt vagy hajlandó egy bizonyos érzés társaságában tölteni, annál jobban csökkenhet a negatív érzésekre adott reakciód, mert jobban hozzá szokhatunk ahhoz a helyzethez, ami korábban kellemetlenséget okozott, kevésbé lesz félelmetes. Gyakorold az érzéseiddel való egészséges kapcsolat feltárását. Légy kíváncsi, mit akar neked üzenni. – mondhatsz valami olyasmit, hogy “Helló féltékenység, hogy vagy ma?”, vagy “Ó, szia szorongás, teljesen rendben van, hogy itt vagy, van valami mondanivalód, mielőtt továbbállnál?”. A kíváncsiság az aggodalom ellenszere. Írd le, hol található az érzés a testedben, ha több helyen is előfordul, ugyanolyannak érzed vagy másmilyen? Változik-e az idő múlásával?
Ez nem arról szól, hogy kiderítsd a problémáid gyermekkori gyökereit. Nem arról van szó, hogy megkérdezzük: “Miért érzem így magam?”, ezt a lépést későbbre tartogatjuk. A túlzott analizálás az elkerülés egy formája lehet. A szándék segítségével a jelen pillanatban maradunk , és úgy írjuk le a dolgokat, ahogy itt és most vannak.

6 lépcsős folyamat az érzéseiddel való egészséges kapcsolat kezelésére

1, Ahelyett, hogy egy érzésekkel küszködnél, állj bele. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy eltolnád magadtól a téglát, húzd magadhoz. Teljesen rendben van, ha küzdesz valamiért, ha harcolsz az életedért, az értékeidért, a célodért, azért, hogy jól élj és értelmes, céltudatos életed legyen, de ne harcolj az érzéseid megváltoztatásáért.

2, Légy jelen a pillanatban.  Ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy “Meddig fog ez tartani, mi van, ha ez örökké tart?”, inkább fogadd el, hogy éppen jelen van.

3,  Térj vissza a testedbe- Nevezd meg, írd le, üdvözöld, ismerd el a létezését, légy kíváncsi, és engedd, hogy az érzés ott legyen. Figyeld  a tested, hol érzed az érzést pontosan.  

4,  Légy együttérző önmagaddal és az érzéseiddel, csakúgy mint egy kedves baráttal. Az érzések vagy érzelmek talán elmúlnak, talán nem, de ha gonoszkodsz velük, az nem segít. Mondhatnál valami ilyesmit az érzelmeidnek: “Ráérünk, annyi időt kapsz, amennyire szükséged van”. Ez egy ilyen paradoxon. Mint egy gyereknél, aki szerzett egy bibit. Csak megöleled, megpuszilod a bibit, és ettől jobban érzi magát. Van valami mérhetetlenül gyógyító a teljes szívből jövő empátiában. Ez az a csodálatos gyógyulás, ami akkor történik, amikor valaki őszintén meghallgat, és azt mondja: “Tudom, mit érzel. Ez nagyon nehéz lehet.”

5, Légy óvatos a sztoriddal” – Minden embernek vannak automatikus negatív gondolatai és aggodalmai. “Miért pont én? Miért olyan hangos a fülzúgásom? Miért vagyok olyan szomorú? Valami baj van velem? Ez biztos annak a jele, hogy valami baj van .” Van-e ezeknek az érzéseknek üzenete számomra, valami, ami azt kéri, hogy foglalkozzak vele, változtassak rajta, vagy gyógyuljak meg? Gyakran ezek az intenzív automatikus negatív gondolatok túlzóak, vagy akkor is előjönnek, mikor épp biztonságban vagy és a dolgok rendben vannak. Amikor igazán intenzív gondolatok jönnek elő, vegyük észre őket, mint gondolatokat, ismerjük el, hogy ott vannak, de ne gondoljuk túl őket, ne rágódjunk magukon a gondolatokon. A túlgondolkodás az elkerülés megszokott formája lehet. Ehelyett helyezd vissza a figyelmed a testedre – mert most teljesen rendben van, hogy azt érzed, amit érzel.  Lehet, hogy kellemetlen, de ez nem jelenti azt, hogy rossz. Az érzelmek kellemetlenek, de az érzelmek nem ártanak neked. Ami árthat neked, az az érzelmek elkerülése, az ellenük való küzdelem, vagy azok eltűnésének vágya. Így például, ha szorongást érzel a nyilvános beszéd miatt, akkor is tarthatsz jó előadást, ha ideges vagy. Ha azonban az a szabály van érvényben, hogy “nem szabad szoronganom”, akkor előfordulhat, hogy nem tartasz előadást, ami árthat a munkádnak, vagy drogokat használsz, hogy megnyugodj, ami negatívan befolyásolhatja az életedet. Még a károkozás végső formáját, az öngyilkosságot sem az érzelmek okozzák, hanem az érzelmek elől való kétségbeesett menekülés.

6, Ez nem olyan, mint feladni, vagy behódolni. Ha feladod, az azt jelenti, hogy elengeded a választási lehetőségedet, és hagyod, hogy az érzelmek hozzák meg a döntéseidet, áldozatnak, tehetetlennek, összetörtnek bélyegzed magad, és a jelenlegi érzelmeidet a jövőbe vetíted. A hajlandóság arról szól, hogy észreveszed, mit érzel, és aztán észreveszed, hogy észreveszed… hogy van egy mélyebb éned, aki figyel téged, és döntéseket hoz arról, amit megfigyel.

Ahelyett, hogy elkerüljük érzéseinket, adjunk magunknak egy kicsit több időt, hogy feldolgozzuk őket a nap folyamán. Te vagy a saját agyad vezérigazgatója. Nem te irányítod, hogy milyen gondolatok vagy milyen érzések jelennek meg, de te irányítod, hogy mire összpontosítasz. A gyógyulás kulcsa az, hogy észreveszed, tudomásul veszed a kellemetlen érzéseidet, majd döntést hozol arról, hogy mire fogsz figyelni. Az érzelmek néha fontos funkciót töltenek be, máskor pedig csak hullámok, amelyek jönnek és mennek. Az egyetlen dolog, ami biztosan ront rajtuk, ha küzdünk ellenük vagy figyelmen kívül hagyjuk őket.

Miután tudomásul vetted a fájdalmas érzéseket vagy érzelmeket, irányítsd vissza a figyelmedet az értékeidre és azokra a dolgokra, amelyek örömet, békét és szeretetet hoznak neked. Ne feledd, amire figyelmet fordítasz, abból többet kapsz. Pl. ha a lányoddal való közös játék feltölt, akkor kezdj el vele játszani. Ez nem elkerülés vagy figyelemelterelés, hanem a mentális energiád szándékos felhasználása. Így veszed vissza a hatalmadat. Amikor arra irányítod a figyelmedet, ami a legfontosabb az életedben, felszabadítod magad, hogy értelmes és teljes életet élj.

Forrás: Emma McAdam